אם צפיתם לאחרונה באחד מסרטי "שליחות קטלנית", חשבתם על הפיתוחים הטכנולוגיים שיש היום ותהיתם מתי אפשר להתחיל להיכנס לפאניקה – עכשיו זה זמן טוב להתחיל לאגור שימורים. "פיטמן" הוא רובוט דמוי אדם, בעל ממדים אנושיים סטנדרטיים, שפותח במעבדות בוסטון דינמיקס (מעריצי הסדרה פרינג' מוזמנים להיגנב), החברה שאחראית גם ל"ביגדוג" – חמור המשא הרובוטי שהיכה גלים בפנטגון והלהיב את ראשי הצבא האמריקני.
כעת חושפת החברה את הדור הבא של הרובוטים שלה – וזה מתקרב בצורה מפחידה לרובוטים הרצחניים מדגם T-800 (ארנולד שוורצנגר) של ג'יימס קמרון. פיטמן מסוגל לבצע כמה מטלות ולהישאר מאוזן על שתי רגליים, בדיוק כמו בן-אדם. למעשה, הוא מסוגל להישאר מאוזן אפילו על רגל אחת.
בובת ניסוי שתתפקד כמו חייל אמיתי
הפרויקט כולו הוזמן על ידי צבא ארה"ב, שמתכוון להשתמש בפיטמן כבובת ניסוי של חליפות לוחמה כימית וציוד מגן נוסף, שחיילים בשר ודם יצטרכו בשדה הקרב. מאחר והרובוט מסוגל לתפקד בדיוק כמו חייל אמיתי – ללכת, לרוץ, להתכופף, לכרוע ברך, לזחול ואפילו לעשות שכיבות שמיכה – הוא מושלם לניסויים האלה. אבל אם מתחילים לחשוב טיפה מחוץ לקופסה, האפשרויות מוגבלות רק על ידי הדמיון. הרי ככל שהטכנולוגיה תתפתח יותר, כך הוא ייראה אנושי יותר, יהיה זריז יותר וחזק יותר.
>> עוד בהיקס: מסיכות פנים סופר-ריאליסטיות
"כל תפקיד שנועד לבן-אדם, מבחינת גישה, ניידות ותפעול – פיטמן יכול לבצע. למשל, פיטמן יכול היה להיכנס לכור שהתפוצץ בפוקשימה (יפן) ולבצע תיקונים, מבלי להיחשף לחומרים מסוכנים ולקרינה רדיואקטיבית", אומר סמנכ"ל ההנדסה בבוסטון דינמקיס, ד"ר רוברט פלייטר. אבל לדבריו, היישום הברור מאליו הוא כבאים מתכתיים דמויי אדם שיסתערו לתוך בניינים בוערים ללא שום היסוס וישלפו בני-אדם לכודים במהירות שיא. המהירות, הכוח והעובדה שהם בלתי פגיעים תהפוך אותם לכבאים יעילים פי כמה.
האווזה שמטילה את ביצי הזהב של החברה היא מערכת הרגליים המתוחכמת, שנראית כאילו הגיחה משום מקום לפני שנתיים, והקדימה את הרובוטים המהלכים של התקופה בכעשור. ד"ר פלייטר החל את פרויקט פיטמן עם תקציב של 26.3 מיליון דולרים, מכספי הפיתוח של הצבא, ונקודת המפנה התרחשה, כאמור, לפני כשנתיים - אז הרגליים הראשונות הצליחו לרוץ בהצלחה במהירות של 7 קמ"ש על הליכון.
כל המערכות נדחסו לגוף הדמוי-אנושי כמו פאזל
פיטמן מונע על ידי מערכת הידראולית ולדברי מארק רייברט, מייסד בוסטון דינמיקס, האתגר הגדול ביותר היה להרכיב את המערכת בממדים של בן-אדם: "הרבה שעות עיצוב מכני הושקעו כדי לוודא שהכול נכנס למקום כמו שצריך". לפי המפרט של הצבא, על פיטמן להיות במשקל של 80 קילוגרמים ובגובה של 1.75 מטרים, ולכן כל החיישנים והמערכות האלקטרוניות נדחסו לתוך הגוף והגפיים, כמו פאזל.
בחברה השתמשו בטכנולוגיה של לכידת תנועה, המשמשת לרוב בסרטי קולנוע, כדי ללמוד את טווח התנועה האנושי ולהקנות לפיטמן תכונות של חייל אמיתי. "הרובוט ודרכי הפעולה שלו עדיין בפיתוח", אומר פלייטר. "אנחנו נמסור אותו לצבא בשנה הבאה".
בשלב הזה אתם בטח גם כבר שואלים את עצמכם, האם לפיטמן יהיה ראש? לדברי רוברט ניאלץ לחכות עוד כמה שנים כדי לראות את העיניים האדומות נדלקות, מפני שהצוואר מורכב מדי לדד-ליין של הצבא והם לא הצליחו לגרום לו לעבוד בזמן, "אבל אנחנו מתקדמים – ועם הצוואר יגיע גם ראש", הוא אמר. האתגר הגדול הבא? לתת לפיטמן מוח ולאפשר לו לנתח מצבים ולקבל החלטות בעצמו.
תודה לאתר HIX, שהופך את ההזוי למבריק ואת המבריק לידיעה הבאה שתקרא