מגולני, דרך גבעתי ועד להנדסה קרבית, הנמ"רים (נגמ"שי המרכבה) לא חדשים ב"ג'ונגל" כלי הרק"ם הצבאי. תכליתם של אותם כלי ענק, מגוונת ונעה בין שימוש ככלי מלחמה מרכזיים בצה"ל ועד לסיוע ליחידות השונות בשדה הקרב המשולב, תוך וידוא שהלוחמים הנוהגים בו יהיו מוגנים ככל שניתן מאיומים להם נחשפים בעת פעילותם.

אך מה קורה כשבזמן כל האקשן מתרחשת תקלה? כשלפתע הלוחמים שבחזית מוצאים עצמם תקועים או חשופים? בדיוק בשביל זה פותח נמ"ר ראשון מסוגו, שיצליח להביא את אנשי הטכנולוגיה והאחזקה האמונים על תיקון בעיות שכאלה ממש עד לקו האש - נמ"ר החילוץ והאחזקה.

למרות שבשמו הוא מציין רק שתי מטרות, "נמ"ר החילוץ והאחזקה" החדש מסוגל לבצע מספר פעולות מיוחדות שאף נמ"ר, נגמ"ש, או כלי רק"ם אחר בצה"ל לא יכול להן כיום.

תרפ
נמ"ר בפעולה בשטח|צילום: דובר צה"ל

"הוא יכול לחלץ את הטנק הכבד ביותר מבלי להתאמץ", מסביר רמ"ד אמל"ח בחיל הטנ"א, רס"ן תום פרטר, "הכננת של הנמ"ר (חוט פלדה המלופף סביב מנוע שמתחבר לכל כלי ומושך אותו), כל כך עוצמתית וגדולה שיש לה כננת עזר משל עצמה. בעזרתה ניתן לחלץ כל כלי רק"ם מכל תוואי שטח שהוא ולהביא מנוע בכל סדר גודל, ממש עד ליעד".

מלבד יכולות החילוץ המרשימות, בנמ"ר החדש הוגדלו מספר מקומות הישיבה לשבעה, לעומת חמישה בנגמ"שים הקודמים, הותקן ארגז כלי עבודה ועזר משוכלל המכיל אמצעים מיוחדים, עשרות חלקי חילוף, ערכת חיתוך בלהבה ואמצעי תאורה וכיבוי אש.

לראשונה, כך מתגאים באגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה, ישנו כלי המסוגל להדביק את כלי הלחימה האחרים תוך כדי תנועה, ולהוביל את כוחות האחזקה בצורה בטוחה וממוגנת לכל נקודה.

"הוא רובוטריק של ממש", אומר וצוחק רמ"ח אחזקה והפעלה בחיל הטנ"א, אל"ם אילן אליהו, "ריכזנו את לקחי כל המלחמות והמערכות האחרונות, ניתחנו את שדה הקרב המתקדם והאיומים המצויים בו, ומתוכם סיננו את היכולות המרכזיות שחייבות להיות בכלי הזה, שפותח על ידי מנת"ק (מנהלת המרכבה והרק"ם) ורפ"ט".

עד שנת 2022 הנמ"רים החדשים יפוזרו ביחידות השדה השונות, אך עד אז, הראשונים שבאמת עומדים לזכות בחשיפה אמיתית, ולהיות הראשונים להשתמש בנמ"ר, יהיו דווקא אנשי האחזקה של עוצבת הפלדה, בחטיבה 401 של חיל השריון.

"זה אירוע היסטורי בו אנחנו מכניסים לשימוש כלי המסוגל לתת מענה במקומות שאין לנו מספיק מענה בהם היום", מסכם אל"ם אליהו, "מדובר בבשורה רצינית לצה"ל כולו, ולאנשי חיל הטנ"א בפרט. אנחנו סמוכים ובטוחים שבעתיד נצפה בנמ"ר האחזקה והחילוץ בכל צק"ח ותרגיל משמעותי בצבא. זה הזמן שלנו לקצור את הפירות של דברים שעבדנו עליהם בשנים האחרונות, זה היה הפרי הראשון, וצפויים לנו רבים כמותו בפתח".

הכתבה פורסמה במקור באתר צה"ל