בתערוכה שנערכה השבוע בזוקובסקי, עיירה סמוכה למוסקבה, נחשף חלק מאמצעים הצבאיים הפחות ידועים בארסנל הרוסי. מדובר בעצם בעמוד השדרה של הכוח היבשתי, מה שנמצא ברוסיה בתעדוף גבוה, הודות לגבולותיה היבשתיים הארוכים כל-כך. בימים אלה עוסקת רוסיה בשדרוג פיתוחים סובייטיים ובמכירת פריטים לצבאות אחרים בעולם. למרות שרמת הטכנולוגיה מפגרת רוסיה לעתים אחרי ארה"ב וישראל, למשל, ושרוב האמצעים פותחו לפני שנים רבות, הרי שגם לה יש במה להתגאות. בחרנו שבעה אייטמים בולטים מהתערוכה:

מפנה את הדרך – או בעצם יוצר אותה

IMR-3M Obstacle Clearing Vehicle (צילום: popularmechanics.com)
ה-IMR-3M. משטח שביל בן 13 קילומטר - בשעה|צילום: popularmechanics.com

ה-IMR-3M Obstacle Clearing Vehicle הוא רכב שמיועד לסביבה קשה למעבר, ולמעשה מפנה את הדרך – או יותר נכון, יוצר אותה. שני אנשי צוות שיושבים בתוכו יכולים להפוך תסבוכת עצים לנחלת העבר, לשטח שביל בן 13 קילומטר בשעה ולהרים משקל של שתי טונות בעזרת "יד" שאורכה יותר מתשעה מטרים. הרכב המשוריין כולל גם מערכת לפיזור עשן ומכונת ירייה, לכל צרה שלא תבוא, ואת כל זה אפשר להרכיב על שלדת טנק T-90. יחד עם היכולת לשרוד פיצוצים – המחרשה יכולה גם לסלק מוקשים – מדובר במפלצת רב תכליתית.

הקטיושה – גיבורה רוסיה

9A52-4 Multiple Launch Rocket System (צילום: popularmechanics.com)
משגר קטיושות. כוכב בדוקטרינת השגר וברח|צילום: popularmechanics.com

אחת הגיבורות בהיסטוריה הרוסי היא הקטיושה: בתערוכה מפציע משגר הטילים ממלחמת העולם השנייה, שאז יירטה כוחות וטנקים גרמניים, ומאז גם הספיקה לשמש את אויבי ישראל. הגרסה המודרנית, ה-9A52-4 Multiple ,Launch Rocket System היא משגר טילים קל משקל שמורכב על שלדת משאית, מעוצבת בפשטות אבל יכולה לספק מהלומה. הצוות יורה טילי 300 מ"מ בעלי ראשי נפץ שונים. בצינורות השיגור אפשר להשתמש שוב ושוב, ולהטעין על כלי רכב שונים באמצעות מנוף תוך שמונה דקות – מה שהופך את המשגר לכוכב בדוקטרינת השגר וברח. עד שסוללת האויב מחזירה אש ארטילרית, כבר לא סביר להניח שהמשגרים יימצאו באותו המקום. ב-2007 הוצגה לעולם גם גרסה שאפשר לנייד דרך האוויר.

מערכת רדאר מהאסכולה הישנה

Kasta 2E Radar (צילום: popularmechanics.com)
מערכת הרדאר. טרנטה, אבל לפניך|צילום: popularmechanics.com

ה-Kasta 2E Radar היא מערכת רדאר רב תכליתית שבעזרתה אפשר לעקוב אחר מסוקים, טילי שיוט ומטוסים. בעצם מדובר במסך הגנה נייד מפני כל מה שיכול להפתיע מהאוויר. רדאר התנועה האווירית הזה יכול לפעול בכל מזג אוויר לתקופה של עד 20 יום. הטווח שהוא מכסה תלוי בגובה האנטנה, שאפשר להרכיב תוך 20 דקות. המערכת שהוצגה בתערוכה הציעה כיסוי טווח של כ-145 ק"מ. לפי הרוסים, מדובר ברדאר חסין מפני ניסיונות שיבוש. גרסה חדשה שלו פופולארית למדי בשוק הבינלאומי, ובין השאר מגנה על אתרי גרעין איראנים. כך שלמרות שמדובר ברדאר מהאסכולה הישנה, כזה עם מנוע דיזל, הוא עדיין משחק תפקיד במציאות הבינלאומית.

