34 חיילי צה"ל נהרגו ברצועת עזה מאז קרסה הפסקת האש בחודש מרץ, ותחילת המבצעים "עוז וחרב" ו"מרכבות גדעון" לאחר מכן. 11 מההרוגים נפלו בשבוע האחרון בארבע תקריות שונות, כתוצאה ממטענים בעיקר וירי נ"ט לעבר כלים משוריינים. עוד למעלה מ-20 חיילים נפצעו בתקריות האלה ונוספות. בעוד צה"ל הרשמי מדבר על התקדמות בלחימה ועמידה ביעדים כפי שהחליט הדרג המדיני, גורמים בכירים בתוך הצבא מציגים תמונה מורכבת ושונה.

"את חמאס הכרענו כבר לפני שנה", אמר היום (ראשון) קצין בכיר. "אין דשדוש, זה תיאור לא נכון של המלחמה. הכוחות בשטח מבצעים את המשימות כפי שנקבעו", אמר אבל הוסיף, "אנחנו במלחמת גרילה, עם כוחות שחוקים מכמעט שנתיים של לחימה, ציוד לחימה שחוק ואויב שמגביר את הלחימה שלו נגד הכוחות המתמרנים ונעלם בזמן מאוד קצר".

בצה"ל אומרים שמאז מבצע "עם כלביא", המלחמה נגד איראן, ובעיקר קריסת הציר השיעי, יש יותר חיכוך עם חוליות הגרילה של חמאס, שמנצלות את תשתיות הטרור שצה"ל לא הצליח להשמיד לחלוטין עד כה ואת ההרס הנרחב כמסתור.

"בסוף זאת חוליה של שלושה-ארבעה מחבלים שיוצאת מפיר, מניחה מטען עם מצלמת אבטחה או מצלמת רוורס. היא חוזרת לפיר ולמנהרה ומחכה שהכלים שלנו יעברו. זה מה שקרה בחטיבה 188 (נפילתו של סמל אסף זמיר ז"ל). באותו אירוע החוליה הזאת גם לא ברחה מיד. היא התמקמה בנקודות שולטות ואז פתחה באש על כוח החילוץ שהם ידעו שיגיע. רק אחרי זה הם ברחו". הבוקר נמסר מצה"ל כי זמן קצר לאחר האירוע, מכלול האש של חטיבת גולני כיוון כלי טיס של חיל האוויר, ואלה תקפו וחיסלו חלק מחוליית המחבלים בסגירת מעגל מהירה.

מחבלים עם הגב לקיר - במגרש הביתי

מחבלים בצפון הרצועה (צילום: סרטוני חמאס)
מחבלים בצפון רצועת עזה|צילום: סרטוני חמאס

הבכירים ששוחחנו איתם מספרים על אלפי מחבלים חדשים שהתגייסו ללחימה נגד צה"ל. "הכשרה של מחבל כזה לא מורכבת מדי. מלמדים אותם איך יורים בקלצ'ניקוב, איך יורים ב-RPG שאלה כלים שמלכתחילה תוכננו לתפעול פשוט, וככה הם יוצאים למלחמת גרילה. תוסיף לזה שאין לה מה להפסיד כי הרסו להם את הבתים ואין להם לאן לחזור, את כל הרחוב שהם גרים בו, חמאס משלם להם ומאכיל אותם וזאת המוטיבציה של המחבלים. על כל זה יושב העניין שזה השטח שלהם, המקום שהם נולדו וגדלו בו כל חייהם ככה שההיכרות שלהם עם השטח טובה יותר משל לוחם צה"ל".

עוד אמר הבכיר: "לחמאס נשארו גם הרבה מאוד מחבלים עם ניסיון של שנים. בלא מעט חוליות טרור מחברים בין אותם ותיקים, מומחי חבלה, נ"ט וצליפה למחבלים החדשים וככה הם מכסים על החוסר בניסיון".

לוחמים בסבב ראשון ועומס רב על הכלים

הכוחות במרחב (צילום: שי לוי)
כוח בדרום הרצועה. למצולמים אין קשר לנאמר|צילום: שי לוי

מנגד, כמה מפקדים שנלחמים בימים אלה בעזה סיפרו על כוחות צה"ל שחוקים משולבים בלוחמים צעירים חסרי ניסיון קרבי. אחד מאותם מפקדים אמר: "הכנסנו ללחימה כבר שני מחזורים של לוחמים שלא רק שלא היו ב-7 באוקטובר, הם גם לא היו בתמרון הקרקעי העצים של שלב א".

מפקד גדוד בעזה הוסיף גם ש"הכלים הממוגנים שחוקים אחרי כל כך הרבה זמן של לחימה ואם לא הטנ"א (אגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה) שעושים קסמים, האחוזים של הכלים השמישים היו נמוכים עוד יותר". בצבא כבר מבינים שלא ניתן להתעלם ממצב כוח האדם, מילואים, סדיר ואנשי קבע שנמצאים כמעט שנתיים בלחימה, והשחיקה כבר מורגשת באחוזי התייצבות ובחיילים שמבקשים להשתחרר ממשימות.

"מי שמדבר על עוד 10.7 לא מבין, קיבלו פטיש בראש"

קצין במטה הכללי אמר ל-mako שהרמטכ"ל זמיר האמין במבצע מרכבות גדעון. אבל הוא הוסיף שזמיר הדגיש מהרגע הראשון שכל חלופה שהוצגה לקבינט על ידי הצבא, מחייבת רגיל מדינית משלימה שלא תמרח את ההישגים. "כשאתה נותן פטיש בראש של האויב שלך, אתה צריך לנצל את האפקט של המכה באופן מיידי. אם לא תעשה את זה חזרת לאחור וצריך להתחיל כמעט מחדש", הסביר קצין הבכיר.

לכן בצבא לוחצים לעסקה שתביא לשחרור כלל החטופים וסיום המלחמה כולל נסיגה מעזה. "מי שאומר שיהיה עוד 7 באוקטובר לא יודע מה הוא מדבר וכנראה שמעולם לא היה בתוך עזה", אמר אחד הקצינים שהתראיינו לכתבה. בצבא גם מזהירים שהמשך הלחימה יחייב כניסה לעזה העיר ולמחנות המרכז.

"נדע לעשות את זה. חמאס כשלטון מרכזי וכצבא מאורגן מת כבר לפני חודשים רבים. להמשך המלחמה יהיה מחיר בחיי חטופים ובהמשך הגרילה כשזה לא ישנה את התוצאות, רק ידחה אותן עם יותר הרוגים וחטופים מתים".

בינתיים, מצה"ל נמסר הבוקר כי "‏במהלך היממה האחרונה, חיל האוויר תקף כ-130 מטרות טרור ברחבי רצועת עזה בסיוע לכוחות הקרקע. בין המטרות שהותקפו: מבני פיקוד ושליטה של ארגוני הטרור, מחסני אמצעי לחימה, חוליות מחבלים ומשגרים".