התגייסתם לצה"ל. היכונו למסעות ארוכים, לשינה תחת הכוכבים ולשמירות במוצבים קפואים במיוחד – כל זה רומנטי, אבל עשוי לגבות מחיר, בדמות הבריאות שלכם. אז מה עושים כשהשפעת תוקפת או כשחייבים פטור מנעליים צבאיות? קבלו את המדריך השלם והמקיף לבריאות בצבא – מהרופאים הצבאיים, דרך המרפאות האזרחיות שמקבלות מעתה חלק מהחיילים, ועד כל מה שאתם צריכים לדעת על גימלים ועל פטורים.
למי פונים?
קופות חולים: מהפכה בטיפול הרפואי הניתן לחיילים
אם אתם חיילים עורפיים בשירות חובה או קבע, ויחידתכם נכללת בפרויקט "אביב", החל מינואר 2012 אתם יכולים לגשת לרופא המשפחה אליו הלכת טרם הגיוס. איך יודעים אם היחידה שלכם כלולה בפרויקט? פשוט ניגשים לגורמי השלישות.
כיום, בניגוד לנהוג בעבר, חיילים עורפיים יכולים להתנייד בחופשיות בין ארבע קופות החולים במדינה – כללית, מאוחדת, לאומית ומכבי – במקום המרפאות הצבאיות: בתוך כך הם יכולים להישאר בטיפול רופא המשפחה שהם מכירים מהאזרחות, והם זכאים לרופאת מומחים, רפואה דחופה, רפואת נשים ועוד, ובמקרה הצורך גם אשפוז. יחד עם זאת, את רפואת השיניים, שירותי בריאות הנפש, בריאות הציבור והמיון רפואי ממשיך לספק חיל הרפואה.
הרופאים האזרחיים יכולים להעניק למטופליהם החיילים אבחונים רפואיים, מרשמים לתרופות, פטורים זמניים למשך שבועיים בלבד, ללא אפשרות להארכה, ועד 14 ימי חופשת מחלה מצטברים. במידה ומדובר ביותר משישה ימי מחלה רצופים, יפנה הרופא את החייל למרפאת מית"ר (מרכז ייעוץ תעסוקתי רפואי) צבאית לאישור. שירותי הרפואה ניתנים בסניפי קופות החולים הסמוכים לביתו של המשרת או למקום שירותו, לפי בחירתו של החייל ובהתאם לשעות הפעילות המקובלות במרפאות הקופות.
לאחר השחרור, אגב, יחזור המשוחרר אוטומטית לקופת החולים אליה השתייך בטרם התגייס. יחד עם זאת, הוא יוכל להישאר בקופת החולים בה טופל במהלך השירות – וזאת באמצעות חתימה על טופס מעבר.
מה מגיע לכם?
השירות הוא בחינם, אבל זה לא מסתיים כאן. קודם כל, מגיעות לחיילים תרופות חינם: כל התרופות שנמצאות בסל התרופות של קופת החולים ושל צה"ל מגיעות לחייל, עם מרשם רופא, ללא תשלום. אם הונפק מרשם לתרופה שאינה בסל, זכות החייל לבקש תרופה חליפית הנמצאת בו.
כמו כן, מגיע לחיילים טופס 17 חינם – הכוונה לטופס התחייבות לבית חולים, הניתן לאחר הפניה מהרופא. גם אישור לחדר כושר יינתן בחינם על ידי הרופא, בהתאם למצבו הרפואי של החייל ולשיקול דעתו. מעבר לכך, ישנה רשימת אביזרים רפואיים ללא תשלום שהוגדרו ואושרו על ידי צה"ל, כמו אביזרים אורתופדיים, מכשיר אינהלציה ועדשות מגע.
טופלתם במרפאה צבאית ואז עברתם למרפאה אזרחית?
תוכלו להמשיך את המעקב והטיפול. כאשר מגיעים לרופא האזרחי בפעם הראשונה, מוצגת לו תמצית של המידע הרפואי המגיע מצה"ל. לכן, מומלץ להביא בנוסף את כל המסמכים הרפואיים הצבאיים והאזרחיים שברשותכם. את העתק התיק הרפואי הצבאי תוכלו לקבל ממרפאת היחידה הקודמת, ממוקד מזו"ר (מרכז זימון תורים, פניות ומידע של חיל הרפואה) בטלפון 03-9489999, או ממרפאת מית"ר שבתל השומר, בטלפון 03-7379652.
