רוסיה וסין קיימו השבוע תרגיל משותף ללוחמה בטרור שזכה לשם "משימת שלום 2021". התרגיל הרוסי-סיני מסמן שלב חדש בשיתוף הפעולה הצבאי בין המעצמות, שמוגדרות כיום כאיום העיקרי על צבא ארה"ב. כמו כן הוא התרחש על רקע הנסיגה האמריקאית מאפגניסטן, ואקום אליו נכנסים בחשאי ובגלוי הרוסים וגם הסינים.

על פי הדיווח, בתרגיל לקחו חלק 5,500 חיילים ממספר מדינות כמו גם ציוד הכולל 1,200 מערכות לחימה שונות בהן כלי טיס, כלי רכב משוריינים ועוד. סין שלחה לתרגיל 560 חיילים עם 130 כלי רכב מדגמים שונים ומסוקי תובלה וסער.

בסין ציינו שבמסגרת ההגעה שלהם לתרגיל המשותף הם אימנו את הכוחות שלהם בפריסה מהירה למרחק רב. עובדה זו לבדה מעוררת לא מעט דאגה בארה"ב כמו גם במדינות נוספות כמו טאיוואן, אוסטרליה ויפן.

שיתוף הפעולה הצבאי (צילום: MLADEN ANTONOV/AFP, GettyImages)
אימון בינלאומי בהובלת צבא רוסיה, ארכיון|צילום: MLADEN ANTONOV/AFP, GettyImages

"אלפי החיילים שהשתתפו בתרגיל התאמנו יחד במשימות משותפות שהכינו אותם לפעול נגד מחבלים ולנטרל אותם", צוטט קצין בכיר בצבא הרוסי. עוד דווח כי צבא רוסיה וסין, הובילו את התרגילים שחולקו ל-5 מתווי לחימה שונים נגד טרור.

כל זה קורה אחרי שרק בחודש שעבר רוסיה וסין קיימו תרגיל צבאי גדול, "זפאדה 2021", בין התאריכים 9 עד 13 באוגוסט מצפון מערב סין. זה היה אימון משמעותי ראשון משותף לשני הצבאות ונראה ששיתוף הפעולה וברית המעצמות האלה מול ארה"ב תלך ותגבר.

מעניין לציין כי במסגרת האימון המשותף שהתקיים בסין, הופעלה לראשונה מערכת מידע פיקודית משותפת שתוכננה במיוחד לשני הצבאות. מערכת זו ופעלה גם בתרגיל הנוכחי ברוסיה, לפי הדיווחים הכוחות המשתתפים לרוסיה וסין הצליחו לבצע תיאום יעיל הודות למערכת המידע, כפי שטענו הדוברים מטעם הצבאות.

קצין בכיר מהצבא הסיני צוטט בכלי תקשורת רוסים כשאמר: "בעתיד שני הצבאות ישפרו את התקשורת האסטרטגית ואת שיתוף הפעולה המעשי ביניהם. בנוסף, ימשיכו לבחון מודלים חדשים של שיתוף פעולה צבאי בינלאומי, כדי להוסיף ממדים חדשים לשותפות האסטרטגית המקיפה של סין ורוסיה בעידן החדש".

גם בים התיכון: "סין מרחיבה את יכולותיה הצבאיות"

תהליך ההתקרבות של סין ורוסיה, בעבר סוג של יריבות עם השקפה של חשדנות הדדית וכיום ידידות, נמשך כבר מספר שנים ומדאיג כאמור את האמריקאים. מנהיגי רוסיה וסין, פוטין וג'ינפינג, רוצים להראות לעולם ובעיקר למדינות שבאזור שלהן שהם החלופה הטובה לסדר העולמי שהאמריקאים מנהיגים כיום.

לא רק בארה"ב מודאגים מהקשר בין המעצמות הגרעיניות. גם בנאט"ו מביטים בדאגה לעבר רוסיה וסין. בדרוג האיומים על מדינות הברית שפורסם לפני מספר חודשים, נכתב כי רוסיה היא האיום שנמצא במקום הראשון ואילו את המקום השני תופסת סין.

"הכוח והיכולות הגלובליות של סין מהווים אתגר חריף לחברות פתוחות ודמוקרטיות, במיוחד לאור רצונה בסמכותנות ובהתרחבות טריטוריאלית", נכתב בדו"ח של נאט"ו. "סין מרחיבה את יכולותיה הצבאיות בים התיכון, באוקייאנוס האטלנטי, הארקטי, ומעמיקה את שיתוף הפעולה הביטחוני עם רוסיה", נכתב.

