לא מעט אנשים היו מתים להחזיק בבית איזה כלי צבאי מרשים. טנק למזכרת מהימים בשריון, ג'יפ צה"לי בשביל ווסאח אזרחי או אפילו מטוס קרב (לאלפיון העליון, אבל עדיין).

את רוב אמצעי הלחימה שנמצאים על המדף לא ניתן לרכוש מן הסתם, בהנחה שאתם לא שייכים לאיזו קבוצת רכש ביטחונית. אבל מצד שני, אם הממון מצוי בכיסכם ויש לכם אזרחות נוספת במדינה הנכונה, יש לכם אפשרות לרכוש כמה כלים מעניינים. למשל מטוס קרב מסוג מיג 21, טנק מחודש מימי מלחמת העולם השנייה ואפילו האמר צבאי. כל מה שאתם צריכים זה קצת רצון והרבה כסף.

1. למה האמר כשאפשר האמווי

האמר, מותג רכבי השטח של חברת ג'נרל מוטורס, הוא כלי רכב עוצמתי בעל יכולת עבירות שטח מדהימה למרות ממדים של משאית בינונית. אתם יכולים לרכוש את הדגם האזרחי אם יש לכם כמה מאות אלפי שקלים פנויים, אבל מה שבאמת מעניין זה שמאז שנת 2014 אפשר לרכוש את הדגם הצבאי – ובעצם ההאמר המקורי, ששמו האמווי (Humvee) - במכרזים של הצבא האמריקני.

במסגרת המכרזים אתם יכולים לרכוש האמר מהדגם הצבאי בסכום שנע בין 3,000 ל-40 אלף דולר. המחיר תלוי מן הסתם במצב הרכב הנרכש, בשנתון ובעוד כמה עניינים ביורוקרטיים. אם אתם אזרחי ארה"ב אז יש לכם אפשרות לרכוש גם את הדגם המשוריין ואפילו כזה שיש עליו כננת למקלע 0.5 או מקלע רימונים - ומקלעים, רק נזכיר, זה משהו שאזרחים בארה"ב יכולים אשכרה לרכוש. עכשיו כל מה שצריך לבחון זה מי יתעסק בכביש עם נהג האמר צבאי שיש לו מקלע על הגג.

2. הג'יפ המיתולוגי של צה"ל, אצלך בחניה

לפני מספר שנים החליטו בצה"ל שהגיע הזמן להיפרד באופן סופי מה"ג'פס" כפי שהוא מוכר אצלנו, או ה-M-151 בשמו הרשמי, שממנו יוצרו בימי קדם יותר מחצי מיליון יחידות. כל אזרח ישראלי שעשה מילואים בעשורים האחרונים מכיר את הג'יפ הקטן והזריז הזה שסיירנו בו וירינו ממנו במקלעים וטילים נגד טנקים. עם השנים הוא הפך למותג של ממש.

צה"ל מכר את הכלים האלה במכרז במחירים פשוט מצחיקים: היו שם כמה כלים ב-500 שקלים בלבד. לא מעט אזרחים קנו חמישה, שישה וגם שבעה ג'פסים רק כדי שיהיה ולחלקי חילוף. רבים מהרוכשים היו חקלאים או כאלה שעובדים בתנאי שטח קשים, וכמובן שגם משוגעים לדבר. כיום כבר לא ניתן לרכוש את הג'פסים במכרזים, אבל יש אזרחים שמוכרים אותם תמורת כמה אלפי שקלים (וגם עשרות אלפי שקלים כשמדובר בכלים משופצים או משודרגים).

3. שום דבר לא אומר "עצור שנייה" כמו מקלע M249

אם האזרחות היחידה שלכם היא ישראלית, אתם בטח כבר יודעים שאין לכם סיכוי לרכוש באופן חוקי כלי נשק אוטומטי, רובה או מקלע. אם אתם עושים זאת באופן לא חוקי אז אין לנו מה להגיד. אבל אם אתם אמריקאים, הסתדרתם בחיים.

מקלע M249 (צילום: U.S Army)
מקלע M249. לדן ביליזריין יש כמה כאלה|צילום: U.S Army

בתמורה לכמה עשרות אלפי דולרים יש לבעלי אזרחות אמריקנית אפשרות לקנות באופן חוקי את המקלע הזה, שיורה כ-1,000 כדורים בדקה אחת. למעשה, אם יש לכם את הכסף ואת הלאום, אתם יכולים להשיג את כל סוגי המקלעים בלי לעבור שרשרת חיול. תשאלו את המיליונר דן ביליזריין, שמחזיק כמה עשרות כאלה ואפילו משוויץ בזה באינסטגרם עם תמונות וסרטונים שכוללים (או לא כוללים) בנות בביקיני (או בלי).

