נמשכת ההתחממות הביטחונית באסיה. שבועיים אחרי שסין ביצעה חדירה חסרת תקדים של מטוסי קרב ומפציצים לשטחה האווירי של טאיוואן, ארה"ב ויפן פתחו באימונים משותפים על בסיס של תוכנית סודית שנבנתה מול סין, אם זו תחליט לפלוש לטאיוואן.

כבר שנים שרוחות המלחמה הקרה נושבות ברחבי העולם. אולם למרות שהכותרות מתרכזות במאבק מול רוסיה, עיקר הדאגה בוושינגטון, היא דווקא מול סין. בשנים האחרונות הסינים הגדילו ושדרגו את צבאם באופן משמעותי ואף החלו לשלוח כוחות משלוח לרחבי העולם, כמו שלא עשו בעבר.

על פי הדיווח שנחשף ב"financial times", כבר לפני למעלה משנה צבאות ארה"ב ויפן החלו להתכונן למלחמה מול סין ובנו יחד תוכנית מבצעית עליה החלו להתאמן. בוושינגטון רואים באיום הסיני באסיה כראשון ברשימת האיומים וזה מגיע גם על חשבון "השכונה הקטנה שלנו", אחרי שבהוראת הממשל כוחות שהוצבו במזרח התיכון הועברו לאסיה.

היחידה (צילום: USAF/Tech. Sgt. Sandra Welch)
מעביר כוחותיו מהמזרח התיכון למזרח הרחוק. צבא ארה"ב|צילום: USAF/Tech. Sgt. Sandra Welch

בין השאר מדובר בשמונה סוללות טילי פטריוט שיצאו מעיראק, מכוויית, ירדן ומסעודיה. מערכת מתקדמת מסוג THAAD ובנוסף צמצום מספר טייסות מטוסי קרב ותדלוק באזור.

האמריקאים מכוונים את המאמץ הצבאי שלהם מול סין, שעבורם היא המתחרה העיקרית ולמעשה הראשית בתחום הביטחון הלאומי. לא מעט מדינות מאוימות על ידי סין, אולם הערכה היא שאם אכן תפרוץ מלחמה זה יתחיל בתקיפה של טאיוואן, שבה הסינים לא מכירים כמדינה עצמאית.

לאורך השנים הצבא הסיני בנה יכולות והטריד את טאיוואן, לרוב ספינות ומטוסי קרב שהתקרבו למדינת האי, אולם לפני שבועיים נרשמה עליית מדרגה, אחרי שחיל האוויר הסיני שלח למרחב האווירי שלהם לא פחות מ-28 מטוסי קרב ומפציצים גרעיניים.

על פי הדיווחים האחרונים, המהלך הזה האיץ את התכניות של ארה"ב ויפן למלחמה, בין השאר אימונים משותפים בהגנה אווירית על שמי טאיוואן, נחיתה אמפיבית, גירוש כוחות סינים שיפלשו לשם ועוד. אל ארה"ב ויפן צפויה להצטרף גם אוסטרליה ויחד, הן מעריכות כי שילוב הכוחות יאפשר להתמודד עם סדר הכוחות והטכנולוגיה של הסינים.

צבא טאיוואן: מודל דומה לצה"ל

צבא טאיוואן כולל כ-170,000 חיילים ועוד 1.6 מיליון במילואים. המשימה העיקרית שלו היא הגנה על המדינה מפני צבא סין שמצדו מונה 2.2 מיליון חיילים עם עוד כמיליון במילואים ומספר גדול יותר במסגרות חצי צבאיות.

די ברור שמבחינה מספרית הסיכוי של טאיוואן לנצח במלחמה קלוש, לכן הם מסתמכים על מודל דומה לזה של ישראל. כלומר הובלה טכנולוגית לצד פיתוח שיטות אימון ותורת לחימה איכותיות ומקדמות. יש לציין שזה מגיע עם גיבוי של ארה"ב שגם מחזיקה כוחות במדינה.

הטכנולוגיה של צבא טאיוואן מתבססת על אמצעי לחימה מארה"ב, כמה ממדינות אירופה ולא מעט על תעשייה מקומית מפותחת. בחיל האוויר שם יש למעלה ממאה מטוסי F-16 כאשר לאחרונה דווח כי הם הזמינו את דגם ה-V הנחשב למתקדם ביותר.

