העובדה שאנשי מנגנוני הביטחון הפלסטינים עוברים הכשרה בחו"ל אינה חדשה, זה קורה כבר שנים ובכמה מדינות. אולם, ההכשרה הזו אמורה להיות משטרתית ומאוד חלקית בתחום הצבאי. שיטור, פיזור הפגנות ועבודה מודיעינית - כן. ארטילריה, ירי טילים נגד טנקים וקורסי צניחה וטייס - ממש לא.

גם התומכים בהקמת מדינה פלסטינית מסכימים שזו תהיה מפורזת ונטולת צבא סדיר, למעט גופי משטרה וכוחות קלים. הן מבחינת מדינת ישראל הרשמית והן מבחינת הגורמים הפלסטינים הקמת צבא עצמאי לא על הפרק, כך שהכשרה נגד לחימה בטנקים, למשל, עומדת בסתירה גמורה לכך.

ממידע שהגיע ל-mako עולה כי מאז שנת 2015 אנשי מנגנוני הביטחון של הרשות המגיעים לרוסיה עוברים הכשרות של צבא סדיר, החל מהכשרת חי"ר ושריון ועד קורס קצינים וטיס על מסוקים. ההחלטה להכשיר אנשי צבא פלסטינים ברוסיה, התקבלה בשנת 2014 ובני המחזור הראשון שיצאו לשם ב-2015 היו ברובם בנים של בכירי הרש"פ ומהאליטה.

מאז, הפלסטינים למדו בכל האקדמיות הצבאיות היוקרתיות ביותר של רוסיה. בית הספר לפיקוד עליון במוסקבה (הכשרת קצינים בכירים), לפיקוד הצבאי הגבוה בנובוסיבירסק, האקדמיה של חיל האוויר בוורונז', בית הספר לתעופה צבאית גבוהה קרסנודר, המכון להנדסת תותחנים פנצה, ועוד.

משרד ההגנה הרוסי לא מפרסם בפומבי כל מידע על "הצבא הפלסטיני" למרות שבאתר הרשמי ניתן למצוא לא מעט מידע על הכשרת צוערים מ"ארץ ישראל". מסמך שפורסם באוגוסט 2015 תחת הכותרת "מודיעין צבאי מצוין" חושף כי בית הספר לפיקוד הצבאי הגבוה בנובוסיבירסק אימן צוערים מהרשות הפלסטינית – "מפקדי עתיד על יחידות מודיעין ויחידות רובאים ממונעות".

(הודעה של משרד ההגנה הרוסי על הכשרת צוערים פלסטינים בירי ארטילרי ונגד טנקים ב-2018)

בקיץ של 2018 ו-2019 צוערים פלסטינים עברו הכשרה באקדמיה הצבאית ללוגיסטיקה, שכללה אש חיה, תרגול לחימה נגד טנקים עם תותחים וטיל נ"ט "ספירל", ושיגור רקרטות גראד. אפילו תרגלו לוחמה עם תותחים מתנייעים.

באפריל 2020 צוות פלסטיני אמור היה להשתתף בתחרויות נחתים, צנחנים וסיור במשחקים הבינלאומיים של הצבא ברוסיה. הרוסים לא דיווחו האם הם השתתפו כמתוכנן.

(הודעה של משרד ההגנה הרוסי על הכשרת ירי ארטילרי בהשתתפות פלסטינים ב-2019)

לאחרונה בירך יו"ר הרשות הפלסטינית, אבו מאזן, מספר צוערים שחזרו לרשות הפלסטינית אחרי שעברו הכשרה בבית הספר לפיקוד ולוחמה משולבת במוסקבה, אחת מהאקדמיות הצבאיות היוקרתיות ביותר ברוסיה.

 


 

הכשרה של אותם פלסטינים, לא תפתיע את צה"ל עם דיביזיות פלסטיניות שיקומו פתאום בשטחי הרשות. מנגד, מי שלמד להילחם עם טנק, תותח או שעבר הכשרת חי"ר מקצועית, ידע טוב יותר גם איך להתמודד עם אותם כלים וכוחות.

"מי שראה טנק מרחוק זה דבר אחד, מי שנהג בטנק זה כבר סיפור אחר", אמר ל-mako גורם בכיר לשעבר באגף המודיעין של צה"ל. "יש הבדל בין מחבל שעבר הכשרה, לבין לוחם שעבר הכשרה צבאית מסודרת".

במערכת הביטחון הישראלית סירבו לפניית mako להגיב לכתבה ולומר אם הנושא מוכר ונמצא בטיפול. גם בשיחות שלא לציטוט סירבו גורמים בכירים לשעבר לאשר או להכחיש אם המערכת מודעת ופועלת בנושא.

בחינה של המוסדות הצבאיים ברוסיה אליהם נשלחו הפלסטינים מלמדת כי מדובר בקציני חי"ר לעתיד, אבל ישנם גם תותחנים, אנשי מודיעין, אפילו טייסי מסוק קרב (שהוכשרו גם בניהול מערך פיקוח ובקרה על כלי טיס). כמו ביבשה, מי שלמד לבקר תנועה אווירית, להטיס מסוק קרב, ידע טוב יותר איך להתמודד מול זה.

