ISDEF2015 (צילום: שי לוי)
"ישראל זה המקום הטוב ביותר לבדוק מה חדש"|צילום: שי לוי

לא פחות מ-250 מציגים מ-20 מדינות, 80 משלחות רשמיות בינלאומיות ו-12,000 מבקרים מקצועיים הגיעו ביום שלישי השבוע לתערוכת ISDEF 2015. בצל המלחמה העולמית נגד הטרור, סכסוכים מקומיים ולא מעט מבצעים מיוחדים שעולים לכותרות, הפכה התערוכה לאחד המקומות הכי חמים בשוק הביטחוני, ואנחנו היינו שם כדי לבדוק מה חדש בתחום. ובהחלט יש חדש. ביתן 1 בגני התערוכה נראה כמו בסיס צבאי משוכלל ובו מגוון רחב של כלי נשק מתקדמים, רכבים מפלצתיים וגם לא מעט פיתוחים טכנולוגיים בתחום המודיעין, הרפואה והפיקוד. "ישראל זה המקום הטוב ביותר לבדוק מה חדש", אמר לי קצין גרמני שבחן רובי צלפים עבור הימ"מ הגרמני.

ISDEF2015 (צילום: שי לוי)
"כל דבר שנגעה בו יד ישראלית מביא ניסיון מבצעי מוכח ופיתוח טכנולוגי נדיר"|צילום: שי לוי

סוגרים עסקאות על אספרסו וודקה

התערוכה מתקיימת זו השנה השביעית והיא נחשבת לתערוכה הביטחונית הבינלאומית המובילה בישראל ובעלת שם עולמי. מהרגע שנכנסנו למתחם, היה קשה לפספס את הקצינים הזרים שהציפו את המקום, כמו את הנציגים של מני גופים ביטחוניים מישראל שהסתובבו שם בבגדים אזרחיים. פגשתי שם נציג רשמי של מדינה באסיה שאת שמה אסור לפרסם, שישראל נחשבת למקור אספקה משמעותי בה.

"כל דבר שנגעה בו יד ישראלית מביא אלינו ניסיון מבצעי מוכח ופיתוח טכנולוגי נדיר", אמר לי אותו קצין בכיר מאסיה. "יש לנו קשרים טובים עם צה"ל ועם מערכת הביטחון שלכם, על הרוב אפילו הישראלים עצמם לא יודעים". אותו קצין מספר שהוא מחפש בעיקר מערכות ל"א ומערכות פיקוד ושליטה, "גם הטילים והמל"טים שלכם הכי טובים בשוק", הוסיף.

מנהלי התערוכה דאגו לכך שבין הדוכנים ניתן היה להתרשם מחבורה של לוחמים מדוגמים שהציגו את כלי הנשק ושלל האמצעים. ברור קצר העלה כי מדובר בסטודנטים מקומיים. "אנחנו לבושים כמו לוט"ר וכל פעם לוקחים כלים מדוכן אחר ומסתובבים איתם בשביל השואו", הסביר לי אחד מהם.

השוק הביטחוני יודע לפנק את הנציגים שלו, וברחבי המתחם ניתן היה לראות בר משקאות חריפים וכמובן שגם מתחם VIP. על השולחנות הסתודדו קצינים זרים עם נציגי החברות המציגות ונראה כאילו הם סוגרים עסקאות נשק על וודקה או אספרסו, כל מדינה ואופי האנשים שלה. "דברים נסגרים בחדרי חדרים", אמר לי הקצין הגרמני, "אבל זה מקום טוב לבדוק מה חדש ומבחינתם (של אנשי החברות המציגות) זה מקום טוב לשים את עצמם על המפה".

לא היה קשה להבחין בזה שקציני צה"ל הרבים שהגיעו לתערוכה, וגם קציני משטרה כולל ממערך החבלה והיחידות המיוחדות, הכירו היטב אחד את השני. היו שם הרבה חיוכים וחיבוקים. כאמור, גם קשרו שם קשרים ביטחוניים.

לדברי הארט פלדמן, מנהלת תערוכת ISDEF, "הקיץ האחרון וגם העימותים האחרונים שהיו, חשפו את הצורך בסנכרון בין כוחות הביטחון והמודיעין, לבין ההגנה על העורף וכוחות השיטור וההצלה. עובדה זאת עומדת לצד החשש ההולך וגובר בישראל ובאירופה מהאסלאם הרדיקאלי ומהאיום אשר מצריך הגנת גבולות ובטחון פנים, לצד כוחות צבאיים לנטרול האיומים". היא מציינת כי "התערוכה השנה מדגישה את שיתוף הפעולה והוורסטיליות הרבה באמצעים ובמערכות אשר עומדות היום לרשות כוחות הביטחון השונים בארץ ובעולם".

