שיתוף פעולה עם ארה"ב ומדינות שכנות, כוננות גבוהה - ומעקב אחר אוניות איראניות: כבר מעל שבוע שבישראל ערוכים לתגובה איראנית, והדריכות באזור בשיאה. כפי שהודיעו בצה"ל לפני שבוע, מערך ההגנה האווירית עובה באנשי מילואים במטרה לחזק יכולות יירוט של טילים וכטב"מים שאיראן עשויה לשגר - בין אם משטחה ובין אם על ידי אחת משלוחותיה במזרח התיכון. הדיווח על היירוט המוצלח של כיפת הברזל הימית קשור גם הוא להיערכות לנקמה האיראנית. ישראל למעשה משדרת שהיא פורסת את היכולות שלה ביבשה וגם בים כדי למנוע מאיראן לנחול הצלחה בתגובתה. 

היערכות לתגובה איראנית - סיקור ב-N12 

ענקית התעופה עצרה את הטיסות לטהראן

תעלומת הדיווח שנמחק וההכחשה באיראן

ישראל גם מפעילה פטרולים של מטוסי קרב ומשתפת פעולה עם מדינות שכנות ועם ארה"ב במה שנקרא "פרויקט ההגנה האזורית". מדובר למעשה במערכות הגנה אוויריות שיש למדינות באזור אך הן פועלות יחד, ברשת אזורית רחבה, כדי למנוע איום מכיוון איראן או שלוחותיה שיצרו איום של 360 מעלות. בעבודה משותפת קל יותר למגר את ההתקפות האיראניות בהשוואה למה שכל מדינה יכולה לעשות לבד. 

קרב טילי השיוט
המרכז המשותף להגנה מפני טילים
הקוסוליה האיראנית שהותקפה בדמשק (צילום: reuters)
אזור התקיפה בדמשק שיוחס לישראל |צילום: reuters
מוחמד-רזא זאהדי, מפקד בכוח קודס בסוריה ולבנון
הבכיר האיראני שחוסל

על ידי חיבור דיגיטלי של חיישני הגנה אווירית ומכ"מים של כל מדינה למרכז מבצעים אחד, ניתן למזג זרמי נתונים לתמונת פעולה משותפת של המרחב האווירי של האזור. כך ניתן לעקוב אחרי מספר גבוה של איומים, מוקדם יותר - - ולמגר אותם הרבה לפני שהם מגיעים ליעדהים. לא פעם דיווחנו על כטב"ם חות'י שנפל עוד לפני שהגיע לישראל, ולמערכת ההגנה האזורית ולשיתוף הפעולה עם המדינות השכנות יש חלק בזה. 

בתוך כך, גורמי ביון מערביים עוקבים בתקופה האחרונה אחר תנועה של שתי אוניות איראניות ששייכות למשמרות המהפכה במפרץ הפרסי ובים האדום. יש להן יכולת לשגר מהסיפון שלהן טילי שיוט וכטב"מים, והמטרה במעקב היא למנוע מאיראן לשגר את "נחיל הטילים והכטב"מים" הצפוי - מהים ולא משטחה כדי להימנע מתגובה על אדמתה. 

מסרים מאיימים מארה"ב 

בבלומברג מדווחים כי ארה"ב ובעלות בריתה מאמינות שמתקפות טילים או כטב"מים על ידי איראן ושלוחיה נגד מטרות צבאיות וממשלתיות בישראל צפויות להתרחש בטווח הזמן הקצר. על פי הדיווח, נציגויות דיפלומטיות זרות בישראל החלו להיערך לאפשרות של תקיפה ומכינות תוכניות לפינוי. 

נשיא ארה
איראן מבטיחה תגובה, ביידן מאיים |עיבוד: רויטרס
הרמטכ''ל ומפקד סנטקום (צילום: דובר צה
הרמטכ"ל הלוי ומפקד פיקוד המרכז האמריקני |צילום: דובר צה"ל

כמו כן, ברט מק'גרק, שליחו המיוחד של ביידן למזרח התיכון, שוחח עם שרי החוץ של סעודיה, קטאר, עיראק ואיחוד האמירויות בבקשה שיעבירו לאיראן מסרים במטרה להפיג את המתיחות באזור. בעקבות השיחות הללו דיברו אמש ארבעת שרי החוץ הערבים עם שר החוץ האיראני.

נשיא ארה"ב ביידן העביר אתמול מסרים לאיראן והבהיר שארה"ב תסייע לביטחון ישראל כנגד כל איום איראני. בדיווחים שונים אף נכתב שארה"ב לא שוללת "פעולת תגמול משותפת" אם איראן תתקוף בישראל. לצד זאת, מפקד סנטקום - פיקוד המרכז האמריקני - מגיע היום לארץ ברקע החשש מנקמה.