עם שחרור מספר חטיבות מהלחימה ברצועת עזה, בהן חטיבות מילואים, בצה"ל החלו להפעיל תוכנית בשם "סגירת משימה" לטובת הלוחמים שיוצאים מהרצועה ונדרשים להסתגל מחדש לחיים שהשאירו מאחור, כמו חיי המשפחה והעבודה. עם יציאתם מעזה ולפני חזרתם הביתה, הלוחמים מעבדים את החוויות הקשות שעברו בעזרת אנשי מקצוע ופוגשים את נציגי קרן הסיוע לאנשי מילואים כדי לוודא שהצרכים שלהם מטופלים.
אל"מ במילואים שולי בן מוחה, רמ"ח פרט באגף כוח האדם בצה"ל המובילה את הפרויקט: "המעבר מהלחימה לשגרה מורכב. כלקח ממלחמות קודמות, החלטנו לייצר תוכנית בת יומיים שמאפשרת עיבוד חוויות הלחימה עם אנשי מקצוע, לצד ימי פרט שמאפשרים גם לאנשי המילואים לקבל מענה דרך קרן הסיוע שמגיעה עד אליהם. היומיים האלה מסתיימים בערב גדוד שמאפשר לצד סגירת המשימה, גם לחזק את הרוח והלכידות ולזכור את הנופלים. משם, הם מקבלים חמישה ימים להתארגנות בבית על חשבון הימ"מ, כדי שיוכלו לקחת נשימה ולחזור לחיים בצורה שמאפשרת מעבר ראוי, עם עיבוד והתארגנות".
עם היציאה מהרצועה וטרם החזרה הביתה, המילואימניקים מתבקשים לשהות יומיים נוספים בשטח לטובת התוכנית הזו: "החזרה הביתה לא יכולה להיות מיידית, יש צורך לעבד חוויות: גם בצורה הצוותית והמשותפת, וגם ביכולת כל אחד לעצור רגע ולהבין שהוא זקוק למענה ולמעטפת אחרת בהיבט המנטלי. פרק הזמן הזה מאפשר לעבד, לקחת נשימה, לשבת יחד אחרי שדה הקרב המורכב הזה. זה מאפשר לצוות, לפלוגה ולגדוד להבין מה עבר עליהם, לזכור את הנופלים, ואחרי היומיים המשותפים האלה לקחת את הזמן בבית".
מה עם אנשי המילואים שמוכרחים לחזור הביתה בהקדם, או שהבית או העסק יתמוטטו?
"אנחנו בתוך הדבר הזה כבר תקופה, התוכניות כבר החלו. השבוע ייערכו סגירות משימה לחמש חטיבות מילואים. החוויה שלנו זה שהם ממש צמאים לזה. הם באים בהמוניהם. יש תחושה שהם זקוקים לחיבור הזה יחדיו, כדי לעשות את המעבר משדה הקרב האינטנסיבי והאחר לתוך חיים אחרים. זה לא נעשה בכפייה. חטיבה או יחידה שחשה שהיא צריכה לצמצם את היומיים האלה לפעילות קצת אחרת, אנחנו מתאימים לה את המודל".
איך אתם מסייעים למילואימניקים שנקלעו לצרה כלכלית?
"אנחנו עושים הרבה מאוד פעולות שמשנות את המציאות. יש את קרן הסיוע לאנשי המילואים, שמגיעה בימי הסגירה עד אליהם על מנת לאפשר פתרונות יצירתיים, מהירים וגמישים בשטח. יש מרכז שנקרא 'משפחה בחזית' למשפחת איש המילואים. יש הרבה מאוד עשייה שכל הזמן חושבת על האתגר האישי. ברמה האישית, בעלי מג"ד במילואים. החוויה שאני מתארת היא לא רק במסגרת האחריות התפקודית שלי, אלא גם חלק מהחיים האישיים שלי. צורכי אנשי המילואים נמצאים על סדר היום שלנו, כל הזמן".