הטיל המסווג לטווח ארוך (AGM-181 LRSO) של חיל האוויר האמריקאי השלים לפחות תשעה ניסויים מוצלחים, שהגיעו לשיאם בניסוי גדול של כל מרכיבי המערכות העיקריים באוקטובר 2022, כך על פי דו"ח הפנטגון שפורסם לאחרונה, וחושף פרטים על פיתוח הטיל העתידי של חיל האוויר האמריקאי.
עד היום חיל האוויר האמריקאי לא דן בהתקדמות הניסויים בטיל המסווג. גם הפרסום הנוכחי משקף מידע שהיה נכון לדצמבר 2022, וסביר להניח שמאז התקיימו ניסויים נוספים והייתה עוד התקדמות בפרויקט. מהדיווח עולה שהפיתוח מתנהל כמתוכנן, אולם חיל האוויר האמריקאי מעדיף בשלב זה לעכב את הכניסה של הטיל לשירות מבצעי.
על פי הדוח"ות שהפנטגון התיר לפרסום, טיל ה-LRSO שפותח ומיוצר ב"ריית'און" נבנה והשלים את "המבחן המשולב הראשון של המערכת המלאה, המדגים הבשלה של תכנון, ייצור וניווט" כבר באוקטובר 2022. מתוך שמונה הבדיקות האחרות שנערכו מאז פברואר 2022, בארבעה ניסויים הפעילו את מנוע הטיל, כך על פי חיל האוויר. עוד חשפו שכל הניסויים בטיל נערכו משני מטוסי הפצצה מסוג B-52 המיועדים לבדיקת ה-LRSO.
טיל זה יחליף את טיל השיוט, AGM-86B שהוא חלק ממה שמכונה "הטריאדה הגרעינית של ארה"ב". שילוב של טילים גרעיניים ממפציצים, צוללות ומשגרים קרקעיים. הטיל החדש מיועד לשימוש ממפציצי ה-B-52 שהשירות שלהם הוארך עד 2050. בנוסף גם המפציץ העתידי מסוג B-21 "ריידר" יהיה חמוש בטיל החדש.
התוכנית המקורית הייתה לבנות 1,020 טילים מהסוג הזה, ועוד 67 לניסויים, אך נתוני הייצור המתוכננים לא נחשפו מאז. בחיל האוויר האמריקאי אמרו שנכון להיום אין כוונה לייצר גם גרסה קונבנציונלית, אך הם לא שללו גרסה כזו בעתיד.
על פי דו"ח שהפנטגון פרסם, בשנת 2022 היו תשעת ניסויי טיסה מוצלחים שהוכיחו את היכולת של LRSO להיפרד בבטחה מה-B-52, פריסת משטחי הטיסה (כנפונים) של הטיל, פעולות המנוע ופעולות בקרת הטיסה ויכולות נוספות כולל תקשורת של הטיל עם המפציץ.
השיא הגיע באוקטובר, כאשר התוכנית: "הדגימה הפרדת טילים בטוחה מה-B-52, פריסת מערכות ניהוג ובקרה, התנעת מנוע והפעלה בטווח מורחב, טיסה של הטיל עם ראש נפץ, ניווט מתקדם לאורך מסלול מתוכנן למשימה באמצעות קובץ נתוני משימה רלוונטי מבחינה מבצעית" ויכולות נוספות כפי שדיווח חיל האוויר. "כל יעדי הבדיקה הושגו בהצלחה".
היום ליוו שני מטוסי קרב מסוג ״ברק״ (F-16) מפציץ אמריקאי מדגם B-52, אשר חצו את שמי מדינת ישראל בדרכם למפרץ.
הטיסה התקיימה כחלק משיתוף הפעולה ההדוק עם צבא ארה"ב, שמהווה נדבך משמעותי בשמירה על ביטחון שמי מדינת ישראל והמזרח התיכון pic.twitter.com/riRHYX7bs3
בתחילה דווח שיכולת מבצעית ראשונית נקבעה לחודש מאי 2030. עם זאת, חיל האוויר האמריקאי סירב לפרסם את התאריך הסופי. בניגוד להרגלם, הוחלט שלא לחשוף את העלות ליחידה של ה-LRSO, אולם הם כן אמרו שהרכש בפועל יהיה נמוך בכ-6.7% מתחת לאומדן. הערכה היא שעלות כל טיל תעמוד על-13, 14 מיליון דולר.
חיל האוויר אמר כי LRSO מיועד לחיי שירות של 30 שנה ושהטיל בנוי באופן כזה שניתן לבצע בו שדרוגים בצורה פשוטה ויעילה. מעבר לזה קיים מידע מועט על יכולות הטיל, שיהיה מסוגל לשאת ראש נפץ גרעיני לטווח של כ-2,500 ק"מ.