Just here waiting for someone to try and jack our car stereo

A photo posted by Dan Bilzerian (@danbilzerian) on


4. אם זה זז כמו ברווז, זה DUKW

DUKW, המכונה "הברווז", הוא רק"ם אמפיבי שמסוגל לשוט בים וגם לנסוע בכביש ציבורי. בעבר הוא שימש בעיקר את לוחמי המארינס האמריקאים, או כל כוח אחר שהתו"ל שלו כלל כיבוש יעדים מכיוון הים. עשרות אלפי כלים כאלה יוצרו במהלך מלחמת העולם השנייה; על גבם הסתערו הלוחמים שפעלו באוקיינוס השקט ועל חופי אירופה.

"הברווז", רק"ם אמפיבי שמסוג לשוט בים וגם לנסוע ברחוב שלכם|צילום: milweb.net

רוב הכלים נעלמו לאורך השנים, אבל הערכה היא שכמה אלפים בודדים עדיין פועלים במצב תקין ומשמשים אזרחים אמריקאים וגם אוסטרלים לנסיעות הנאה, עבודה באזורי ביצות קשים ואפילו לסיורי תיירים. לברווז אין תג מחיר קבוע, בין השאר כי זה רכב אספנות, אבל ב"ביזנס אינסיידר" ציינו לאחרונה שאחד כזה נמכר ממש עכשיו תמורת כ-78 אלף דולר.

5. להחזיק טנק בגינה

כן, טנק אמיתי. כזה שמגיע עם שריון עבה ויורה פגזים למרחק קילומטרים. אני מכיר כמה ישראלים שהיו רוצים לעלות עם אחד כזה על הכביש.

אם אתם גרים בחלק ממדינות אירופה, בארה"ב או ברוסיה, דעו לכם שזה חוקי לגמרי לעשות העברת בעלות על טנק גם אם אתם לא שייכים לאף צבא בעולם. בראד פיט למשל רכש לעצמו טנק מסוג T-54 שמשקלו כ-40 טון, ארנולד שוורצנגר קנה טנק M-47 זהה לכלי שבו שירת כשריונר בצבא האוסטרי, והמגזין "מקסים" פרסם לא מזמן מדריך לרכישת טנק שרמן.

תג מחיר לטנק משומש (מאוד, ובדרך כלל גם ישן מאוד) במקרה שאתם בכיוון - בין מיליון דולר לשלושה, תלוי בדגם ובמצבו.

6. מועדון החמש של מטוסי הקרב

יש מכוניות לאספנים ויש מטוסי קרב לאספנים. אצל פול אלן, ממייסדי מיקרוסופט, אפשר למצוא מטוס קרב עתיק מסוג פוליקרפוב Po-2. מדובר בקלאסיקה סובייטית דו-כנפית ששימשה כמטוס קרב מאז סוף שנות ה-20 של המאה הקודמת: טייסי ה- Po-2הפציצו חיילים נאצים בשנות ה-40. זה כלי חביב שמגיע למהירות של 150 קמ"ש ויודע לטפס לגובה של כמעט 4,000 מטר. לא רע בסך הכל, בתנאי שיש לכם סביב 14 מיליון דולר להשקעה.

7. אבל גם מיג 21 הולך

קשה להאמין, אבל יש מדינות בעולם שמאפשרות לאזרחיהן לרכוש מטוסי קרב. לא משהו מימי מלחמת העולם השנייה, אלא כאלה שטסים גם היום בחילות אוויר שונים.

בין הרכישות המוצעות ניתן למצוא את מטוס הקרב הרוסי מיג 21 שמוכר מאוד לטייסי חיל האוויר הישראלי. זה מטוס אמין, מאוד ידידותי למשתמש, שמגיע למהירות של 2,200 קמ"ש - ותהיה לכם אפשרות לרכוש אותו בתמורה ל-300 אלף דולר פלוס מינוס, לא כולל תוספות. לפעמים יש גם מציאות, כמו המיג 21 הזה שמוצע ממש עכשיו למכירה תמורת 185 אלף דולר.

כלים צבאיים שאפשר לקנות
אלפא ג'ט. מי לא רוצה מטוס קרב קטן בחנייה?

אם אתם רוצים משהו חדש יותר, אז בגרמניה ניתן לרכוש את האלפא ג'ט, עם טווח של 1,000 ק"מ ומהירות שיוט של כ-900 קמ"ש. פה אנחנו מדברים כבר על 5-6 מיליון דולר, אבל כבונוס תוכלו לומר לאנשים שאתם וסרגיי ברין מ"גוגל" רכשתם את אותו מטוס.