ISDEF2015 (צילום: שי לוי)
חיל הרפואה הציג שלל פיתוחים ישראליים לחובשים ורופאים|צילום: שי לוי

מציוד רפואי ועד נשקים מתקדמים

בין המציגים, הופתענו לגלות גם את חיילי צה"ל בדוכן מרשים במיוחד של חיל הרפואה. היה שם את סבל החי"ר המוכר, סוגים שונים של אלונקות ועוד. אבל מה שמשך לרוב האנשים את העין, היה דווקא ערכה פשוטה, שגם הוכיחה את עצמה בצוק איתן, "שומר אחי". סמל שירה קורנובסקי מבה"ד 10, הסבירה כי, "מדובר בתיק קטן שהיום כל לוחם שמתגייס מקבל כבר בבקו"ם. התפקיד שלו זה מניעת תמותת נפגעים בשדה הקרב, לצמצם את מקרי המוות ולשפר את הטיפול הראשוני בפצועים".

מדובר בערכה מאוד פשוטה, מסוג הדברים שאומרים 'איך לא חשבנו על זה קודם', אולם כזו ש"הצילה חיים באחוזים מאוד גבוהים ביחס לעימותים קודמים שהיו", הסביר אחד החיילים. סמל שירה קורנובסקי הסבירה, "בכל ערכה כזו יש ח"ע רוסי מאוד חזק ופשוט להפעלה שהוא פיתוח ייחודי שלנו, יש אטמי אוזניים סלקטיביים, מק פורק ומשקפי מגן". חיל הרפואה הציג שם גם שלל פיתוחים ישראליים לחובשים בכירים ורופאים, כמו תרופות שעוצרות דימום פנימי ובהקשר הזה גם תחבושות ייחודיות שניתן לראות בצילומי רנטגן, כך שידעו להוציא את כולן בבית החולים.

מהדוכן של חיל הרפואה עברנו לאחד מעניין במיוחד, הפעם של חברה צ'כית בשם CZ שאת כלי הנשק שלה ניתן למצוא ביחידות המיוחדות של צה"ל ומשטרת ישראל (נאסר עלינו לציין את שם היחידות). מה שמעניין בדוכן, וזה עוד לפני כלי הנשק, זה שהצ'כים שמים פס על החרם האירופאי למכירת ציוד התקפי לישראל. בשל החרם הזה לא הגיעו לתערוכה משלחות מצרפת, ספרד ומדינות נוספות. אם כי היו מדינות שהתחכמו ושלחו את המוצרים שלהם דרך מדינות אחרות. "צ'כיה חברה באיחוד האירופי אבל פשוט שמים פס. לא חסר בישראל כלי נשק שלנו שמגיעים במשלוחים ישירים", אמר נציג חברת CZ בתערוכה.

הם הציגו שם שני דגמים של אקדחים ובנוסף רובי סער, צלפים וגם תת מקלע. "אנחנו מדברים פה על חברה שמייצרת נשק מ-1936", ציין הנציג. "רובה הצלפים שפה בקליבר 7.62, כשצריך להגיד של CZ הכי חשוב זה מערכת ההדק והקנה, כלומר הדיוק. הקלא'צ למשל נחשב לנשק הכי אמין, אבל הוא לא מדויק בכלל. אנחנו הלכנו על דיוק באמצעות מערכות הדק מעולות".

ISDEF2015 (צילום: שי לוי)
CZ 750 S1M1 נח לשימוש ובעל דיוק גבוה|צילום: שי לוי

רובה הצלפים, CZ 750 S1M1, נחשב מאוד נוח למשתמש וכאמור בעל דיוק גבוה במיוחד. לצדו הציגו בתערוכה גם את רובה הסער שלהם, ברן A2, שלי לפחות הרגיש מאוד נוח ויציב. "הברן זה רובה הסער של החברה שגם הוא מפיתוח חדש, בנוי מפולימרי ומאוד ידידותי למשתמש". לרובה הזה יש בנוסף כת מתקפלת שגם ניתן להתאים אותה ליורה בארבעה מצבים שונים. לא פחות חשוב, "הנשק הזה עובד עם מחסנית של M-16, ככה שאתה לא צריך להוציא עוד כסף לתחמושת ומחסניות".

עוד סיפר כי, "יש לנו פה גם תת מקלע מסוג סקורפיון, שיש לו גוף פולימר קל מאוד, חזק ואמין, וניתן להלביש עליו מגוון רחב של אמצעים בקלות. העיצוב שלו מאוד חדשני". הנציג אמר שאין לו אפשרות לספר איזה יחידות ישראליות משתמשות בכלי הנשק של החברה, אבל ציין "זה קיים בישראל".

בתערוכה הוצגו שם גם שני אקדחים שהרגישו מאוד נוח ביד, קלים ויציבים. "כאשר ב p09 יש מחסנית סטנדרטית עם 19 כדורים, מה שנותן לך כוח אש גדול יותר מאותן שתי מחסניות שנושאים בדרך כלל". הוא הוסיף כי "אנחנו מקווים שזה יהיה האקדח של משטרת ישראל".

