המלחמה נכנסת ליומה ה-439, ו-100 חטופים עדיין מוחזקים בעזה: בקרב המתווכות בין ישראל לחמאס גוברת האופטימיות שעסקה חדשה נמצאת בפתח, אך בישראל מדגישים כי למרות שהושגה התקדמות - סיכומים סופיים עדיין אין. ראש ה-CIA וויליאם ברנס צפוי היום (רביעי) להיפגש עם ראש ממשלת קטאר בדוחא, כדי לנסות ולגשר על הפערים שנותרו להגיע לעסקה. השר סמוטריץ' התבטא הבוקר נגד העסקה המתגבשת: "עסקה לא טובה שלא משרתת את המטרות והאינטרסים של מדינת ישראל".

עסקת חטופים (צילום: עטיה מוחמד, פלאש 90)
רכב הצלב האדום במהלך עסקת החטופים בשנה שעברה|צילום: עטיה מוחמד, פלאש 90

הפערים שנותרו

בישראל מקפידים על איפול כמעט מוחלט על המגעים, אך ככל הידוע כעת ליבת המחלוקת היא על מפתחות השחרור: מספר המחבלים שייצאו מבתי הכלא בישראל וכמות החטופים שחמאס ישחרר מהשבי. ישראל דורשת זכות וטו על חלק מהמחבלים שחמאס דורש לשחרר.

מחלוקת נוספת היא תזוזת הכוחות, או במילים אחרות לאן צה"ל ייסוג אם וכאשר תיחתם העסקה. חמאס, שעד כה התעקש על סיום של המלחמה ונסיגה מוחלטת של ישראל מעזה, כן מוכן להתפשר על נוכחות ישראלית בפילדלפי ובנצרים - אך באותה נשימה גם דורש לאפשר חזרה של עקורים לצפון הרצועה.

אזור השליטה של צה
אזור השליטה של צה"ל במסדרון נצרים, נכון לנובמבר

שני הפערים הללו הם הסיבה לעיכוב בהגעה להסכם, אך למרות זאת גורמים בישראל סבורים שזה יכול לקרות כבר בעוד שבועיים-שלושה, כנראה לפני כניסת טראמפ לבית הלבן. גם ממשל ביידן וגם הממשל המיועד של טראמפ נמצאים בסוד העניינים ופועלים במרץ כדי להביא לעסקה.

דונאלד טראמפ והמשוחררת יהודית רענן (צילום: מטה משפחות החטופים)
אנשי הממשל המיועד של טראמפ נמצאים בסוד העניינים. טראמפ ושורדת השבי יהודית רענן|צילום: מטה משפחות החטופים

יהיה רוב? הצד הפוליטי של העסקה

סימן שאלה גדול שמרחף סביב המגעים הוא מה יקרה במערכת הפוליטית בישראל - ואם יהיה לעסקה רוב בסופו של דבר בקבינט ובממשלה. בסביבתם של ראש הממשלה נתניהו ושר הביטחון כ"ץ אומרים שלעסקה יהיה רוב גמור. השר בן גביר, נזכיר, התנגד לעסקה הקודמת בנובמבר שהביאה לשחרור של 104 חטופים, ועל כן סביר שהוא יתנגד גם הפעם. ייתכן שאולי אפילו יפרוש מהממשלה במחאה על החתימה, אך בניגוד לפעם הקודמת - אחרי שגדעון סער הצטרף לקואליציה, בלי אנשי עוצמה יהודית היא תיוותר עם 62 מנדטים, קואליציה דחוקה אבל עדיין אפשרית.

הדילמה הגדולה היא שר האוצר סמוטריץ'. בימים האחרונים הוא מחריף את הטון ביחס לעסקה, והבוקר אמר השר ברדיו "קול ברמה" במפורש שהוא מתנגד לעסקת החטופים המסתמנת. "עסקאות שבהן אנחנו משחררים מאות מחבלים רוצחים שחוזרים לרצוח יהודים, עסקאות שבהן אנחנו יוצאים מצפון הרצועה ונותנים למיליון עזתים לחזור לשם ולמוסס הישגים שנקנו בדמים מרובים - זאת שגיאה קשה", אמר ליקי אדמקר ובכך חשף פרטים לכאורה מהמתווה המתגבש.

"זו עסקה לא טובה שלא משרתת את המטרות והאינטרסים של מדינת ישראל והניצחון במלחמה וגם לא את החזרת החטופים כי בסוף מדובר על עסקה חלקית", הוא הוסיף.

אבל צריך לזכור שבהתחלה הוא התנגד לעסקה הקודמת - ובסופו של דבר תמך בה. גם להפסקת האש בצפון הוא לא התנגד בסופו של דבר. על כן, ניתן לומר בסבירות גבוהה שההערכות בסביבת נתניהו וכ"ץ הן ריאליות, ושאם תובא בסופו של דבר עסקה לאישור, כן יהיה לה רוב פוליטי.

הדיווחים על ההסכם המתגבש

בישראל כאמור מקפידים לשמור על חשאיות, אך בתקשורת העולמית והערבית מתפרסמים עוד ועוד פרטים על המגעים. בא-שרק אל-אווסט הסעודי מציינים כי "המו"מ הגיע לשלב קריטי" וכי העסקה המתגבשת כוללת נסיגה של צה"ל ממרכזי הערים בעזה תוך שהוא כן נשאר באופן חלקי בצירים פילדלפי ונצרים.

שרון אלוני קוניו, אשתו של דוד קוניו (צילום: מטה משפחות החטופים)
שרון אלוני קוניו, אשתו של דוד קוניו. שוחררה משבי חמאס, בעלה ואבי בנותיה עדיין שם|צילום: מטה משפחות החטופים

עוד צוין כי ישראל תאפשר לנשים ולילדים לחזור לצפון הרצועה בשלב הראשון, ובהמשך גם לגברים - דיווח שאין לו אישור רשמי בשלב זה. אותו שלב ראשון יימשך בין 45 ל-60 ימים, במהלכו חמאס ישחרר 30 חטופים מתים וחיים, ובתמורה ישראל תשחרר אסירים ביטחוניים, עשרות מהם נשלחו למאסרי עולם.

הסיבות לאופטימיות: מה השתנה?

גורם המעורה בפרטים סיפר לניו יורק טיימס שלמרות שחמאס דרש נסיגה מוחלטת, הארגון כעת מוכן לקבל גם נוכחות חלקית של ישראל בפילדלפי ובנצרים. בעיתון ציינו גם את האפקט של הנשיא החדש טראמפ, שאיים באופן מפורש ותקיף ביותר נגד חמאס שישחרר את החטופים לפני כניסתו לבית הלבן - אחרת "ייפתחו שערי גיהינום". הנשיא הנבחר ייכנס רשמית לתפקיד ב-20 בינואר.