היחידה שלכם לא נכללת בפרויקט? פנו לרופא צבאי
לפי פקודות מטכ"ל, חייל המעוניין בטיפול רפואי יפנה למפקדו או למי שהוסמך לכך על ידו, בהתאם לפקודות היחידה. זה יפנה את החייל לטיפול במרפאה, בשעות פעילותה, וחובש יטפל בחייל. במידה ונמצא במרפאה רופא – זכאי החייל להיבדק על ידו.
אם פנה החייל לחובש פעמיים בסמיכות בגלל אותה בעיה רפואית (על אף טיפול שקיבל), על החובש להיוועץ עם רופא לגבי דחיפות ביצוע הבדיקה. אם ביקש החייל להיבדק על-ידי רופא, לא יידחה הטיפול למועד העולה על 24 שעות מהרגע בו פנה החייל, אלא באישור הרופא עצמו, כאשר ההחלטה לדחות את הטיפול תתועד ביומן.
מנעו מכם בדיקה רפואית במשך יותר מיממה? במקרה כזה התעלמו מזכויותיכם, ובאפשרותכם לפנות לנציב קבילות החיילים בטלפון 03-6977433.
ומה קורה אם הרופא הצבאי או קופת החולים אינם זמינים, למשל בחג?
במידה ויש צורך בקבלת טיפול רפואי דחוף מעבר לשעות פעילות המרפאה בבסיס, או כאשר אתם בבית וקופת החולים סגורה, אפשר לפנות לסניף "ביקורופא" או למוקד החירום שעובד עם קופת החולים אליה הוא שייך.
במידה וגם מרפאות אלה סגורות, למשל בחגים, ניתן לפנות לטיפול רפואי מיידי בבתי החולים. שימו לב: טיפול בחדר מיון עולה כ-500 שקלים. לאחר הטיפול והמנוחה, במידה והומלצה כזו (גם לרופאים בחדר המיון הסמכות לתת לכם גימלים), תידרשו לנמק בפני המרפאה הצבאית או האזרחית מדוע הייתם חייבים לפנות לבית חולים ללא הפנייה. במידה והסיבה מוצדקת, יהיה צה"ל אמון על הסדרת עלות הטיפול. במידה ולא, תצטרכו אתם לשלם.
גימלים, בתים ודלתים: כל הפרטים
גימלים – איזו מילה אחרת מצליחה להוציא דורות של חיילים מאדישותם? לא משנה אם אתה צעיר או פז"מניק, מורעל או ג'ובניק, בחובה או בקבע, הגימל המיוחל תמיד יצליח לשפר במעט את תלאות החיים, ואפילו יגרום לסינוסיטיס מדכא להיראות כמו ברכה. אז איך בעצם מוציאים גימלים? לכמה זמן הם תקפים? ומה זה לעזאזל "יום דלת"?
מה ההבדל בין יום ב', יום ג' ויום ד'?
על-פי פקודות המטכ"ל, יום גימל הוא יום בו רופא או גורם אחר המוסמך לכך אישר שחייל אינו כשיר לבצע כל פעילות צבאית וזקוק למנוחה מלאה – ועל כן הוא משוחרר הביתה. יום בית הוא יום בו רופא או גורם אחר המוסמך לכך לפי פקודות הצבא אישר שחייל מוגבל בכושר עבודתו או פטור מפעילות במסגרת תפקידו ביחידה, ולכן הוא רשאי לנוח במגורים הצבאיים. יום דלת הוא יום בו מפקד החייל אישר לחייל להיעדר מהשירות, או אישר לו הקלה בשירות, עקב בעיה שהחייל הגדירה כרפואית.
ומה התוקף?
בינואר 2012 רועננה הפקודה והגימל התקצר, כאשר נקבע כי תוקפו של יום גימל יחול עד לשעה 8:00 בבוקר שלמחרת. כלומר, גם אם נקבע יום הגימל בשעה 8:30 ביום רביעי, וגם אם בשעה 19:00, הרי שיחול עד לשעה 8:00 ביום חמישי. תוקפו של יום גימל נוסף יהיה מהשעה שבה פג תוקפו של יום ג הקודם, ועד השעה 08:00 למחרת.
