זו השעה השמינית בה לוחמי המעברים עומדים על הנתיב במחסום חיזמה שבמזרח ירושלים. לכל אורך היום מגיעים למחסום כלי רכב, ובשעות העומס הם נראים כמו נחש ארוך על גלגלים. הלוחמים והלוחמות יודעים היטב - שנייה אחת של חוסר תשומת לב, או רגע אחד של זלזול, עלולים להוביל לכניסת מפגע או אמצעי לחימה שישמשו לפגיעה באזרחים ישראלים.

"המחסום הוא הלב של הפלוגה שלנו, רוב התפיסות מתבצעות פה", משתפת סגן שלי קנייב, מ"פ ב' בגדוד ארז, "אין יום שאנחנו לא תופסים בו משהו, המספרים נעים בין 10 ל-30 תפיסות ביום אחד".

יש מספר סוגי תפיסות - ניסיון העברת אמל"ח למטרות טרור או למטרות פליליות, התחזות לאזרחים ישראלים, הברחת שב"חים (שוהים בלתי חוקיים), או הברחת סחורה לא חוקית לשטח ישראל במגוון דרכים.

"לתפוס ניסיון הברחה זה לא דבר פשוט", מסבירה סגן קנייב, "המחסום שלנו גדול, ועוברות בו עשרות אלפי מכוניות ביום. הלוחמים שלנו צריכים להיות תמיד ב-100% ריכוז - בלילה, ביום, בשמש ובשלג. הכול כדי שידעו גם לזהות כל רכב חשוד, ומצד שני גם יצליחו לשמור על מרקם חיים תקין".

חושפים את שיטות ההברחה (צילום: דובר צה
תפיסות לוחמי המעברים במחסום חיזמה|צילום: דובר צה"ל

תפיסות הפלוגה בינואר-יוני 2022

שב"ח

1,016

מסיעי שב"ח

705

אמל"ח

69

מתחזים

73


העבודה לא נגמרת רק בעצירת המכונית החשודה - גם הצד השני מתוחכם, ולא חושף את עצמו בכזו קלות. "יש להם המון טכניקות הברחה", מעיד סמג"ד ארז, רס"ן אלעד חנינה, "חלק נעזרים בסייענים שמנסים להבריח אותם פנימה, אחרים מזייפים תעודות או משתמשים בתעודות כחולות של אחרים".

"לוחם מעברים חייב להיות חד", הוא מוסיף, "הוא צריך לשים לב לפרצופים רבים שעוברים מולו, כדי להבחין אם התעודה מזויפת, או אם האדם שבתמונה הוא לא זה שיושב מולו". תופעה נוספת בה נתקלים לוחמי המעברים, היא "הדופן הכפולה". פעמים רבות יש בתא המטען, שנראה רגיל לחלוטין, מכסה נוסף, תחתיו יכולים להצטופף שוהים בלתי חוקיים, או להסתיר אמל"ח רב.

"פעם אחת, אחד הלוחמים עצר במחסום אוטובוס", נזכר רס"ן חנינה, "במבט ראשון, הבגאז' נראה רגיל, אך מהר מאוד הוא הבחין בריח חריף של בשר, וכשפתח את גג המכונית גילה 800 ק"ג של בשר מוחבא. מעבר לעובדה שהבשר אינו כשר, לולא החייל גילה אותו, הבשר היה מגיע לצרכנים בארץ לאחר שעמד שעות רבות בחום - ומתקלקל".

חושפים את שיטות ההברחה (צילום: דובר צה
תפיסות לוחמי המעברים במחסום חיזמה|צילום: דובר צה"ל
חושפים את שיטות ההברחה (צילום: דובר צה
תפיסות לוחמי המעברים במחסום חיזמה|צילום: דובר צה"ל

לפני כמה ימים הגיעה מכונית חשודה אל המחסום. הלוחמים עצרו את כלי הרכב, ומצאו בו נשק מסוג "קרלו" ושתי מחסניות. "כל תפיסה כזו מחדדת עבורנו עוד יותר את משמעות התפקיד", מסבירה סגן קנייב, "לאירועים כאלו יש משמעות חשובה - מדובר בחיי אדם ובביטחון ישראל".

במחסום פועלים כוחות שונים שעובדים בשיתוף פעולה - מג"ב, משטרת ישראל, מאבטחים אזרחיים ומת"ק (מנהלת תיאום וקישור). אך בין כל אלו, מי שעומדים ראשונים בנתיב - הם לוחמי ולוחמות המעברים. "מבחינת העוברים והשבים במחסום, הם הפנים של המדינה", מצהירה סגן רוני אסרף, קצינת האג"ם בגדוד, "הצורה שבה הלוחם יעמוד, והדרך שבה הוא ידבר - יכולים למנוע או לעודד פיגוע. התפקיד הזה הוא מאוד רגיש".

"אני זוכרת את האירוע הראשון שבו עצרתי רכב", מספרת סגן אסרף, "כשבדקתי אותו גיליתי אקדח מוסלק מתחת למושב. באותו הרגע הבנתי כמה משמעותית וקריטית העבודה שאני עושה. הבנתי שאנחנו קו ההגנה האחרון, ומאחורינו יש שכונות, יישובים ואזרחים - שתלויים בערנות שלנו". סגן אסרף מסכמת uמצהירה: "אנחנו עושים הכול כדי לשמור על מוטיבציה גבוהה תוך כדי שמירה על מאה אחוז מבצעיות, נמשיך לעמוד במעברים ולעשות כל שביכולתנו לשמור על האזרחים ולמנוע את הפיגוע הבא".

הכתבה פורסמה במקור באתר צה"ל

חושפים את שיטות ההברחה (צילום: דובר צה
תפיסות לוחמי המעברים במחסום חיזמה|צילום: דובר צה"ל