אחרי האישור הרשמי בישראל ופרסום רשימת המחבלים והמחבלות שישחררו מהכלא, הפסקת האש צפויה להתחיל ביום חמישי אז ישוחררו עשרת החטופים הראשונים. כוחות צה"ל כפי שניתן להבין ניסו ביממה החולפת להתקדם ככל הניתן, בדגש על ג'באליה וזייתון וכעת הם מתארגנים במתחמי הגנה, לכל מקרה שתהיה הפרה של הפסקת האש.

אין ספק שהפסקת האש מאפשרת לחמאס להתרענן ולהתארגן מחדש. אולם גורמים בצה"ל אמרו בשיחה עם mako שהדבר מאפשר גם לצה"ל לרענן את הכוחות הלוחמים ואף לעבוד על התוכניות להמשך. נכון להיום (ד') הפסקת האש תימשך ארבעה עד חמישה ימים וייתכן שתהיה הארכה במידה והדבר יביא לשחרור חטופים נוספים.

סרטוני חמאס (צילום: מתוך תיעוד שעלה ברשתות החברתיות, שימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים)
סרטוני חמאס מנסה לפגוע בכוחות צה"ל ברצועת עזה|צילום: מתוך תיעוד שעלה ברשתות החברתיות, שימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

במסגרת ההכנות להפסקת האש כוחות ההנדסה של האוגדות שמתמרנות בעזה פועלים להקמה של מגננים, כאשר מהמעט שמותר לספר מדובר על סוללות עפר, עמדות מוגנות במבנים ומעבר לזה פריסה של צלפים ואמל"ח נוסף. מעבר להגנה על הלוחמים, הדבר גם יאפשר תגובת אש מהירה אם חמאס יפרו את הפסקת האש וגם מעבר מהיר להתקפה.

כך ינצל כל צד את הפסקת האש 

בצבא אומרים בגלוי שהפסקת האש תאפשר לחמאס לנשום אוויר, להעביר אמל"ח דרך המנהרות לעמדות תקיפה, לשפר את עמדות ההתקפה שלהם ובעיקר דרך המנהרות, גם להבריח כוחות וייתכן שגם חטופים, לאזורים המרוחקים מכוחות צה"ל בעזה. מנגד אומרים בצבא שזה גם מה שיקרה בצד הישראלי.

מעבר להגנה על הכוחות, גם לוחמי צה"ל יתרעננו והמפקדים יעברו שוב על התוכניות, במטרה לשפר אותן. במסגרת המשא ומתן היה שיח רב סביב נושא הפעלת טיסות הכטב"מים (כלי טיס בלתי מאוישים) בשמי עזה. חמאס התעקשו על טיסות המודיעין האלה ונראה שישראל הסכימה לעצור אותן למספר שעות בכל יום.

אולם צריך לומר מבלי לפרט יותר מדי שלישראל יש יכולות למה שנקרא "חוזי" איכותי וארוך טווח מהאוויר, היבשה והים, מעבר לטייסות הכטב"מ. לכן גם בלי הכטב"מים (כלי טיס בלתי מאוישים), לכוחות יהיו עיניים הרבה מעבר לקווי ההגנה שלהם.

הרמטכ״ל בערכת מצב (צילום: דובר צה
הרמטכ״ל בערכת מצב|צילום: דובר צה"ל

בצבא מודעים לכך שחמאס עלול לנסות לבצע מתקפת פתע בזמן הפסקת האש ומוסיפים שנערכים לזה, כולל עם חיפוי של הפעלת אש סיוע מהירה מהאוויר וארטילריה.

מבחינה צבאית טקטית צה"ל יכול לחדש את ההתקפה מיד עם תום הפסקת האש, בין שזו תימשך חמישה ימים או מעבר לזה. הבעיה היא ברמה שמעל לצבא. ימים של הפסקת אש יכולים לשנות את תמונת המצב עבור כלל השחקנים בזירה וחמאס בונים על זה כחלק מהלחימה שלהם וקריאה של המצב ברמה האסטרטגית.

אם הלחימה תימשך אחרי הפסקת האש או שתשתנה, את זה יקבע קודם כל הדרג המדיני, שצריך להתמודד עם לחץ ביתי ועולמי. בצבא מעריכים שהלחימה תימשך אולם כאמור ההחלטות בנושא נמצאות הרבה מעל לקומה הצבאית.

הפסקת אש בעזה, הסלמה בלבנון?

_OBJ

אחת השאלות המרכזיות היא האם הפסקת האש תכלול גם את גזרת הצפון, הלחימה מול חיזבאללה בגבול ישראל ולבנון. ההערכה בצה"ל היא שחיזבאללה ימשיך לנהל לחימה בצפון, אולם תחת מגבלות מאחר שכל אירוע, יוביל להתקפות נרחבות מצדה של ישראל.

אגב, בצה"ל ישנם גם מי שסבורים שחיזבאללה יעצור את הלחימה בזמן הפסקת האש, בעיקר כדי לחשב מסלול מחדש. הסבירות לכך איננה ברורה וישנן גם הערכות אחרות, של בכירים יותר, שמעריכים שדווקא תהיה עליית מדרגה נוספת בלחימה בצפון.