איך מחשבים גימלים בסוף השבוע?
ישנה סברה ישנה, לפיה הימים שישי ושבת נספרים כיום גימל אחד. אין זה נכון כמובן, שכן סוף השבוע נמשך יומיים גם אם אתם חולים. חייל שקיבל שלושה גימלים ביום חמישי ב-12:00, למשל, יצטרך לחזור לבסיסו ביום ראשון ב-8:00 בבוקר. יום חמישי הוא גימל ראשון; יום שישי הוא גימל שני; יום שבת הוא גימל שלישי.
האם המפקד חייב לכבד את הגימלים שקיבלתם?
חובה על המפקד לבצע וליישם את ההוראות הרפואיות שנתן הגורם הרפואי המטפל. למעשה, גם לכם עצמכם אסור להתעלם מיום גימל שקיבלתם, גם אם אתם כבר מרגישים יותר טוב ורוצים לחזור לפעילות. גימלים הם בעצם סוג של פקודה, גם לכם וגם למפקד שלכם, שמחייבת אתכם לנוח מכל פעילות.
כל זה טוב ויפה, אבל במידה ולמפקד שלכם יש בכל זאת סיבה לספק באשר לגימלים שניתנו לכם, למספרם או לסיבה בגינה ניתנו, מותר לו לפנות מיד עם קבלתם אל הגורם הרפואי המטפל שנתן אותם על מנת לקבל הבהרות. גם במקרה כזה, נאסר על המפקד לעכב את ביצוע ההוראות שניתנו.
האם המפקד יכול לדרוש שתגיעו לבסיס אחרי קבלת גימלים ממרפאה חיצונית על מנת להראות לו את המסמכים, עוד טרם קיבלתם את המנוחה עליה המליץ הרופא?
כיוון שעל פי פקודות מטכ"ל מוסמך הרופא לאשר ימי גימלים, לא חלה כל חובה על חייל לשוב לרופא היחידה או למפקד, תוך שהוא מצוי בביתו בחופשת מחלה, על מנת לאשר לו גימלים שכבר ניתנו לו. לא רק שברורה האבסורדיות שבהרצת חייל חולה בביתו ליחידה, הפקודה מחייבת מפקדים לכבד המלצת רופא.
בכל מקרה, חייל שפנה לקבלת טיפול רפואי בהיותו בחופשה, ורופא מוסמך החליט על המשך טיפול רפואי או על מתן ימי חופשה (גימלים), מחוייב להודיע על כך למפקדיו. חייל ששהה בחופשת מחלה בעת חופשה מהצבא עקב פנייה לגורם רפואי, יציג עם סיום חופשת המחלה וחזרתו ליחידה את האישור הרפואי על פיו שהה בביתו.
האם אפשר לקזז את הגימלים שקיבלתם מימי חופשה להם אתם זכאים?
אסור לנכות מהחופשות המגיעות לחייל את הימים בהם שהה בביתו בשל סיבה רפואית בחופשת מחלה, כלומר בגימלים. באותו עניין, אין לבקש מחייל "להשלים" ימי שירות כמספר הימים ששהה בגימלים, ואין אפשרות להפוך ימי גימל לימי חופשה מכל סוג שהוא. גם אם חלה החייל בעודו בחופשת רגילה, לא ייספרו במניין ימי החופשה הימים בהם שהה בגימלים.
למרות זאת, ובמקרים חריגים בלבד, ניתן לדחות חופשה קרובה, או לבקש חזרה מחופשה שכבר אינה חופשת מחלה, כאשר נוצר מצב בו עקב מחלת אותו החייל, החליף אותו חייל אחר ועל כן לא זכה המחליף לחופשה שהוא עצמו זכאי לה. כך גם אם מדובר בפעילות מבצעית שלא מאפשרת חופשה נוספת, מעבר לחופשת המחלה, במועד מסוים. כלומר, לא ניתן לבטל חופשה של חייל ששהה בגימלים וחזר ליחידתו, אלא רק לדחות אותה בשל נסיבות חריגות.
במידה והחליט מפקדכם לכלול את הגימלים כימי חופשה, גם במקרה זה ניתן להגיש תלונה לנציב קבילות החיילים.
איך מקבלים יום ד'?