ISDEF2015 (צילום: שי לוי)
הנשק לעתיד של המשטרה? ה- p09 |צילום: שי לוי

על מפלצות ומנהרות

אם יש משהו שקשה היה לפספס בתערוכה, זה את הרכבים המשוריינים של חברת גאיה הישראלית. שני רכבים שלהם היו במתחם כשאחד מהם, ה"אמיר", נמצא בימים אלה בשלבים מתקדמים של ניסויים. שלומי שרגא, נציג החברה, ידע לספר כי האמיר פותח בסיוע המדען הראשי של משרד התמ"ת, ומדובר ברכב יחודי בתחומו בעל עבירות CROSS COUNTRY, מיגון גבוה כנגד מיקוש ומטעני צד.

ISDEF2015 (צילום: שי לוי)
"אם הרכב הזה נפגע ממוקש או מטען, אני יכול להחליף רק את החלק שנפגע"|צילום: שי לוי

לצורך הגדלת העבירות, הותקנו ברכב מתלים עצמאיים בעלי מהלך מתלה גדול, להגדלת האחיזה בקרקע, מערכת לנעילת דיפרנציאלים המונעת החלקת גלגלים בעת נסיעה בשטחים קשים ומערכת ניפוח צמיגים מרכזית המאפשרת שינוי הלחצים בצמיגים מתוך תא הנהג, הכל תוך כדי נהיגה. "זה רכב שנבנה בשיטת לגו בלי ריתוכים, כלומר שאם הרכב הזה נפגע ממוקש או מטען אני יכול להחליף רק את החלק שנפגע ולא צריך להחליף את כל הרכב. אם צריך, שני רכבים יכולים להפוך לרכב אחד". ניתן להחליף כל רכיב ממרכיבי הרכב ולהחזיר הרכב לשימוש מבצעי בתוך זמן קצר.

לאמיר זוויות גישה ונטישה גדולות במיוחד, שמאפשרות התגברות על מכשולי קרקע בעיתיים ללא פגיעה במכללי הרכב. כמו כן, האמיר בנוי בהתאמה לדרישות של צה"ל לרכש רכב מוגן עתידי. לצדו של האמיר היה רכב נוסף, עוד מפלצת שקשה לפספס, וזה ה THUNDER שכבר "נמצא בייצור סדרתי מזה מספר שנים. 150 כלי רכב מסוג זה משרתים בצבאות ובמשטרות ברחבי העולם".

ISDEF2015 (צילום: שי לוי)
150 כלי רכב מסוג זה משרתים ברבי העולם, ה- THUNDER|צילום: שי לוי

כפי שפתחנו, בתערוכה היו עשרות רבות של מציגים ומגוון עצום של מערכות, לצערנו לא ניתן להכניס את כולן לכתבה. אגב, היו שם גם מספר חברות, בעיקר מהסוג שמפתח אמצעים מודיעיניים, שסירבו בתוקף להתראיין ואף אסרו עלינו לצלם את הפיתוחים שלהם וגם את הדוכנים. היו שם דברים מאוד מעניינים וגם נציגים וקציני צבא מסקרנים. בכל מקרה, לא ניתן להכניס לכתבה את כולם, אז החלטנו לסיים עם המוצרים האופטיים של חברת IRD מארה"ב, בעיקר ה M300W.

מה שמשך את תשומת לבנו בהקשר לפריט זה, זה הדברים שאמר לנו נציג החברה, "עם זה אתה יכול להילחם במנהרות חשוכות ולראות את האויב יותר טוב מאשר ביום". ומנהרות כמובן זה הנושא הכי חם בשוק הישראלי.
לדברי נציג החברה, מדובר במכשיר ראייה "תרמי שאותו ניתן להתקין על כלי הנשק, על הקסדה או להחזיק ביד". עוד ציין כי האמצעי מגיע עם "מגוון רחב של פריטים אופטיים שמגדילים את טווח הראייה. מדובר בטכנולוגיה הכי מתקדמת בתחום הטרמי שמאפשרת לך לראות פרטים בצורה חדה, גם ממרחק גדול", ציין.

הוא סרב לפרט על הטווחים של המוצר, אולם הראה לנו תמונות שצולמו ממרחק של 200 מטר, "ואתה יכול לראות בפרוט את הבן אדם, אבל גם את הציוד שלו, את העשב והעצים". כאשר חזרתי לנושא המנהרות אמר, "בלי להדליק אמצעי תאורה אתה יכול לראות בני אדם ואת הציוד שלהם כמו באור יום מלא, בעצם אתה רואה את זה טוב יותר". מהתמונות שאני ראיתי, אלה שצולמו דרך האמצעי של החברה, אפשר להגיד שזה בהחלט יכול להיות החלום הרטוב של כל לוחם שאמור להיכנס למנהרה בזמן לחימה.

 >> צפו בשיגור טיל "ברק 1" - בהילוך סופר איטי