ברוסיה לא מפרסמים מידע רשמי לגבי הכוונות והמטרה בהקמה של צבא פלסטיני. ניתן להעריך שהם רואים בטווח הארוך את פלסטין העצמאית כעוד נקודת אחיזה שלהם באזור מול ארה"ב ומדינות המערב. בדיוק כמו סוריה או לוב.

כוח רוסי מאמן לוחמים בסוריה (צילום: RT Arabic@YouTube)
רוסים מאמנים פרו-פלסטינים בסוריה, מרץ 2019|צילום: RT Arabic@YouTube

בעבר כבר פרסמנו כאן דיווחים על כך שגורמים רוסים מכשירים לוחמי מיליציות פרו-פלסטיניות בסוריה. עכשיו נראה שהם בונים לפלסטינים כוח צבאי עתידי גם בשטחי הרשות, כזה שיכול לגרום לנזק כבר בהווה.

על השאלה מאיפה מגיע המימון לכך עשוי לענות צו מס' 1164 של ממשלת רוסיה שיצא בסוף אוקטובר 2015 וכותרתו: "מתן משרד ההגנה של הפדרציה הרוסית לשירותי הכשרה וחינוך של אנשי צבא וטכנולוגיה צבאית של מדינות זרות".

כפי שפורסם באתר האינטרנט NEWSru.co.il - על פי המסמך, הכשרת מומחים צבאיים זרים במכללות והאקדמיות הצבאיות, תתבצע במסגרת המכסות השנתיות שקבעה הממשלה הרוסית, מנתח התקציב הצבאי שהוקצה להכשרה – להלן שכר לימוד ללא עלות.

עוד צוין בו מסלול של שכר לימוד על בסיס מועדף ומעל מכסות שנקבעו – על בסיס תשלום. כלומר, רוסיה, במידה רבה, מממנת את ההכשרה אבל גם גובה תשלום מעל רף מסוים. בפרסום באתר הרשמי של הצבא הרוסי, דווח על סיום מחזור קרס קציני חי"ר: "יותר מ-80 צוערים סיימו את הקורס, בהם נציגים מאנגולה, מאלי, תימן, פלסטין", נכתב באתר.

גם לכך יש משמעות. אותם קצינים פלסטינים עלולים היו לקשור קשרים עם עמיתים מתימן ומאלי, מדינות טרור מובהקות. קשרים כאלה עלולים לסייע בהקמה של תשתית טרור והחלפת מידע לצורך ביצוע פעולות מסוג זה, כמו גם סיוע למימון.

 


 

אחד מאותם צעירים שנראה כי שייך למנגנוני הביטחון הפלסטינים והגיע לעבור הכשרה צבאית ברוסיה הוא אחמד מנסארה, שחשבון האינסטגרם שלו מלא בתמונות מהכשרה צבאית, עם קצינים רוסים ולצד משוריינים, שלא קיימים בשטחי הרשות.

הוא נראה בהן בין היתר עם סמלים וכנפי צניחה של הצבא הרוסי, שעשויים ללמד על קורס קציני חי"ר וצניחה שעבר שם. בשנה הנוכחית הוא העלה תמונה שלו בשטחי הרשות עם מדים של מנגנוני הביטחון.

בכמה חשבונות אינסטגרם של צעירים פלסטינים מופיעות תמונות כאלו מרוסיה, שם ניתן לראות אותם במדי הצבא המקומי ועם אמל"ח רוסי. אותם צעירים מעלים אחר כך גם תמונות שלהם משטחי הרשות במדי מנגנוני הביטחון.

ניתן לראות שם את הגישה החופשית שלהם לשטחי ישראל, כמו למשל במקרה של אבו ראזק, שהעלה תמונות על מדי הצבא הרוסי כשהיה שם ובתמונה אחרת הוא מצולם על רקע הר הבית.

איברהים אבו עלאן העלה מספר תמונות על מדים, מקבל תעודות ועל רקע דגמי טילים ומטוסים ובהמשך, חמוש ובמדי מנגנוני הבטחון על רקע רכב שיטור עם לוחית זיהו פלסטינית. הכל בטווח הזמן של השנתיים האחרונות.

בימים אלו צה"ל ושב"כ בוחנים ומתכוננים לתרחישים שונים של עימות מול הפלסטינים על רקע הצהרות הסיפוח. הרשות הפלסטינית מזהירה שתפעל נגד הסיפוח בכל האמצעים, לא רק פוליטיים ודיפלומטיים. נראה שבעימות כזה, ישראל עלולה למצוא בצד השני לוחמים וקצינים שעברו הכשרה איכותית, במוסדות הנחשבים ביותר של רוסיה.

תותחים, טנקים ומטוסי קרב אין ולא יהיו להם בעתיד הקרוב, אך הכשרה כזו משפרת משמעותית את יכולת הפיקוד והלחימה של מי שעלולים יום אחד להתנגש עם צה"ל. יש הבדל בין מחבל שיודע לירות בנשק, לבין קצין ולוחם שעברו הכשרה איכותית בצבא סדיר ומתקדם.