מדי שנה הולך ופוחת אחוז המשרתים במילואים, ועל פי הנתונים האחרונים רק חמישית מהאוכלוסייה המתאימה לשירות אכן מקפידה להתייצב ולא מסננת את קצינת הקישור. הצטערנו לשמוע את הנתון המדכא הזה, אבל שעשע אותנו לחשוב שגם בקרב המספר הנמוך של המשרתים יש כאלה שיכולים להגיד לאחרים "פחחח, יצאתם פראיירים". זה הרגע לקנא בכמה אנשים שדווקא מקפידים להמשיך ולשרת את המדינה, אבל עושים את זה בסטייל: קבלו את המילואימניקים הכי מגניבים ששמענו עליהם.
ביי מאמי, אני יוצא למילואים באלפים: האלפיניסטים
ללא ספק, מדובר בתפקיד המילואים הכי מדליק שיש. היחידה הוקמה בגלל עימותים עם הסורים בחרמון המושלג אחרי מלחמת יום הכיפורים, אבל לא ראתה אקשן מבצעי כבר 15 שנה, אם לא סופרים חילוץ מטיילים. אם מצרפים לכך את העובדה ששלג ממעט לרדת בגזרתנו בשנים האחרונות, מגיעים לנוסחה שדי משמחת את האלפיניסטים: מתמקדים באימונים, ואם אפשר, למה לא לערוך אותם בהרי האלפים שבשווייץ. כן, קראתם נכון.
מה שעבורכם היא גיחה שנתית לחרמון כולל צימר במחיר מופקע ועמידה בפקקים עם כל עם ישראל, מוגדר אצל בחורינו כשירות מילואים פעיל. אל תטעו: מדובר בשירות מחייב שכולל לא מעט ימי מילואים שנתיים ושמירה מוקפדת על כושר קרבי, מה גם שבכלל לא קל להתמודד עם תנאי מזג האוויר האלה. הכשרת המילואימניקים, לוחמים מאומנים בעברם, כוללת סדרות רבות ומגוונות בדגש על פעילות בשלג, ניווטים, הסוואה, חילוץ והישרדות.
מילואים בבית קברות: חצוצרן צבאי
שמתם לב פעם שביום הזיכרון לחללי מערכות ישראל, בכל בית עלמין צבאי עומד חצוצרן לבוש מדים ומנגן את אות הפתיחה לטקס? תופתעו לגלות שרוב המערך הנפרש הזה מורכב מהמוני מילואימניקים, כאלה ששירתו כחצוצרנים בתזמורת צה"ל בשירותם הסדיר, ועתה נקראים למילואים רק יום אחד בשנה – ביום הזיכרון. אחד מהחצוצרנים-המילואימניקים התוודה בפנינו שהצורך בחצוצרנים ביום האבל גדול כל-כך, שאפילו כמלש"ב שכבר התקבל לתזמורת אבל עדיין לא התגייס, הספיקו להעלות אותו על מדים ולשלוח אותו לבית עלמין צבאי במטרה לנגן. אבל ברוב המקרים, הבחור עם הפאסון שמחצרץ את הקטע הזה שאתם כבר יודעים בעל פה הוא מילואימניק, שיום המילואים השנתי שלו נגמר ב-11:40 – איך שנגמר הטקס.
פעם קריין, תמיד קריין: שדר חירום
גדי סוקניק בהחלט נהנה מהטבות התפקיד: הלוחם האמיץ שירת בסדיר ובקבע במשך חמש שנים בשייטת 13, התמחה בצלילה קרבית והשתתף באימונים ובפעילות מבצעית בכל גבולות המדינה, וגם מעבר להם. עד גיל 45 עוד עשה מילואים בשייטת, אבל מסתבר שגם בגילו המופלג (59) הוא עדיין עושה מילואים, אם כי כאלה שמותאמים קצת פחות לקומנדו הימי ויותר לחליפה ולמצלמת הטלוויזיה. "פיקוד העורף פנו אליי", סיפר סוקניק לפז"ם, "והפכו אותי למילואימניק שלהם בתור שדר חירום באולפן החירום של הפיקוד". נקווה שסוקניק לא יתהדר ביותר מדי ימי שירות מילואים פעיל – אבל מי יודע, במקרה הצורך לפחות נוכל להתנחם בפנים מוכרות.
אל תתקשרי אלינו, אנחנו נתקשר אליך: בוחן בלהקה צבאית
דומה שרעיון הלהקה הצבאית עדיין מהלך קסם על הישראלים, למרות שכבר מזמן לא מדובר במסעות רומנטיים ובהעלאת המורל לחיילים שזה עתה שבו משדה הקרב, אלא יותר בהנעמת טקסים מעיקים של הענקת פרס היחידה המצטיינת. המילואימניקים משתלבים בשערי הכניסה ללהקות המבוקשות: שפר עליך מזלך ואתה זמר ישראלי מצליח? עלה על, ובכן, אזרחי, ושחק אותה שופט בכוכב נולד בשירות מילואים קליל כבוחן ללהקות הצבאיות.
מדובר בשילוב מנצח של פטריוטיות ואבק כוכבים, שהרי מי לא רוצה לשחק קצת את אלוהים, או לפחות את מקבילו על פני כדור הארץ, סיימון קאוול? בין הבוחנים בשנים האחרונות ניצבים בגאון עידן רייכל, רמי קליינשטיין, דניאל דור, אוהד חיטמן, עמוס בן דוד ואילן רוזנפלד. אין ספק שמדובר בשירות מילואים יוקרתי, שהחיסרון היחיד שלו הוא כנראה שמיעת "לאורך הים" בערך אלפי פעמים ביום.
ימין שמאל: מפקד מסדר יום העצמאות
הטקס החגיגי של ערב יום העצמאות מתקיים מדי שנה בהר הרצל שבירושלים, וכשבחוץ הזיקוקים מרעימים, אדם אחד אמון על החלק הכי ישראלי בטקס, וזהו אל"ם (במיל') דוד רוקני. דגלני צה"ל צועדים להם על הרחבה, יוצרים תבניות מורכבות ומרשימות – תמיד תחת פיקודו ועינו הפקוחה.
רוקני מגויס מזה 29 שנה למילואים, מדי חג עצמאות, כדי לפקד על הטקס. מספר חודשים של חזרות קודמים להופעה הבלתי נשכחת, והדגלנים הנרגשים שנבחרו למעמד לא שוכחים במהרה את הערותיו החוזרות ונשנות של המפקד הקשוח, שלמול עיניו מטרה אחת: להרים טקס ברמה בין-לאומית.
את הסמלים המסורתיים לא מפספסים, כמו למשל הדגל וסמל המדינה; אבל אחרי 29 שנה מנסים לדאוג גם לכמה חידושים, למשל עיצוב דמותו של הרצל, קומפלט עם הזקן, או אפילו אתגר גדול יותר, כמו יצירת הצורה "התנשאי לי" בטקס האחרון, בעקבותיה אפילו קם בית בישראל.