שיתוף הפעולה הצבאי (צילום: VYACHESLAV OSELEDKO/AFP, GettyImages)
אימון בינלאומי בהובלת צבא רוסיה, ארכיון|צילום: VYACHESLAV OSELEDKO/AFP, GettyImages

לאור זאת החליטו מדינות אירופה וארה"ב להקים גוף מודיעיני שיעקוב אחרי שיתוף הפעולה הצבאי והטכנולוגי שבין רוסיה לסין. בנוסף יחידה זו תבצע לחימה משולבת סייבר. בדצמבר 2019 הוקמה בצו נשיאותי זרוע החלל של הצבא האמריקאי שגם עוסקת בקשר הרוסי-סיני. הכוח כולל 15,000 חיילים וקצינים ותקציב של 500 מיליון דולר.

גנרל דייוויד גולדפיין, מפקד חיל האוויר האמריקאי בזמן הקמת הזרוע, אמר בכנס בו השתתפו מפקדי חילות אוויר ממדינות בעלות הברית, כי רוסיה וסין מתחמשות בחלל או באמצעים שישפיעו על החלל, והן מאיימות על מאות לוויינים אמריקאים.

היתרונות של ארה"ב שלא מסירים את החשש

לצד זאת, בשנת 2018 הצבא האמריקאי שינה את סדרי העדיפויות שלו וקבע כי תם עידן המלחמה העולמית נגד הטרור, שהאיום אמנם עוד קיים, אולם שיש צורך לחזור ולהתאמן בלחימה קונבנציונלית נגד צבאות סדירים בשל האיום הרוסי והסיני.

במקביל, ברוסיה וגם בסין רואים מולם את ההגמוניה העולמית של ארה"ב כמו גם העוצמה הכלכלית והצבאית. לאמריקאים תקציב ביטחון בסך של 700 מיליארד דולר, זרוע יבשתית עם למעלה מיליון חיילים, אלפי טנקים תותחים וטילים, כמו גם אלפי כלי טיס ומאות ספינות וצוללות. לזה יש להוסיף כמובן יכולות גרעיניות משוכללות ומתקדמות בהיקף נרחב.

גם חיבור של רוסיה וסין יחד, לא מקרב אותן להיקף תקציב הביטחון האמריקאי, גם לא לרוב תחומי הסד"כ המספרי והיכולות הטכנולוגיות של התעשייה הצבאית האמריקאית. אז מה בכל זאת מדאיג? במערב מבינים שתקציב הביטחון והעוצמה הצבאית האמריקאית, מוכוונים לעבר מגוון רחב של איומים על פני הגלובוס בעוד  הרוסים והסינים ממוקדים בעיקר בארה"ב ופחות מכך בשאר מדינות המערב.

לוחמים (צילום: ED JONES/AFP, GettyImages)
נערכים לאיומים שונים. צבא ארה"ב מאמן את שכנותיה של סין|צילום: ED JONES/AFP, GettyImages

בסין ורוסיה גם מבינים שהעיקר לא נמצא במספרים, כי אם באיכות המשרתים, האימון שלהם והטכנולוגיה. לכן בשנים האחרונות הם משקיעים רבות בתחומים האלה, אולם נכון להיום ארה"ב עדיין מובילה בפער גדול.

רוחות המלחמה הקרה 2.0 מנשבות כבר מזמן ולכל זה יש השפעה גם על ישראל. איראן נהנית מקשרים טובים עם רוסיה וסין, אלה נכנסות גם לאפגניסטן, עיראק וסוריה. האינטרסים וההתקרבות בין רוסיה וסין מהווה אתגר משמעותי עבור ישראל, כמו גם קשיים. הצי האמריקאי למשל, מסרב להיכנס כבעבר לנמל חיפה בשל העובדה שסינים מועסקים כפועלים ובנאים ברציפים החדשים. זה לבדו סוג של סימון גבולות במאבק כלל עולמי.

למרות שזה נראה רחוק מאיתנו, בישראל יש רבים הקוראים למשרד הביטחון ולממשלה לקיים דיונים אסטרטגיים בשיתוף פעולה עם האמריקאים, במטרה לגבש תכנית פעולה ואופק מדיני צבאי, בהתאם למצב הנתון בעולם ובהקשר הסורי-איראני בפרט.