אחרי בחינה שנמשכה ארבע שנים ופיילוט שנמשך שנתיים, צה"ל מכריז שנשים ישרתו כלוחמות שריון במערך הגנת הגבולות. "בתום הליך בחינה יסודי ומקיף שארך כשנתיים וכלל תקופת הכשרה ותקופת פעילות מבצעית משמעותיות, קיבל הרמטכ"ל, רב-אלוף אביב כוכבי, את המלצת מפקד זרוע היבשה, אלוף תמיר ידעי, וקבע כי התנסות שירות לוחמות הטנקים בגבולות הסתיימה בהצלחה, ומעתה הן ישובצו באופן קבוע בתפקיד", הודיע צה"ל.
המשמעות היא שבכל שנה יתגייסו כמה עשרות נשים, שיוכשרו כלוחמות על טנקי המרכבה סימן 4 של מערך הגבולות. תהליך בחינת גיוס נשים כלוחמות בשריון החל כבר לפני ארבע שנים. מהרגע הראשון הוא צבר לא מעט ביקורת, רובה פוליטית-אזרחית הנוגעת לגיוס נשים לתפקידי לחימה.
בצה"ל ערכו מספר פיילוטים שהתוצאות שלהם שנויות במחלוקת. חלק מהדיווחים שיצאו מהצבא דיברו על כך שהם נכשלו. מנגד, קצין שפיקד בעצמו על אחד מהפרויקטים האלה, טען שהנשים עמדו בכל היעדים ובחלק אף עלו על הבנים. חלק מהנתונים שפורסמו לפני כשנתיים, טענו לפער של חמש עד 13 שניות בטעינת פגזים לטובת הבנים. אולם נתונים אלה היו במחלוקת, וגורמים בצבא טענו שהפער עומד על שנייה אחת עד חמש שניות.
לאור המחלוקת בנושא הוחלט לפני שנתיים לפתוח פיילוט נוסף, במסגרתו הייתה הפקת לקחים, בין השאר בהתאמת הנשים לתפקיד לוחמת שריון על פי נתונים גופניים ואחרים. לפחות על פי הודעת הצבא, זה עבד והפיילוט הוכרז כמוצלח.
פגז ראשון תוך 7 שניות, שני תוך 5
במסגרת הפיילוט שהוגדר כמוצלח הלוחמות נבחנו בהפעלת הטנק בשגרה, אימון ופעילות מבצעית בגבול מצרים. הלוחמות עמדו בתנאי הרף שנקבע לטעינת פגז ראשון תוך שבע שניות ופגז שני תוך חמש שניות. בנוסף אחוז הפגיעה שלהן במטרה היה גבוה מזה של הבנים, אם כי באחוזים בודדים. הן גם עמדו ביעדים שנקבעו לזיהוי מהיר ונעילה על המטרה. מנגד, תיקון זחל שנפרס היה ארוך יותר מהזמן של הבנים.
כמו כן, הן נבחנו בפעילות מבצעית, אותה ביצעו כאמור בגבול מצרים. לוחמות השריון יצאו למארבים מוצלחים, בהם בוצע שימוש במערכות השונות של הטנק. עם מערכות אלה גם סייעו בהצלחה לאירועים מתפרצים וסיכול הברחות סמים.
בצה"ל ציינו כי ההתנסות כללה שלושה מחזורי גיוס והכשרה מלאים (מטירונות ועד פיקוד) ותקופה של שנה בפעילות מבצעית. הלוחמות ביצעו תעסוקה מבצעית בחטיבה המרחבית "פארן" כפלוגה תחת גדוד "קרקל".
"ההתנסות סוכמה בהצלחה לאור עמידה בקריטריונים המקצועיים ברמת הצוות ואנשי הצוות, הצלחה בפעילות מבצעית לאורך זמן, שמירה על מוטיבציה להמשך התנדבות במסלול, לפיקוד ולקצונה, ונתוני נשר כללי ורפואי בשיעור שאינו חורג מהמקובל בקרב לוחמות במערכים אחרים", הדגישו בצה"ל.
שיבוץ לוחמות הטנקים של צה"ל
כעת, פלוגת הטנקים שתחת גדוד קרקל תפעל באופן קבוע עם מחזורי גיוס מסודרים וקבועים של נשים. יש לציין כי המדדים שנקבעו לפיילוט הם ללוחמת גבולות, ולא לדרג המתמרן לעומק שטח האויב. אם כי חלק גדול מהמדדים מקבילים לשני התחומים. איוש פלוגת הטנקים בנשים, מאפשר לצה"ל להפנות את הבנים לגדודים הלוחמים של חיל השריון עצמו.
צה"ל הוריד טנקים לגבול מצרים כדי להתמודד עם איום הטרור הגובר בגבול, כמו גם שיתוף הפעולה שהתחזק שם בין התחום הפלילי לתחום הפח"ע. המערכות המתקדמות שיש בטנקים מסוג מרכבה סימן 4, מסייעות למערך הגבולות בתצפיות, מארבים והכוונת כוחות באירועים שהיו שם, כמו סיכול הברחות אלימות שכללו ירי לעבר לוחמי צה"ל. לקחי הפיגועים הקשים שהיו בגבול מצרים, העלו את הצורך ביכולת תגובה שמעניקים הטנקים בגזרה.
"אנו מסכמים בהצלחה תהליך מקצועי ומעמיק, כחלק מהתפיסה לפיה צה"ל פותח יותר ויותר תפקידי לחימה לנשים", סיכם הרמטכ"ל כוכבי. "אני סומך על לוחמות הטנקים שיבצעו את משימת ההגנה בגבולות, באופן מקצועי ובהצלחה רבה, ויהוו חלק משמעותי במאמץ המבצעי של צה"ל".
"לפתוח תפקידים נוספים לנשים"
ב"פורום דבורה" עמותה שנועדה לקדם ייצוג שוויוני לנשים, ברכו על החלטת הרמטכ"ל: "מדובר בהישג יוצא דופן של הלוחמות ובצעד נוסף לפתיחת כלל היחידות לשירות נשים. כידוע, בשנים האחרונות עלתה המוטיבציה בקרב מלש"ביות לשירות משמעותי ועימה הביקוש לתפקידי לוחמה. לכן, יש בהחלטת הרמטכ"ל כדי לאפשר למלש"ביות תפקיד נוסף למצות בו את כישוריהן ויכולותיהן".
"פיילוט מוצלח זה מלמד כי יש להרחיב ולפתוח תפקידי לחימה נוספים לנשים, תחת עמידה בקריטריונים אחודים בהתאם לדרישות התפקיד ולא המגדר", הוסיפו בפורום דבורה. "נזכיר כי בימים אלה תלויה עתירה בבית המשפט העליון בדרישה לפתוח את כלל הסיירות בצה"ל לשירות נשים. יש לקוות כי הצלחת לוחמות הטנקים, שהיו מי שביקשו להטיל דופי בכישוריהן, תלמד על פוטנציאל הצלחת נשים בכל מקום שבו יוצבו בהתאם ליכולותיהן", סיכמו.