על פי פקודות מטכ"ל, רשאי מפקדכם לאשר לכם יום חופשה מהבית בגין בעיה רפואית, מבלי להתייעץ עם רופא או לקבל את המלצתו. לעניין זה, מפקד הוא מפקדו של החייל שהוא קצין בדרגת סגן או נגד בדרגת רס"ב, לכל הפחות. תוקף יום ה-ד', בדומה ליום גימל, הוא עד 8:00 בבוקר למחרת, לא משנה באיזו שעה נקבע.
שימו לב, שהמפקד ראשי לתת לאותו חייל, לכל היותר, יום ד' אחד בשבוע, ולכל היותר עשרה ימי ד' בשנה קלנדרית. אין במתן יום ד' כדי למנוע מהחייל פנייה לגורם רפואי מטפל במהלך היום או בסיומו, או כדי למנוע מהמפקד להפנות את החייל בעצמו.
פטורים רפואיים: איך מקבלים, לכמה זמן הם תופסים ומי יכול לתת?
לאור תופעת זיוף הפטורים, הובהרו הנחיות חדשות בנוגע לפטורים, באיגרת שהופצה על ידי ראש ענף משטר ומשמעת בפברואר 2012. בין השאר, צוין כי פטור שאינו חתום בחתימה ובחותמת לא יכובד, ונקבעה רשימה מיוחדת הכוללת רופאים המוסמכים להעניק פטורים ארוכי טווח. על מנת לוודא מי נכלל ברשימה יש להתקשר למוקד חיל הרפואה.
פטור מגילוח: על פי הוראות ראש ענף משטר ומשמעת, פטור מגילוח יונפק על ידי רופא למשך שבועיים בלבד, ומעל 14 יום יינתן רק על ידי קצין רפואה מוסמך, שכלול ברשימה שהורכבה על ידי חיל הרפואה, בלבד. כמו כן, לא קיים פטור מגילוח של "יום כן, יום לא" או של גילוח פעם בשלושה ימים, אלא פטור מלא לזקן. לא יתאפשר פטור רפואי לזקן צרפתי (זקן קצר, עם חיבור לשפם וללא חיבור לפאות).
פטור ממדי דקרון: הפטור הרפואי שמאפשר לנוע על מדי ב' בלבד באופן קבוע אינו תקין עוד. לבעלי פטור ממדי דקרון יינתן מענה במדי א' מכותנה, כולל אנשי קבע הזכאים למדי קבע. המדים יתאמו את החיל אליו משתייך החייל, ויתקבלו רק לאחר הצגת אישור רפואי על ידי קצין רפואה מוסמך מהרשימה בלבד. עד לקבלת המדים, החייל יוכל לנוע במדי ב' הקיימים באפסנאות היחידה, באישור סגן-אלוף.
פטור לחיילים מתנדבים: פטורים זמניים למתנדבים מונפקים בהתאם לאיגרת, לפי הנושאים השונים. פטורים קבועים יאושרו אך ורק על ידי קצין מטה המתנדבים בענף הרפואה התעסוקתית והמיון הרפואי בחיל הרפואה. נושא הפטורים יפורט ב"תעודת מתנדבים". פטורים קבועים מבתי חולים או מקופות חולים מהווים המלצה בלבד, והינם טעונים אישור על ידי רופא יחידתי, קצין רפואה מוסמך מהרשימה או קצין מטה המתנדבים, בהתאם למשך הפטור.
פטור להארכת שיער: הפטור יינתן על ידי קצין רפואה מוסמך מהרשימה בלבד, ויצוין בו אופן יישום הפטור.
פטור מעבודה משרדית: יינתן עקב כל פגיעה במוטוריקה העדינה ובידיים, דלקות גידים בידיים, שברים בכף יד וכו'. במידה ותקבלו פטור זה, תיאלצו לשבות מכל עבודה משרדית – ובכלל זה הקלדה, למשל – גם אם תפקידכם הצבאי הוא לא אחר מפקיד לשכה.
