בשל תקיפות צה"ל נגד המשטרה של חמאס בעזה בתקופה האחרונה - חלה צניחה דרמטית בהיקף הסיוע ההומניטרי שנכנס לרצועת עזה, כך לפי דיווח הלילה (בין חמישי לשישי) בוושינגטון פוסט. העיתון מצטט גורמים שונים באו"ם שמצביעים על הקשר בין חיסולי אנשי המשטרה בדרום הרצועה לפגיעה ביכולת להמשיך ולהעביר את הסיוע.

כ-62 משאיות סיוע נכנסות בממוצע ליום בשבועיים האחרונים לרצועת עזה - מספר נמוך בהרבה מזה שישראל התחייבה לו במסגרת ההסכמים הקודמים, שהגיעו גם למאות משאיות ביום. במהלך יומיים בשבוע האחרון חצו רק ארבע משאיות בכל יום, באחד הנתונים הנמוכים ביותר מאז החלה ישראל להכניס סיוע לעזה. בוושינגטון פוסט מצטטים ארגוני סיוע ברצועה שאומרים כי יש צורך להכניס מדי יום לא פחות מ-500 משאיות סיוע כדי להתמודד עם המשבר ההומניטרי הנוכחי.

בעקבות שורת חיסולים נגד אנשי משטרת חמאס ברפיח בשבועות האחרונים, שוטרים רבים נטשו את משימתם בצד העזתי של מעבר כרם שלום, ולא מאבטחים את כניסת המשאיות לרצועת עזה. בנוסף, שוטרים רבים הפסיקו לאבטח את תנועת משאיות הסיוע בתוך רצועת עזה עצמה, לרבות בדרכן לעבר צפון הרצועה.

חסימת משאיות סיוע הומניטרי בניצנה (צילום: רוייטרס)
חסימת משאיות סיוע הומניטרי בניצנה|צילום: רוייטרס

"מאז שהשוטרים העזתים עזבו, משאיות סיוע רבות הותקפו במעבר כרם שלום", אומר לוושינגטון פוסט מתאם הסיוע ההומניטרי של האו"ם ג'יימס מק'גולדריק - שסיפר על תקיפות של תושבי עזה נגד המשאיות. "נהגים נורו, הותקפו בגרזנים ובאולרים, וחלונותיהם נופצו". בנוגע למתרחש בתוככי הרצועה, דווח כי רבים משתלטים בקלות יותר על משאיות הסיוע, ובשל כך חלה עלייה דרמטית במחירי המזון בשוק השחור ברצועה.

"עם העזיבה של הליווי המשטרתי נהיה כמעט בלתי אפשרי עבור האו"ם או כל אחד אחר להעביר סיוע לעזה בשל הכנופיות העברייניות", אמר דיוויד סטרפילד, השליח המיוחד של ממשל ביידן לענייני הסיוע ההומניטרי ברצועה. "הדבר מזין מעגל אכזרי שמעצים ומתחזק את הפעילות הפלילית ברצועה", הוסיף.

עזתים בוזזים משאית סיוע של ציוד רפואי שמיועד לבתי
עזתים בוזזים משאית סיוע של ציוד רפואי שמיועד לבתי החולים

הפגיעה הקשה ביכולות השיטור של חמאס ברצועת עזה וההשפעה של זה על הכנסת הסיוע ההומניטרי לרצועת עזה מצטרף לקושי להכניס סיוע בשל חסימות של מוחים ומפגינים ישראלים בצד הישראלי של מעברי הגבול כרם שלום וניצנה. לאורך השבועות האחרונים התרחשו חסימות מרובות של פעילי תנועת המחאה "צו 9" כדי למנוע הכנסת סיוע הומניטרי לרצועה בזמן שחמאס ממשיך להחזיק שם חטופים ישראלים ללא תנאים הומניטריים בסיסיים.