לוקהיד מרטין-סיקורסקי ו-DARPA, הסוכנות הצבאית לפרויקטים מחקריים מתקדמים, הדגימו לצבא ארה"ב טיסת חילוץ ואספקה לוגיסטית אוטונומית מלאה, במסוק בלק הוק ללא אנשי צוות על הסיפון.

הטיסות התבצעו כחלק מתרגיל Project Convergence 2022 של צבא ארה"ב, ב-14, 16 ו-18 באוקטובר. טיסות הניסוי, אשר התבצעו ביומה, אריזונה, החלו בטיסה מאוישת על המסוק על ידי צוות מלא.

לאחר הנחיתה, הפעילו הטייסים את מערכת Matrix למצב טיסה אוטונומי מלא, באמצעות מחשב הטיסה. עם יציאת הטייסים, השלים המסוק את המשימות הבאות, כחלק מהניסוי שהוגדר מראש, במתארים שונים. הטיסות האוטונומיות ארכו במצטבר כשעתיים וחצי.

תחילה, הודגמה טיסת אספקת ציוד רפואי במסגרתה המסוק טס 83 מייל עם 400 מנות דם אמתיות ומדומות. לאחר מכן, בוצעה הדגמה של אספקת מטען פנימי וחיצוני ופינוי פצועים. במהלך הטיסה, שונה נתיבו של המסוק בכדי לתרגל שינוי נתיב עקב איומים שהתקבלו בעקבות מידע מודיעיני למבצעי המשימה.

סיקורסקי הדגימה כיצד מפעיל קרקעי של המסוק, באמצעות טאבלט ומכשיר קשר מאובטח, שולט בצורה מלאה במסוק ומשנה את משימתו, פורק את המטען ונוחת לחלץ פצועים מאזור קרוב.

עם השלמת אבטחת הפצוע במסוק, ניתנה ההוראה להמריא חזרה. בתוך המסוק, מכשיר BADOK לניטור רפואי אשר הותקן במערכות הקשר של המסוק, שידר את המדדים הרפואיים החיוניים לצוות הרפואה הקרקעי, שהמתין בנקודת המטרה.

הטיסה ההיסטורית (צילום: Lockheed Martin/DARPA)
"400 מנות דם, אמיתיות ומדומות": מטען המסוק|צילום: Lockheed Martin/DARPA

"הטכנולוגיה מוכנה לצבא ארה"ב"

ביצרנית אומרים כי מערכת ההטסה האוטונומית Sikorsky MATRIX™ "מהווה פריצת דרך לאפשרויות ביצוע משימות מוסקות מכל הסוגים, בתנאים מגבילים מבחינת מזג האוויר או באזורים עם חסימות באמצעות הקשר". עוד הוסיפו כי באמצעות הדגמת היכולות, יוכלו מפקדי המשימה להחליט בעתיד אילו משימות דורשות אנשי צוות באיוש מלא, חלקי או לא מאויש, על גבי אותה פלטפורמה, באמצעות לחיצת כפתור.

"אנו מאמינים שטכנולוגיית Matrix מוכנה כעת למעבר ישירות לצבא ארה"ב, אשר מחפש להמשיך ולקדם טכנולוגית את צי המסוקים שלו, במקביל לרכש של מסוק הקרב העתידי (FVL)", ציין איגור צ'רפינסקי, מנהל תחום החדשנות בפרויקט מטעם לוקהיד מרטין-סיקורסקי.

"במקביל להגדלת הבטיחות והיעילות, מסוגלת הטכנולוגיה להגדיל את שרידות המסוק בשדות הקרב בהם פועלים המסוקים כיום, וכן על המסוקים העתידיים בהם היא תותקן, כדוגמת ה-DEFIANT X וה-RAIDER X. מסוקים מאוישים ולא מאוישים יוכלו לבצע משימות יחדיו ולשמור על חיי אדם, במשימות יום או לילה, במתארים מסובכים ותנאי מזג אוויר קשים".

מבצע הטיסה (צילום: לוקהיד מרטין, יח
"מפקדי משימה יחליטו בעתיד בלחיצת כפתור אילו משימות דורשות אנשי צוות"|צילום: לוקהיד מרטין, יח"צ