פטור מנעליים צבאיות: פטור זמני יינתן על ידי כל רופא צבאי עד שלושה חודשים, בעוד פטור קבוע יינתן אך ורק על ידי קצין רפואה מוסמך מהרשימה שנקבעה על ידי חיל הרפואה בלבד. אם הפטור תקף עד 14 יום, ינעל החייל נעליים אזרחיות שברשותו. אם הפטור תקף מעל 14 יום או שהוא קבוע, יופנה החייל למרכז הציוד לשם קבלת נעליים חצאיות צבאיות תקניות מתאימות. פטור לנעלי פלדיום יינתן אך ורק באישור פרטני על ידי ענף רפואה תעסוקתית ומיון רפואי בחיל הרפואה. מלבד זאת, הפטורים אותם לא תוכלו לקבל הם פטור רפואי לחיילות לנעל צבאית גבוהה, פטור רפואי לנעלי הרים, פטור רפואי לנעלי בטיחות או פטור רפואי מנעלי החי"ר החדשות.
פטור לעבודה משרדית: מחייב קיבוע או מנוחה. יינתן עקב כל פציעה המונעת פעילות גופנית ויכולת ניוד תקינה, כגון שברים, נקעים, דלקות חריפות וקרעים בגידים. לוחם שיקבל פטור זה לא יוכל לעשות דבר מלבד לשבת במשרד המ"פ, למורת רוחם של חבריו המתרוצצים תחת השמש הקופחת.
פטור מנשיאת נשק: ניתן עקב מצב רפואי כמו כאבי גב כרוניים, או כאשר ישנו חשש להתאבדות.
פטור לנשיאת נשק מקוצר: ניתן כאשר גובה החייל/ת 1.50 או פחות ומשקלו/ה 50 קילוגרם ופחות.
פטור לתוספת שעות שינה: לסובלים ממיגרנות ניתן פטור ל-7 או 8 שעות שינה, במקום ה-6 המטכ"ליות.
פטור יקיצה טבעית: פטור שהחל כאגדה צבאית עליה חונכו דורות של חיילים, והפך, אחרי עשר שנים בבית המשפט, למציאות. פטור היקיצה הטבעית – כשמו כן הוא, פטור המתיר לחייל להתעורר בזמנו שלו, ללא הפרעה חיצונית. מדובר בחלומו של כל חייל, אבל זהו אינו פטור הניתן בקלות: הוא ניתן אך ורק לחיילים שסובלים מ"תסמונת השינה הדחויה", חוסר יכולת להירדם ולהתעורר בזמן בעקבות בעיה בשעון הביולוגי, שאובחנה על-ידי רופא מומחה.
פטור מעמידה בשמש: ניתן עקב מיגרנות, למשל.
פטור לשינה בחדר נקי ופטור משדאות: אם הצירוף "חדר נקי" נראה לכם כמובן מאליו, סימן שעוד לא התגייסתם. פטורים אלה ניתנים לאנשים עם אלרגיות, למשל לאבק, או לכאלה שעברו באחרונה הליך כירורגי. על מנת למנוע זיהום או תגובה אלרגית, חייבים חיילים אלה לישון בחדר שעבר ניקיון יסודי, ולא עם שאר חבריהם באוהלים בשטח.
פטור מריצות, קפיצות ומסעות: פטור שניתן לעתים קרובות ביחידות קרביות, למשל עקב שברי מאמץ.
פטור משמירות: פטור שמקבלים לרוב בעלי פרופיל 45 עם סעיפי ליקוי חמורים יחסית, כמו אסטמה קשה או בעיות נוירולוגיות כאפילפסיה ומיגרנה.
פטור לשמירה בישיבה: פטור הניתן עקב פלטפוס, עקמת או בעיות ברכיים.
פטור לשמירה ללא אפוד: פטור הניתן עקב סעיף תת משקל הנקבע בצו הראשון.
פטור מתורנויות בסיסיות: למשל מתורנויות מטבח. הפטור ניתן על רקע דתי (קהילות קטנות שמבחינות בין תפקידי גבר לתפקידי אישה) או על רקע רפואי, בגלל מחלות מעיים או קלקולי קיבה, למשל.
פטור מנשיאת משקל: לרוב פטור מנשיאת משקל העולה על 5 או 7 קילוגרם – וניתן לתקופה מסוימת או קבועה, עקב תת-משקל או בעיות ברכיים, פלטפוס וגב.
פטור למקלחת לבד: ניתן מטעמים נפשיים או בשל בעיות רפואיות.
פטור ממטווחים: ניתן עקב בעיות ראיה.