ארה"ב צרפת ובריטניה אישרו לאוקראינים להשתמש באמצעי לחימה ארוכי טווח בתקיפות בשטח רוסיה. על פי ה"ניו יורק טיימס" נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, אישר לראשונה לאוקראינה להשתמש באמצעי לחימה לטווח ארוך מתוצרת ארה"ב נגד רוסיה. זמן קצר אחרי הפרסום של ה"טיימס" דווח שגם ממשלות בריטניה וצרפת אישרו שימוש דומה באמצעי לחימה שסיפקו לאוקראינה.

עד כה, מדינות המערב מנעו שימוש באמל"ח הזה בתוך שטח רוסיה, מחשש שהדבר יגביר את המתיחות בין רוסיה למערב ויביא להסלמה עד כדי מלחמה. על פי חלק מהדיווחים, האישור ניתן אחרי שאלפי חיילים ואמצעי לחימה נשלחו מצפון קוריאה לרוסיה.

חייל רוסי ושרידי כטבם באזור מוסקבה (צילום: TATYANA MAKEYEVA/AFP via Getty Images)
חייל רוסי ושרידי כטב"ם באזור מוסקבה|צילום: TATYANA MAKEYEVA/AFP via Getty Images

באוקראינה ניסו במשך חודשים ארוכים לשנות את ההחלטה של ארה"ב ומדינות אירופה, שמנעו שימוש באמצעי הלחימה שסיפקו נגד מטרות על אדמת רוסיה. התנאי לאספקת הנשק היה שהשימוש באמצעי הלחימה האלה יהיה רק נגד הכוחות הרוסים שעל אדמת אוקראינה ובמרחב הגבול.

המערב נמנע מלאפשר לאוקראינה לפגוע ביעדים עמוק בתוך רוסיה, בגלל איומים של הרוסים ובין השאר דברים של שהנשיא ולדימיר פוטין, שהזהיר שהדבר יכניס את נאט"ו ל"מלחמה" עם מוסקבה.

השינוי בהחלטה של האמריקאים ומדינות המערב הגיע גם במטרה לשנות את אופן המלחמה, שלא מתקדמת לשום מקום, ורחוקה מסיום. כאמור, גם בגלל דיווחים על סיוע סיני וצפון-קוריאני לרוסים. לאחרונה דווח על משלוח של 10,000 חיילים מצפון קוריאה שנשלחו לרוסיה, ובנוסף גם אמצעי לחימה רבים. זה לצד הסיוע המשמעותי של איראן לרוסים.

פריסת ושיגור הטילים (צילום: Staff Sgt. Diana Cossaboom, U.S. Air Force)
פריסה ושיגור טילים של צבא ארה"ב|צילום: Staff Sgt. Diana Cossaboom, U.S. Air Force

בדיווחים נכתב שאוקראינה קיבלה אישור להשתמש ב"אמצעי לחימה ארוכי טווח". על פי ה"ניו יורק טיימס", אוקראינה עשויה להשתמש במערכת מערכת טילים טקטית מסוג ATACMS אותה משגרים ממערכת ה-HIMARS, למשל נגד כוחות הרוסים והצפון-קוריאנים באזור קורסק שברוסיה, שם קייב מחזיקה בשטח מאז הפלישה שלהם בתחילת אוגוסט.

מדובר בטיל טיל קרקע-קרקע תוצרת לוקהיד מרטין. הטיל בעל טווח של יותר מ-160 ק"מ, כאשר על פי הדיווחים לאוקראינה גם דגם של הטיל בעל טווח של כ-300 ק"מ.

הבריטים אישרו לאוקראינים להשתמש בטילי ה"סטורם שאדו". מדובר בטיל מתקדם שפותח על ידי בריטניה וצרפת במשותף. טיל שיוט מדויק במשקל 1.3 טון לטווח של כ-500 ק"מ ומהירות שיוט של כאלף קמ"ש בגובה טיסה נמוך מ-50 מטרים, מה שמקשה על הגילוי והיירוט שלו. "ראש הקרב" של הטיל הינו במשקל של 450 ק"ג. את הטילים האלה משגרים ממטוסי קרב של חיל האוויר האוקראיני, למשל סוחוי-24.

המטוסים בפעולה (צילום: Vitalii Nosach/Global Images Ukraine via Getty Images)
מטוסי ה-16-F הראשונים שקיבל חיל האוויר האוקראיני|צילום: Vitalii Nosach/Global Images Ukraine via Getty Images

כלל הפרסומים התמקדו בטילים שהמערב סיפק לאוקראינה. אבל בחודשים האחרונים חיל האוויר האוקראיני הכניס לשימוש את מטוסי הקרב מסוג F-16. גם תנאי האספקה של אלה הוגבל לכך שהם לא ישתמשו בהם נגד מטרות עומק בשטח רוסיה. למרות שלא הייתה לזה התייחסות, סביר להניח שנראה גם שימוש במטוסים האלה באותן תקיפות עומק, עם פצצות גלישה, פצצות JDAM ואמצעי לחימה נוספים שסופקו לקייב וניתן להשתמש בהם ממטוסי הקרב מהערביים.

מבחינת הרוסים מדובר בבעיה גדולה. זה אומר ששטחים בעומק שנחשבו בטוחים עבור הצבא הרוסי, מאוימים כעת באופן משמעותי. השימוש באמצעי הלחימה האלה מכניס לרשימת המטרות של אוקראינה מפקדות, מחסנים של אמצעי לחימה ודלק כמו גם בסיסים חשובים נוספים.