שוב לוחמי צה"ל נשלחים לכלא הצבאי בגלל ענייני "ותיקות": ארבעה לוחמים לפני שחרור בפלוגה המסייעת של גדוד 12 בחטיבת גולני נשלחו ל-20 ימי מחבוש בכלא הצבאי לאחר שלא הגיעו לערב פלוגה, ושני מפקדים במחלקה הודחו.
בצה"ל טוענים שאותו אירוע היה "הקש ששבר את גב הגמל" מבחינת מפקד הפלוגה, אחרי שהלוחמים עברו כביכול כמה עבירות משמעת.
הוריהם של הלוחמים זועמים על העונש ומרגישים שעכשיו כשהם לקראת שחרור, הצבא בוחר להעניק גיבוי למ"פ שהגיע לפלוגה לאחרונה וזאת על חשבון ילדיהם, שממילא משתחררים בקרוב.
הם מדגישים כי מדובר על לוחמים שסיכנו את חייהם במשך כ-3 שנים ובשנה שעברה היו חלק מכוח שחיסל ארבעה מחבלים מרצועת עזה, שהתכוונו לבצע פיגוע בישראל. "כל השנים הם היו לוחמים מספיק טובים כדי לסכן את החיים שלהם ועכשיו כשיש קצין חדש והם רגע לפני שחרור, הם פתאום בעייתיים?", אמרו ההורים ל-mako.
לטענת הורי החיילים, לאחרונה הוחלפה כל שדירת הפיקוד בגדוד והיחס של אותו מ"פ למחלקה הוותיקה עורר תסיסה רבה, שבאה לידי ביטוי בכך שגם שניים מהמפקדים הודחו.
"כמעט בכל שנה יש עניין עם המחזור האחרון בפלוגות חי"ר", הוסיפו ההורים וטענו. "במקום להסדיר את זה כדי שיוכלו לסיים שירות בכבוד, בוחרים בפתרון הקל של לזרוק אותם לכלא".
היסטוריה של שליחת לוחמים ותיקים לכלא הצבאי
ואכן בדיקה קצרה מלמדת כי בשנת 2014 היה אירוע דומה בחטיבה כשגם אז ארבעה לוחמים נשלחו ל-20 ימי מחבוש לאחר שסירבו להשתתף בפעילות פלוגתית. שנה אחר כך פורסם ב"וואלה" כי חמישה לוחמים בגדוד 12 הוגדרו כנפקדים ונשפטו ל-20 ימי מחבוש לאחר שטענו כי קיבלו משימות של צעירים. בשנת 2019 נשפטו תשעה לוחמים מגדוד 51 בחטיבה ל-20 ימי מחבוש גם כן, לאחר מחאה על הדחתו של אחד מחבריהם למחלקה.
בצה"ל הסבירו כי באירוע הנוכחי, המפקדים חשו שהם אינם יכולים לסמוך יותר על הלוחמים לאור התנהלותם ולאחר שבחרו שלא להתייצב ללו"ז פלוגתי למרות שהמ"פ הפציר בהם לעשות זאת. בצבא חוששים שגם באירוע אמת הלוחמים יתנהלו כביכול בצורה דומה ואומרים כי לכן נענשו בחומרה.
"זה לא שאמרו להם לצאת למבצע צבאי והם סירבו", הדגישו הורי הלוחמים. "הם בסך הכל לא באו לאירוע חברתי שחשבו שהוא לא חובה. כשביקשו להסביר את עצמם למ"פ, הוא החליט לפרק את המחלקה וגרם לזה שיסיימו את השירות כחיילי מפקדה ולא כלוחמים".
"הצבא חושב שבכך הוא מרתיע את הלוחמים הצעירים יותר", סיכמו ההורים, "אבל הוא רק פוגע במוטיבציה בתקופה שבה גם כך היא לא גבוהה. הם הרי אמורים להמשיך אחרי השירות במילואים, למה מגיע להם יחס כזה?". ההורים סבורים שגם אם למפקדים היתה בעיה עם התנהלות הלוחמים, בדרך עד למאסר בכלא צבאי יש עוד כמה צעדי ענישה פחות דרמטיים.
"במהלך החודש האחרון הועמדו לדין משמעתי ארבעה לוחמי גדוד "ברק" של חטיבת גולני, לאחר שסירבו להתייצב ללו"ז פלוגתי והשתמשו בשפה שאינה נאותה, התנהגות שחזרה על עצמה מספר פעמים. בהליכים משמעתיים בעניינם, הורשעו שלושה מהם בעבירות שעניינן התנהגות שאינה הולמת והתנהגות מבישה, ונידונו ל-20 ימי מחבוש. הלוחם הרביעי סירב להישפט בפני המג"ד ועמד לדין משמעתי בפני המח"ט. גם הוא נדון ל-20 ימי מחבוש. שני מפקדים אשר השתתפו באירוע, הודחו מתפקיד בגין אי תפקוד פיקודי והועברו לשירות במפקדה עד לשחרורם. נדגיש כי יתר הלוחמים במחלקה שלא השתתפו באירוע לא נענשו".