לכוון את הטיל תוך רבע שעה

1V13 Artillery Fire Command Vehicle (צילום: popularmechanics.com)
הכוונת אש ארטילרית. בלילה וביום, בתנאים הקשים ביותר|צילום: popularmechanics.com

משגרי טילים, ולו המתקדמים ביותר, לא יעזרו למי שאינו יודע היכן ממוקמות המטרות. אמצעי הריגול 1V13 Artillery Fire Command Vehicle פותח על מנת לפעול בלילה וביום, בתנאים הקשים ביותר, על מנת להנחות את מייצרי האש. הוא עמוס במדי טווח, מכשירי רדיו וציוד לניווט ולכוונון. באמצעותו ניתן לתמרן אש כבדה לזווית שנקבעה בתוך רבע שעה. כמו רוב הציוד הצבאי הרוסי, גם האמצעי הזה תוכנן על ידי ברה"מ, שודרג מאז ונמכר ברחבי העולם.

מערכת השיגור שמזניקה טילים במהירות מאך 3

אין תמונה
מערכת השיגור. יכולה לטעון ולירות לבדה


מערכת השיגור 9A39 Launch/Reload Vehicle for the BUK M1-2 מונעת אוטומטית, והיא פותחה על מנת לאתר ולחסל כלי טיס וטילי שיוט. המערכת לא "רואה" בעצמה, אלא מסתמכת על כלי רכב סמוכים הנושאים מכ"ם, אבל היא בהחלט יכולה לטעון ולירות לבדה. הטילים מוכווני הרדאר יכולים להגיע למהירות מאך 3. המשגר הזה נמכר ללא מעט מדינות ברחבי העולם, לאו דווקא כאלה שנשמח בשמחתן, כולל בפקיסטן, מצרים, צפון קוריאה, סוריה, סין ובקרוב בונצואלה.

תורן בגובה 30 מטר שמחבר בין יחידות פזורות

MIK-MKS Mobile Communications System (צילום: popularmechanics.com)
מערכת התקשורת. גישה אלחוטית בפס רחב לכ-200 משתמשים|צילום: popularmechanics.com

חצי שעה עוברת עד שהתורן של מערכת התקשורת הניידת הזו, MIK-MKS Mobile Communications System, מזדקר לגובהו המירבי – 30 מטר. אבל ברגע שהוא עושה זאת, המערכת מספקת גישה אלחוטית בפס רחב לכ-200 משתמשים, וזאת באמצעות ארבע האנטנות שבראש התורן. החברה הסיבירית שמייצרת את המכשיר הזה יכולה להתאים אותו למגוון מטרות תקשורתיות, אבל המשימה העיקרית של המערכת פשוטה: לאפשר לאמצעי בודד לחבר בין כמות גדולה של יחידות פזורות. היא עוצבה על מנת להיות עמידה בפני ניסיונות שיבוש מפני אויבים, וגם כנגד נסיבות קשות שמציבים איתני הטבע, ובכלל זה רוחות חזקות.

הפיתיונות שיגרמו לצבאות זרים להוציא מאות אלפי דולרים לריק

Pneumatic Dummies (צילום: popularmechanics.com)
הפיתיונות. עליכם הם הצליחו לעבוד?|צילום: popularmechanics.com

נכון, אלה לא בדיוק כלים או אמצעים מונעים, אבל עלינו הם הצליחו לעבוד: מטרת הפיתיונות הזולים האלה, שיוצרו בידי יצרנית בלונים ליד מוסקבה, היא בדיוק כזו, לעבוד על האויב. Pneumatic Dummies הם מטעים לוויינים וכלי טיס, פשוט באמצעות העובדה שנדחסו באוויר ואימצו את הצורה, את הצבע ואפילו את החתימה התרמית (באמצעות שימוש במחממים) ואת אותות הרדאר של כלי מלחמה אמיתיים. בתערוכה נופח משגר נ"מ מסוג S-300, בדיוק המערכת שאיראן מעוניינת להציב בשטחה על מנת לסכל התקפה ישראלית על מתקני הגרעין שלה – מה שיקרה רק אם רוסיה תספק לה אותה, כמובן. פיתיונות שכאלה, מבטיחים הרוסים, עשויים לעבוד על צבאות גדולים בניסיונם להעריך את עוצמת הכוח העומד מולם. הצבאות האלה, אנחנו מנחשים, עשויים לכלול גם את צה"ל. הקטלוג של החברה כולל גם כלי טיס, כלי רכב, האנגרים ואפילו בסיסים. המודיעין האמריקאי כבר הונה על-ידי פיתיונות דומים בעבר, על ידי הסרבים, שהגנו על כוחותיהם האוויריים על ידי הצבת כמות גדולה של מטרות מזויפות. ואין ספק שאפשר לקרוא לשיגור טיל שיוט בשווי של מאות אלפי דולרים כנגד בלון בשום שם אחר מלבד "הטעיה טקטית".

>> צבא ארה"ב מציג: ההמצאות הצבאיות הטובות ביותר