ה"גרניט" מגיע לצה"ל: הרכב החדש יספק ללוחמים מערכת מתקדמת לאיסוף מודיעין, בכל מקום בו עלול להתעורר חיכוך עם האויב, בכל גזרות הלחימה והביטחון השוטף. בניגוד לרכב ה"רקון" הנמצא כעת בשימוש, לא ידרשו שני חיילים למשימה, כאשר אחד סורק את השטח באמצעות המכ"ם והשני מתצפת על מטרות חשודות שאותרו באמצעותו; מעתה יפעל המכ"ם אוטומטית, כשהוא מזהה בעצמו תזוזות בשטח, בהן מתמקד הלוחם המתצפת.
"לוחמי האיסוף הקרבי תופסים עמדת תצפית, מאתרים את הבעיה ומכווינים אליה את מי שצריך לטפל בה", מסביר רס"ן ניר, ראש מדור תצפית ניידת במפקדת קצין האיסוף הקרבי הראשי. "איך הם עושים את זה? באמצעות המכ"ם הסורק את השטח והתצפית החוקרת אותו. ב'רקון' ישבו זה ליד זה שני אנשים, כשברגע שיש גילוי אומר זה שעל המכ"ם לזה שיושב לידו, 'קפוץ לנקודה הזאת והזאת, תגיד לי מה זיהיתי'. וזה תהליך שכיום הוא די פרימיטיבי, לעומת הטכנולוגיה שאנחנו מטמיעים".
לאבחן בכל רגע נתון מה קורה בשטח
החידוש הוא שבאמצעי האיסוף החדש, המכ"ם לא זז הלוך וחזור על מנת לכסות את 360 המעלות של תא השטח, אלא "בוהה" בשטח ובעצם סורק את כולו בו זמנית. "היתרון הוא היכולת לאבחן בכל רגע נתון מה קורה בשטח, וזה שטח די גדול. ברגע שמשהו זז יש לי איתור, ואני פשוט לוחץ עם העכבר פעמיים, ואמצעי התצפית קופץ אוטומטית לנקודה המדוברת. היום עושה לי את אותה העבודה בן אדם אחד, כשהכל בעצם פועל כמערכת מסונכרנת, במקום שתי מערכות שמתעסקות עם אותו תא שטח. מה אני מרוויח? חיסכון בזמן ויעילות מוגברת".
האם אין סיכון בהסתמכות על מכונה, במקום על הגורם האנושי?
"אנחנו לא מסתמכים על המכשיר – אלא סומכים עליו יותר. מערך הגיבוי של התצפית עדיין קיים, ומי שחוקר כל זיהוי הוא כמובן בן אדם. מה שקורה זה שמרגע שאני מפנה פחות משאבים לסריקה, אני יכול להתמקד באיסוף יותר ממוקד ובייצור מידע מודיעיני. בעוד המערכת סורקת, אני יכול להתמקד בבית של פעיל חיזבאללה, לראות מי נכנס, מתי, כמה אנשים גרים שם, כמה חלונות יש – מה שהיה לי קשה לעשות בתצורה הקודמת. אז נכון, אף פעם אין מאה אחוז, אבל האמינות עלתה בעשרות אחוזים.
"אין שום ספק שהגורם האנושי הוא הקריטי", ממשיך רס"ן ניר. "אני צריך לתת מידע אמין ומדויק למפקדים בגזרה, להיות עם ראש על הכתפיים, להבין מה קורה, לזהות שינויים, להתמודד עם הרבה פרמטרים טכנולוגיים שלא קיימים בסוג אחר של לחימה; אצל חי"ר, ברמת הלוחם, זה נגמר ב'קדימה הסתער'. אבל כשאצלי יש זיהוי אני צריך להחליט מה אני עושה ומה אני רואה בטווחים ארוכים ומשמעותיים ביותר: ראיתי בן אדם? רכב? איזה רכב? יש נשק? למרות שהמערכת אוטומטית, אני צריך גם להתעסק עם הפעילות המבצעית וגם להזין את כל הנתונים, וזאת יכולת שצריכה להיות מאוד גבוהה אצל לוחם האיסוף".
הלוחמים: מדובר במקפצה משמעותית
יתרון משמעותי נוסף הנזקף לזכות המערכת החדשה הוא היכולת לחברה לתוכנת המשואה, מה שידוע כצי"ד – צבא יבשה דיגיטלי. מדוברת במערכת שליטה ובקרה שמטרתה לקיים שפה משותפת ולאפשר שיתוף והעברת מידע בין שלל הכוחות העוסקים באותו מתאר פעולה. "אם יש לי את הגרניט", מבאר רס"ן ניר, "אני יכול להעלות את האיתור שזיהיתי למשואה, והטנק וכיתת החי"ר והמסוק שעובדים איתי רואים אותו גם הם, כשהכל קורה בטווחי זמן מאוד מצומצמים. עניין של שניות וחלקיקי שנייה – וכל הכוחות הרלוונטיים יודעים מה קורה".
האמצעי החדש, פיתוח של חברת "אלתא מערכות" הממוקדם על רכב מסוג פורד הידוע בצה"ל כרכב "קרקל", אמור להיכנס לכל מערך האיסוף הקרבי בטווח שבין השנה הקרובה לשלוש השנים הקרובות. ומה אומרים הלוחמים? "השטח מקבל את האמצעי החדש במסגרת הניסויים המבצעיים, והפידבק מאוד חיובי", מספר רס"ן ניר. "הלוחמים מדגישים שמדובר באמצעי לחימה שהוא בעצם, מעל לכל, מקפצה משמעותית".