בצד אחד - עשרות תיכוניסטים עם ברק בעיניים והמון סימני שאלה. בצד השני - חיילים מכל חילות צה"ל, חמושים בעלוני הסברה ובמטרה לשכנע את הצעירים בני ה-17 שכדאי להם להתגייס דווקא ליחידה שלהם. צה"ל משקיע משאבים רבים ביום הזה ולא סתם – היום רק 50 אחוז מהנערים והנערות שמגיעים לגיל גיוס עולים על מדים ומתגייסים לצה"ל, תופעה מדאיגה בימים של אתגרים ביטחוניים בגבולות בוערים.
וכך, השבוע "השתלט" צה"ל על קרית גת. לבתי ספר שונים בעיר הגיעו מספר קצינים שהסבירו למלש"בים על השירות הצבאי והחשיבות כמו גם על ההזדמנות שזה נותן להם. בנוסף הציבו בעיר ביתנים שהציגו את כלל חילות צה"ל ובהם אמצעי לחימה, רכבים ושלל פרטים שנועדו למשוך את הנער להתגייס. מאות נערים הגיעו לביתנים והתעניינו.
בתיכון רוגוזין בקרית גת, שלפני 30 שנה היה מהמובילים בישראל בתחום הגיוס, העבירה את ההרצאה מפקדת מערך מג"ן (שאחראי על תחום ההכנה לצה"ל) בצה"ל, אל"מ יעל הס –בעצמה ילידת קרית גת ואף בוגרת של תיכון רוגוזין בעיר. "נולדתי וגדלתי בקרית גת. התגייסתי לצבא ב-85' מבית הספר הזה", הדגישה הס בפני התלמידים, והסבירה על חשיבות השרות ולא פחות ההזדמנות והמקפצה שהוא מהווה בעבורם. "חשוב מאוד שתאמינו בעצמכם", היא מדגישה וחוזרת על זה מספר פעמים. היא לא מהססת גם לדבר על המצב בסוריה ומצרים בכדי להמחיש לנערים עד כמה המדינה צריכה אותם.
"באנו לכאן כי הצבא באופן עקרוני בתפיסתו והכנה של נוער לשרות אומר כמה דברים", מסבירה לנו הס לאחר מכן. "אחד שזה התפקיד של משרד החינוך. מערכת החינוך במדינת ישראל מגדלת את הנוער בין שאר הדברים לשרות משמעותי בצה"ל, אבל מערכת הביטחון צריכה לתמוך בדבר הזה. צה"ל צריך להציג את עצמו, לייצג את האפשרויות, לדבר על ערך השרות ולתרגם את זה למשהו פרקטי. לכן לקחנו את שטח מדינת ישראל ופילחנו אותה".
מתייחסים לכל אזור בארץ באופן מיוחד
השיטה של הצבא לאחר הפילוח היא לבדוק איפה צריך יותר את התמיכה - מבחינת אוכלוסיות שמתגייסות פחות, שכבות חלשות יותר, ערים שם אחוז העולים גבוה או מקומות שקיימים בהם פערים סוציואקונומיים גדולים. "הרעיון הוא לבוא למקום, לא להחליף את המנגנונים המקומיים ולהגיד 'אנחנו פה לרשותכם'. תמיד נבוא יחד עם משרד החינוך. בנוסף, מנסים לייצר מצב שכל בעלי התפקיד הרלוונטי נמצאים סביב שולחן משותף ומי שיוביל זה הרשות המקומית. יש להם עניין ואני יכולה להגיד שהם מבינים גם ששירות איכותי הוא מפתח להמון דברים נוספים, מי שעשה שירות משמעותי וחוזר לישוב תורם יותר. הרשות צריכה לדאוג לזה שהמנגנונים יעבדו בצורה תקינה".
במקרה של קרית גת, נתוני הגיוס מלמדים על מקום 40 בטבלה לגברים ומקום 46 לנשים. מבחינת אחוזים זה עומד על 82 לגברים ו-58 לנשים, זאת מכיוון שאחוז גבוה של בנות בעיר מצהירות כי הן דתיות ועושות שרות לאומי, חלק ניכר מהן אגב, ידועות כפיקטיביות. הבעיה העיקרית מבחינת צה"ל, היא שהרוב המכריע של הנוער בקרית גת, ובפריפריה באופן כללי, לא מתעניין במקצועות האלקטרוניקה וגם אחוז המשרתים בקרבי נמוך מאוד. בפריפריה יש יצוג מאוד נמוך ביחידות עילית, יחידות מודיעין איכותיות ועוד. המטרה של יום החילות היא לתת זריקת עידוד גם בנושא הזה.
אחרי שסיימו לקבל הרצאות, התיכוניסטים מקרית גת עלו על אוטובוסים והגיעו למיצג החילות שצה"ל הקים בעיר. היו שם דוכנים מכל יחידות הצבא והחילות, כלי נשק מסוגים שונים, רכבים, חיילים במדים וצבעי הסוואה וכמובן נציגים שנתנו הסבר מפורט על כל יחידה ויחידה. קבוצה גדולה זרמה, באופן טבעי בימים אלה, לביתן של מערך ההגנה האווירית לשאול על כיפת ברזל. מספר בנות בדקו את האופציה של קרקל. משום מה זה לא היה להן טבעי לראות את הלוחמות על ציוד מלא וצבעי הסוואה. גם הדוכן של מג"ב זכה לביקורים רבים. הביתן שאותנו הפתיע היה של חיל הים, חלק ניכר מהנערים רץ מהאוטובוס היישר אליו בכדי להתעניין.
נראה שהנערים התלהבו ברובם מכלי הנשק והמפגש עם הצבא, עכשיו רק נותר לקוות שזה לא היה פלירט חד פעמי.