הנסיגה של כוחות צה"ל מח'אן יונס בתחילת השבוע הייתה לשיחת היום בעזה. תושבים רבים ראו את התמונות האלו ועשו את דרכם חזרה, למקום שהפך לסמל. אולם, הקולות והמראות שמגיעים משם מספרים סיפור אחר. חמאס מנצל את הסיטואציה כדי להשיג שם מחדש "דריסת רגל" - על גבם של התושבים.
על פי עדויות מעזה, בין העזתים הרבים שעשו את דרכם בחזרה לבתיהם ההרוסים בח'אן יונס, נמלטו גם פעילי חמאס שהצטופפו בין ההמונים. מדובר ברעולי פנים שאוחזים באלות, חלקם מכנים את עצמם "ועדות ההגנה העממית" ופועלים במסווה של "חמאס בתחפושת".
בעיירה בני סוהילא שבאזור ח'אן יונס הצהירו אתמול כי הם "מתקנים את הכבישים ואת קווי המים". בפועל, מדובר באנשי "ועדת החירום", גוף שאחראי על התשתיות בעיירה ואנשיו כפופים לחמאס. במילים אחרות - ארגון הטרור מאותת שהוא חזר וכאן כדי להישאר, להפגין משילות. הוא כמובן עושה הכול מצדו כדי להפיץ את הבשורה.
מחירי המזון בשווקים ברצועה אמנם נאכפים או ירדו באופן משמעותי בשבועות האחרונים, אבל התושבים העזתים נותרו ללא מענה למצוקות שלהם שמלוות אותם כבר חצי שנה, בשל האסון שחמאס המיט עליהם ובגלל ההצגה שהוא ממשיך לנהל על חשבונם.
"90% מהרחובות בח'אן יונס הרוסים לחלוטין ודורשים פינוי, חפירה ומילוי", סיפר אינס, תושב הרצועה. "תנאי המחיה הפכו לקשים ביותר - אין חשמל, אין מים ואין בתים. אף אחד לא יכול להיות באוהל במשך שבוע, שלא לדבר על שנים".
אינס הוסיף כי "אני לא פסימי, אני יותר מחפש מציאות והיגיון. בעזה שאחרי המלחמה לא יישאר דבר. המציאות תהפוך קשה ביותר למי שלא נותר לו מחסה".
נור, תושבת נוספת, פתחה קמפיין למימון המונים. "איך אני יכולה להסביר שנמאס לי מהחיים, מהימים", היא תהתה. "עייפה מהמחר שעדיין לא הגיע ומהאתמול שנגמר".
לדברי יוסף, צלם עזתי שעזב את הרצועה, "ההתנגדות בעזה היא לא כמו ההתנגדות בעידן הקודם הנשענת על תמיכה עממית וגיוס אקראי, היא מאורגנת יותר ומתחילה בישיבות במסגדים, התגייסות אינטלקטואלית ושלבי הכנה רבים, היא לא משחק שמישהו יצטרף אליה, בדיוק כמו שחושבים כולם מחוץ לעזה. כל אדם בעזה מתנגד בדרכו שלו".
יוסף הוסיף כי "התנגדתי עד שאיבדתי הכול וחליתי, לא קיבלתי את זכויותיי עד ששילמתי עבור תיאום ונסיעה מעזה. עזבתי, ואז הוצאתי את המשפחה שלי החוצה, כפי שעשו מנהיגים רבים שברחו". הוא הבהיר: "הסמכות של חמאס השמידה אותנו ואת הסוגיה הפלסטינית".
رغم الحرب والدمار.. تكبيرات العيد من أطفال برفح#حرب_غزة pic.twitter.com/meC6ABHHcp
— قناة الجزيرة (@AJArabic) April 10, 2024
ובצל המלחמה, ההכנות של העזתים לעיד אל-פיטר שמתחיל היום כבר בשיאן. הם אופים עוגיות, מנסים לשעשע את הילדים עם משחקים וליצנים ולמצוא נקודת אור. "אנחנו עצובים מהאופן שבו רמדאן הגיע והסתיים, בזמן שהחג מגיע ואנחנו באוהל", אמר אחד התושבים. "שהאל יחשוף אותך, סינוואר".