75 שנים אחרי שנפל במלחמת העצמאות, יחידת אית"ן איתרה חלל צה"ל שמקום קבורתו לא נודע. כך הודיע הבוקר (ראשון) דובר צה"ל. מההודעה עולה כי בחקירה של הענף לאיתור נעדרים בצה"ל (אית"ן), נקבע כי בקבר אלמוני בבית העלמין בפתח תקווה קבור החלל דב (ברל'ה) ברודר ז"ל, שנפל במבצע 'מדינה' במלחמת העצמאות.
מאז הקרבות בחודש מאי 1948, מלחמת העצמאות, ישנו בבית העלמין סגולה בפתח-תקווה קבר שהקבור בו הוגדר כאלמוני. בשנת 2006 החלה חקירה של הענף לאיתור נעדרים, במטרה לאתר את זהות החלל הקבור בקבר זה.
ברקע ההיסטורי של התהליך, חטיבת אלכסנדרוני יצאה למבצע "מדינה" ב-13.5.1948, יום לפני הכרזת המדינה. המבצע נועד לכיבוש כפר סבא הערבית במטרה לייצב את קו הגבול בגזרת קלקיליה, לפני הפלישה הצפויה של מדינות ערב עם הכרזת המדינה.
דב (ברל'ה) ברודר ז"ל שימש כנהג משוריין בקרב, שהוביל כיתת סיירי מודיעין. במהלך הקרב תגבורת ערבית של כוחות רבים הוזרמה למקום. אל מול עדיפות הכוח הערבי ובהיעדר קשר בין כוחותינו, ניתנה פקודת נסיגה. הכוח של דב ז"ל נשלח להודיע לכוח אחר על הנסיגה ולחפות על לוחמיו.
במהלך המשימה נפגע המשוריין של דב ז"ל מפגזים והוא נהרג, גופתו לא אותרה והוא הוכרז כחלל שמקום קבורתו לא נודע (מקל"ן). לאורך השנים הענף לאיתור נעדרים (אית"ן) פעל לאיתורו במסגרת חקירות תש"ח. בשנים 2006-2023 התנהלה חקירת איתור נעדרים לבירור זהות האלמוני שנקבר בסגולה ובדיקה האם מדובר בדב.
פעולות החקירה כללו פתיחה של הקבר וביצוע דיגום גנטי ואפיון אנתרופולוגי של השרידים, מחקר הנדסי ובליסטי בהתבסס על התרחשויות הקרב והשפעתן הצפויה על גופת החלל, איסוף ובחינת מסמכים רלוונטיים מארכיוני המדינה וצה"ל, ותחקור עדים מהקרב ועוד.
מסיכום פעולות החקירה עלו מספר ממצאים המבוססים על כיוונים שונים שנבדקו, ביניהם, ממצאים אנתרופולוגיים אשר תמכו בזיהוי של החלל האלמוני כדב ברודר ז"ל. חקירה ובדיקה מדוקדקת של עדויות ומסמכים שהעידו כי חלל אלמוני הגיע לבי"ח בלינסון (אליו הגיעו חללי הקרב) ענד טבעת זהב, המתאימה לתיאור של אלמנתו של דב כאשר הוא הנעדר היחיד מהקרב שענד טבעת.
מהלך הקרב כולל אירוע פגיעת המשוריין (בו ע"פ עדויות ומסמכים) לחם דב ז"ל ופינוי יתר הנפגעים בקרב לאותו בית החולים. זאת יחד כמובן עם שלילת התאמה של מקל"נים אחרים ממבצע מדינה לזהות האלמוני הקבור בסגולה.
החקירה המחישה באופן מלא את קורותיו של כל צוות המשוריין, חוץ מגופה אחת שנותרה אלמונית. במהלך החקירה, נבנה רצף ממצאים כמעט מלא, מהצבתו של דב ז"ל כנהג משוריין, דרך הפגיעה בקרב, הפינוי לבי"ח בילינסון ועד הקבורה בבית העלמין בסגולה. כל אלו אפשרו בנית תמונת ממצאים כמעט מושלמת המאפשרת זהות החלל האלמוני כדב ברודר ז"ל.
בני משפחתו של דב, ובהם אלמנתו בת ה-95, בתיה ברודר, קיבלו עדכון אמש (שבת) אודות סיום החקירה מראש אגף כוח האדם, אלוף יניב עשור. "75 שנים לאחר נפילתו של דב ברודר ז"ל במלחמת העצמאות, איתרנו את מקום קבורתו. זוהי סגירת מעגל וחוב ערכי ומוסרי של צה"ל ומדינת ישראל לדב, שמסר את חייו למען תקומת ישראל, לאלמנתו ובני משפחתו שאיבדו את היקר להם מכל", אמר עשור.
בתקופה הקרובה ייסגר המעגל ויתקיים טקס לגילוי מצבתו של החלל, במהלכו, לאחר 75 שנים, שמו של דב (ברלה) ז"ל יחליף את הכיתוב 'אלמוני' שהיה על הקבר עד כה. "צה"ל, אגף כוח האדם וענף איתור הנעדרים ימשיכו לעשות כל שיידרש בכדי לקבוע מצבה לחללים אשר מקום קבורתם לא נודע", הוסיף ראש אכ"א.
מדובר פעם השנייה בתוך כשנה בה מסתיימת חקירה לאיתור נעדרים. הענף לאיתור נעדרים (אית"ן) פועל לאיתור חיילי צה"ל הנעדרים בשגרה וחירום. בין משימות הענף נמנית גם חקירת אירועי עבר של חללים אשר מקום קבורתם לא נודע, בדומה למקרה זה. צוותי החקירה של היחידה כוללים אנשי מילואים בעלי ידע רלוונטי אשר העמלים מזה שנים בכדי לנסות ולקבוע מה עלה בגורלם של מקל"נים ולהביא בשורה למשפחותיהם.