לצד אלו חיל האוויר הטאיוואני מפעיל למעלה ממאה מטוסי קרב F-CK-1, רב משימתיים לכל מזג אוויר. מצרפת הם רכשו כ-50 מטוסי מיראז' 2000. עוד נקודה מעניינת הם 12 מטוסי P-3 אוריון לסיור ימי וגילוי צוללות.

מטוס המיראז', ארכיון (צילום: CNA)
רכשו עשרות כאלו. מטוסי מיראז' של טאיוואן|צילום: CNA

חיל האוויר שם השקיע רבות באמל"ח חכם לכלי הטיס שלו, בין השאר טילי הרפון נגד ספינות וגם טילים דומים מייצור מקומי. מדובר במענה חשוב בהתחשב בעובדה שכיבוש המדינה על ידי סין מחייב מבצע ימי. לאלה יש להוסיף מגוון רחב של טילים ופצצות חכמות.

השקעת ענק בוצעה גם בצי המקומי. עיקר הכוח שלו מבוסס על 4 משחתות ו-22 פריגטות, רובן מייצור מקומי על בסיס של ספינות אמריקאיות וצרפתיות. לאחרונה דווח שירכשו עוד 12 קורבטות ושאות טילים מייצור מקומי.

אלו מצטרפות לעשרות ספינות סיור מהירות שלרובן גם יכולת לשגר טילים. בנוסף ישנן עוד עשרות שולות מוקשים, צוללות וספינות תמיכה. לצורך ההשוואה שמראה את החשיבות של הצי ביחס לאיום הסיני, צה"ל מפעיל צי שגודלו כרבע מזה של טאיוואן.

כוחו של צבא היבשה מבוסס על חטיבות חי"ר, ניידות ועם יכולות הפעלת אש משמעותיות. בשנת 2022 יצטרפו לצבא היבשה טנקים מתקדמים מסוג M1A2T שהוזמנו מארה"ב. כאמור, לצד כל אלה הם משקיעים תקציבים גדולים מאוד באימון הכוחות, כולל אימונים עם ארה"ב ומדינות נוספות, כמו גם בתשתיות פיקוד ושליטה.

צבא סין: ענק עם נקודת תורפה

כמעט שלא חולפת שנה בלי איום של סין לכבוש את טאיוואן ומעשי פרובוקציה, בעיקר אוויריים וימיים. כפי שציינו מבחינה מספרית זה פשוט "לא כוחות". אל מול כ-300 מטוסי קרב של טאיוואן חיל האוויר הסיני מעמיד סד"כ המונה כ-1,000 מטוסי קרב ומפציצים בהם SU-30 מתוצרת רוסית או J-16 מתוצרת מקומית, כאשר לצד אלה נכנסים לשירות גם מטוסי החמקן החדשים של סין.

בתחום הימי לצי הסיני יש כמעט 500 כלי שיט ו-250,000 חיילים, בהם עשרות רבות של ספינות טילים וצוללות. למעשה, בשנתיים האחרונות סין הפכה לבעלת הצי הצבאי הגדול ביותר בעולם כשעקפה את ארה"ב. בים כמו גם באוויר הסינים רושמים קפיצה טכנולוגית אדירה, מה שמדאיג מאוד את הטאיוואנים. וזה עוד לפני שדיברנו כמובן על נשק גרעיני.

צבא סין (צילום: China Photos, gettyimages)
במספרים זה פשוט "לא כוחות". צבא סין|צילום: China Photos, gettyimages

גם ביבשה הסינים יכולים פשוט לשטוף את מדינת האי, בהנחה שיש להם יכולת גבוה לבצע פלישה אמפיבית, עם לא פחות מ-4,500 טנקים ועוד אלפי נגמ"שים. לכך יש להוסיף אלפי תותחים ניידים ומשגרי רקטות, כמו גם טילים רבים אותם ניתן לשגר מהיבשת. גם פה נרשמה קפיצה משמעותית באיכות האמל"ח והטכנולוגיה לצד השקעה באימונים.

מנגד, החיסרון הסיני עליו ארה"ב, יפן וטאיוואן בונות, הוא הקיבעון הקומוניסטי, כפי שהוגדר שם, בתחום הפיקוד והשליטה. הטייס, הקצין או הלוחם הסיני מקובעים בתורת הלחימה ובפיקוד ההדוק. יצירתיות היא לא תכונה נדרשת, בניגוד לתו"ל המערבי.

