הצי המצרי ממשיך להתעצם. ממשלת גרמניה אישרה מכירה של 9 ספינות פטרול מהירות למצרים בשווי של כ-130 מיליון יורו. הספינות יהיו מצוידות בתותח 30 מ"מ מכוון מכ"ם, מקלעים ומערכות חימוש נוספות שהגרמנים סירבו לפרט עליהן.
מדובר בספינות שאורכן 35 מטרים והן יכולות להגיע למהירות של 40 קשר, 72 קמ"ש. על פי דיווחים מדובר בספינות שנועדו במקור למכירה עבור סעודיה, אך הגרמנים הקפיאו את העסקאות מולם והמצרים צפויים ליהנות מכך.
בשנים האחרונות הצי המצרי נמצא בתהליך של התעצמות אדירה שיש המגדירים אותה גם כחסרת פרופורציות לאיומים איתם מצרים מתמודדת. מדובר בספינות טילים, צוללות ואפילו נושאות מסוקים.
בישראל, בגלל העניינים הפוליטיים עם פרשת הצוללות, הכותרות התמקדו בתקופה האחרונה העיקר ברכש הצוללות המצריות מגרמניה. מצרים הזמינה מגרמניה ארבע צוללות מדגם U-209/1400 אותן הגרמנים ייצרו לצד צוללות הדולפין הישראליות.
דגם 209 הגרמני הוא צוללת תקיפה דיזל-חשמלית הנחשב לאחד מהמתקדמים בעולם, שבחיל הים המצרי הגדירו כ"יצירות מופת של הנדסה גרמנית". יש עליה גם מערכות לשיגור 14 טילי הרפון בלוק II טיל מונחה מכ"ם לטווחים ארוכים.
אבל לא רק צוללות - בשנים האחרונות המצרים רכשו עבור הצי שלהם גם שתי נושאות מסוקים מסוג מיסטראל תוצרת צרפת. כל נושאת שכזו יכולה לשאת על סיפונה כ-30 מסוקים מדגמים שונים, כשהם מפעילים מהן מסוקי קרב מסוג אפאצ'י וקאמוב 52, ומסוקי סער.
בנוסף יש על הנושאת סוללות טילים וגם מערכות טילים נגד טילים. כל ספינה כזאת נושאת גם גדוד חי"ר מצויד וכ-40 כלי רכב משוריינים. למה המצרים צריכים ספינה שיכולה לשאת כוח יבשתי עם חיל אוויר קטן לחופים רחוקים? התשובה לכך אינה ברורה.
לכל זה יש להוסיף גם רכש של 14 ספינות טילים חדשות שגם חלק מהן מיוצרות על ידי הגרמנים ונחשבות כבעלות יכולות גבוהות, כולל תקיפה באמצעות טילים מדויקים לטווחים ארוכים.
לאחרונה אמר מפקד חיל הים המצרי, שבקרוב הם יחלו להפעיל מהספינות שלהם גם מטוסים ללא טייס, מה שישפר משמעותית את יכולות הגילוי והתקיפה של הצי המצרי.
שדרוג משמעותי נרשם גם בתחום הקומנדו הימי שסד"כ הלוחמים שלו הוכפל, על פי כמה דיווחים, ונרכשו עבורם כלי שיט ייחודיים לפעולה מעל ומתחת לפני הים. בנוסף לכל זה הם בונים בסיסים חדשים שפותחים להם אפשרויות פעולה חדשות בזירה.
אומנם מצרים היא מדינת שלום, אולם בצה"ל עוקבים בדאגה אחרי תהליך ההתעצמות ויש גורמים שאף טוענים לפגיעה קשה ביתרון הטכנולוגי האזורי. החשש הוא מפני הפיכה במצרים שתשנה כיוון, או כל אינטרס אחר שיגרום להם לראות את ישראל באופן שונה.
למרות זאת, באופן רשמי צה"ל ובמערכת הביטחון מעדיפים שלא להתייחס לתהליך ההתעצמות המצרי, בעיקר משיקולים דיפלומטיים.