המאבק של עו"ד יוסף בן-דוד נגד חיוב אנשי מילואים להחזיק כרטיס אשראי של לאומי קארד כתנאי למימושה טבות מועדון בהצדעה - לא צלח. בתום דיון שנערך השבוע בעתירה שהגיש בן-דוד לבג"ץ, הוא משך בהמלצת השופטים את העתירה.
השופט יצחק עמית שהיה נחרץ יותר מעמיתו עוזי פוגלמן (שופטת נוספת בדיון היתה דפנה ברק-ארז) אמר לבן-דוד: "חברי דיברו בעדינות עם אדוני, אני קראתי את כל הערימה הזו וחיפשתי בזכוכית מגדלת איזושהי פגיעה כאן ולא מצאתי. אין כאן פגיעה. צריכים להחזיק עוד כרטיס אשראי בארנק. זה הכל. אין כאן פגיעות, זה הכל". עם זאת, בדיון נאמר, וזה ההישג של העתירה, כי משרד הביטחון מתחייב שלא לגבות דמי חבר ולהמשיך בתקצוב המועדון ב-15 מיליון שקל כל שנה, בנוסף לסכומים שמעבירות חברות כרטיסי האשראי מהסליקה (כ-8 מיליון שקל בשנה, בשלב זה).
מועדון בהצדעה הוקם ב-2010 על ידי משרד הביטחון וצה"ל כדי להיטיב עם חיילי המילואים, במימון ממשלתי של 15 מיליון שקל בשנה. חברי המועדון זכאים להנחות בסרטים, מופעים, הצגות, מסעדות, פארקי מים ונופש, קניית מוצרי צריכה, ביטוחים ועוד. החל באוקטובר 2017 חיילי המילואים יכולים לממש את הטבות המועדון רק באמצעות כרטיס אשראי של לאומי קארד, שיינתן ללא עלות. המטרה היתה לשפר את ההטבות באמצעות קבלת עמלות מחברת כרטיסי האשראי (שיעור מסוים מעמלת הסליקה). משרד הביטחון האריך את המכרז שהיה לשנה באופן אוטומטי לעוד שנה, כלומר עד סוף 2019.
העותר קיבל את ההמלצה
המהלך הזה גרם לתרעומת מצד חברי המועדון על מסחורו ועל העובדה ש"מכריחים" אותם להחזיק בכרטיס אשראי נוסף. בעתירה שהגיש בן-דוד, עורך דין המשרת במילואים, באוקטובר 2017 נטען בין השאר כי מדובר בהחלטה לא שוויונית שפוגעת ביותר מ-100 אלף חיילי מילואים. בעתירה עולות טענות שונות, ובהן העובדה כי ההחלטה פוגענית, לא סבירה או מידתית ומי שאינו מחזיק בלאומי קארד כבר אינו יכול, כפי שהיה בעבר, להנפיק כרטיס נטען (שאיננו אשראי), שבאמצעותו ניתן לרכוש בבתי עסק שונים וליהנות מהטבות צרכניות. כמו כן, נטען כי ההחלטה התקבלה בלי שהובאו בחשבון שיקולים חשובים, ובהם ההשלכות הכלכליות שבריבוי כרטיסי אשראי. לעותר הצטרפה העמותה למען משרתי המילואים בישראל, במעמד של ידיד בית משפט.
פוגלמן אמר בפתיחת הדיון: "יש הצהרה של המדינה שלא ייגרעו דמי חבר והסבסוד של משרד הביטחון לא יקטן. האם יש לנו לאן להתקדם?". הוא הוסיף: "ראינו שיש לכם טרוניות, מצד אחד כל מי שלא קיבל כרטיס אשראי מקבל מענה, מצד שני יש לנו הצהרה הן לגבי דמי חבר והן לגבי הסבסוד, המהלך הזה יסתיים במהלך 2019. אם ירצו להמשיך את המתווה תוכלו לתקוף אותו ככל שתתקבל החלטה". הוא ביקש מבן-דוד שישיב אם הוא עדיין עומד מאחורי העתירה. בשלב זה משך בן-דוד את העתירה.
הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker
כתבות נוספות:
המילואימניקים גויסו ללאומי קארד - ואז הגיעה העתירה לעליון
הבעלים החדש של לאומי קארד: "הזדמנות להילחם בשליטת הבנקים"