אלה היו תמונות וסרטונים שהסעירו את העולם וסימלו את הכאוס של נסיגת כוחות צבא ארה"ב מאפגניסטן. מטוס תובלה של חיל האוויר האמריקאי המריא משדה התעופה של קאבול כשעליו תלויים אזרחים אפגנים שנפלו ממנו על מותם האכזרי.

התמונות המזעזעות זכורות מאוד מהפרסומים בתקשורת, אך מה שקיבל פחות סיקור תקשורתי הוא חקירה שהתנהלה בחודשים האחרונים לבדיקת אחריותו ותפקודו של צוות מטוס התובלה של חיל האוויר האמריקאי.

החקירה נפתחה כמה ימים לאחר האירוע הדרמטי בו נתלו אזרחים על המטוס ונפלו ממנו לאחר ההמראה. היא נוהלה בשירות החקירות המיוחד של חיל האוויר האמריקאי וצורפו אליה גם עורכי דין צבאיים מפיקוד התובלה של חיל האוויר ומהפיקוד המרכזי. בנוסף מינו פרקליטים צבאיים לטייסי מטוס התובלה מסוג C-17.

עורכי הדין חקרו יחד עם מומחים נוספים עדים רבים ובחנו את התיעוד הרב שצולם בשדה התעופה על שם חמיד קרזאי שבקאבול באותו יום בחודש אוגוסט 2021. בחיל האוויר האמריקאי דאגו שהחקירה תתנהל מתחת לרדאר התקשורתי.

בתום עשרה חודשי חקירה קבעו החוקרים כי יש לזכות את צוות האוויר מכל אשמה. "הצוות פעל והיה חלק מפינוי חסר תקדים, שבו המשאבים היו מוגבלים", ציינו החוקרים והוסיפו כי "המשאבים הקיימים באותו היום לא הספיקו לפעילות אבטחה ופינוי מורכב ומתמשך".

לינדה קארד, דוברת משרד החקירות המיוחדות, הוסיפה כי "החקירה מצאה שהצוות האווירי פעל במסגרת הכללים של החוקים המקובלים לפעילות באזורי מלחמה וביצע את כל נהלי התקשורת המקובלים בחיל האוויר ובכלל".

מבצע הפינוי חסר התקדים של ארה"ב

יום הפינוי מאפגניסטן היה אחד מהמבצעים הגדולים ביותר של פיקוד התובלה בחיל האוויר האמריקאי בעשרות השנים האחרונות. לצד משלוח של לוחמים לאבטח את שדה התעופה של קאבול, לא פחות מ-169 מטוסי תובלה תועדו בשמי אפגניסטן ב-16 באוגוסט.

מבצע הפינוי חסר התקדים מאפגניסטן כלל כ-50 מטוסי תדלוק אווירי שפשוט פתחו "תחנות דלק מעופפות" עבור מטוסי התובלה, שחלקם הגדול הגיעו לאפגניסטן מבסיסים במערב אירופה ואף מארה"ב עצמה.

מטוס ממריא מהמדינה (צילום: MANAN VATSYAYANA/AFP, GettyImages)
מטוס תובלה C-17 ממריא מבסיס באפגניסטן|צילום: MANAN VATSYAYANA/AFP, GettyImages

במהלך הפינוי, אלפי אזרחים אפגנים הפתיעו את הלוחמים האמריקאים, כשפרצו לשדה התעופה, רצו למסלולים וטיפסו על המטוסים. הם התיישבו על הכנף, על גלגלי המטוס וחלקים אחרים בזמן ההמראות. כל ניסיון של הכוחות על הקרקע לעצור אותם נכשל.

גורם נוסף שהוביל לאירועים הקשים הוא שמנהלי המבצע האווירי היו בלחץ של זמן, כדי להוציא כמה שיותר אנשים מהמדינה שנפלה חזרה לידי הטליבאן. המבצע האווירי תוזמן בקפדנות, בשל הכמות החריגה של מטוסים בתא שטח קטן יחסית. לכן לא הייתה אפשרות לעצור את הטיסות והמטוסים ממש נמלטו מהמדינה עם האנשים תלויים עליהם.

רק אחרי פרסום התמונות הדרמטיות, הגבירו את האבטחה סביב מסלולי הטיסה. בנוסף, לפני כל המראה מסוקי אפאצ'י "גיהצו" את המסלולים בגובה נמוך, כשהם מפני כך את המסלול למטוס התובלה, שהמריא מיד אחרי מסוקי הקרב. כך מנעו את המשך הדרמה הזו, שעדיין חרוטה בזיכרונם של רבים ברחבי העולם.

הטייסים (צילום: USAF/Capt. Anastasia Wasem)
המסוקים "גיהצו" את המסלול. פינוי תחת אש מאפגניסטן|צילום: USAF/Capt. Anastasia Wasem