צבא יפן: מהגנה להתקפה

הצלע השלישית במשולש הזה הוא יפן. מאז מלחמת העולם השנייה יפן פועלת על בסיס שורת חוקים פציפיסטיים שמגבילים את הצבא שלה למתכונת הגנתית מול סין וגם רוסיה. כל תורת הלחימה ואמל"ח שלה הוקדשו להגנה, אולם זה השתנה עם עלייתו לשלטון של ראש הממשלה הקודם, שינזו אבה.

האחרון החליט בשנת 2019 להעביר שורה של חוקים שיאפשרו לצבא יפן לרכוש מערכות לחימה התקפיות כמו גם להוסיף פן התקפי לצבא. המהלך קרה על רקע האיום הסיני, ההבנה שטאיוואן תהיה מקרה בוחן ליפן עצמה וגם לחץ אמריקאי.

במובנים רבים אופן הפעולה הסיני הביא לשינוי משמעותי בצבא יפן ובהגברת שיתוף הפעולה עם ארה"ב. על פי פרסום ב"financial times", הפנטגון רואה בצבא יפן מרכיב משמעותי בתכניות המלחמה של ארה"ב עם סין. שילוב האינטרסים והפחד מסין דחף את היפנים לזרועות ארה"ב, מה שהביא ללא מעט נחת גם בטאיוואן.

צבא יפן נחשב לכוח משמעותי גם מבחינת האמל"ח המתקדם שלו, היכולות הגבוהות וכמובן התוספת למספרים שנוטים בחדות לטובת הסינים. ליפן צבא עם כ-250,000 חיילים ותקציב ביטחון בסך 50 מיליארד דולר.

חייל זר (צילום: TORU YAMANAKA/AFP, GettyImages)
הפחד מסין דחף לזרועות ארה"ב. צבא יפן|צילום: TORU YAMANAKA/AFP, GettyImages

ל"כוחות ההגנה העצמית" כפי שהם נקראים היום יש חיל אוויר המונה כ-900 כלי טיס, רובם מתקדמים מאוד כמו 150 מטוסי F15J, עשרות מטוסי F-2 שהוא למעשה F-16 משודרג מייצור מקומי ובעתיד יהיו להם למעלה מ-150 מטוסי חמקן מסוג F-35.

חיל האוויר היפני כולל גם מערך גדול של מטוסי מודיעין ובקרה, מטוסים לסיור ימי ולחימה נגד צוללות וגם מטוסי תדלוק, שמעצימים את המערכים השונים.

לצי היפני זרוע משמעותית עם 22 צוללות ו-42 ספינות טילים מסוגים שונים, רובן נחשבות לאיכותיות ומקדמת עם יכולת מבצעית גבוה. בשנת 2022 יכנסו לשירות עוד שתי ספינות טילים חמקניות מתוצרת עצמית.

גולת הכותרת הן ארבע נושאות מסוקים שיכולות להנחית גם כוחות גדולים בכל נקודה. חוץ ממסוקים בכוונת היפנים להפעיל מהן גם מטוסי F-35B.

 


 

צבא יפן הוא כוח משמעותי בסיכול היכולת של סין לתקוף אווירית ומהים. לא פחות חשוב, זהו צבא משמעותי בתכנית המשולבת למנוע מסין לנחות בטאיוואן. לייצר מאזן אימה שימנע מסין לנסות בכלל מלבצע תקיפה או כיבוש של מדינת האי. נציין שביפן נמצאים כוחות אמריקאים גדולים ובמקרה של מלחמה, כוחות אוויריים, יבשתיים וימיים יגיעו מארה"ב ליפן.

השילוב של אותן מדינות מול סין חשוב מאוד, כבר בשנת 2017 הן הסכימו לחלוק קודים של כלי טיס כדי להביל במהירות וביעילות בין מטוסים ידידותיים לאויבים. ממשלת יפן רואה כיום שההגנה על טאיוואן שווה להגנתה של יפן על עצמה.

גם אוסטרליה רואה בסין איום עולה ומבצעת אימונים משותפים עם ארה"ב, יפן ומדינות נוספות כאשר תרחיש הייחוס שם הוא סין כמובן. התקווה היא ששילוב הכוחות ירתיע את הסינים.

סין מצדה ממשיכה למתוח את הגבולות ויש שיגידו אף להתגרות, כחלק מהמאמץ שלהם להגמוניה אזורית ועולמית. ההיסטוריה מלמדת שמספיק ניצוץ אחד קטן כדי להצית את האש, גם כשאין אף אחד שרוצה בשריפה.