הניסוי הכושל של צפון קוריאה (צילום: מתוך הסרטון)
הניסוי של צפון קוריאה: סיבה להיכנס לפאניקה או זיוף?|צילום: מתוך הסרטון

צפון קוריאה שוב מנסה להכניס את העולם לפאניקה כשהיא מפרסמת השבוע תמונות ממה שמתואר כניסוי ירי של טיל בליסטי מצוללת. לטענת הצפון קוריאנים, מדובר בטיל שמסוגל לשאת ראש נפץ גרעיני - הצהרה די מאיימת כשהיא מגיעה ימים ספורים אחרי שטענו שביצעו ניסוי בפצצת מימן. לפני שאתם נכנסים לפאניקה, כמו שזה נראה כרגע, נראה שהסיפור הזה הופך לאט לאט לבדיחה עולמית ופחות לסרט אימה, בזכות מומחים שטוענים שהתמונות הן זיוף גרוע. כמו כן, נציין שמומחים טוענים שגם הניסוי הגרעיני האחרון לא היה ככל הנראה של פצצת מימן.

צפו בסרטון שפרסמה צפון קוריאה מהניסוי:

 

התמונות של הניסוי שודרו בטלוויזיה הרשמית של המדינה, ובהן ניתן היה לראות את הטיל פורץ מהים אל האוויר ומשם ממשיך ליעד הניסוי. בפיונגיאנג אגב, טוענים שהניסוי המוצלח נערך כבר בחודש דצמבר ורק עכשיו הותר לפרסום. לצד זאת, חוקר ממכון המחקר ג'יימס מרטין בקליפורניה שעוסק במחקרים שמטרתם מניעת הפצת נשק להשמדה המונית, התראיין לדיילי מייל הבריטי וטען כי הניסוי היה "כישלון קטסטרופאלי". למסקנה הזו הוא הגיע אחרי שניתח את הווידאו והבחין בכך שחלקים של הטיל התפרקו זמן קצר אחרי שפרץ את פני הים.

>> מכורים לפז"ם? הירשמו לפייסבוק שלנו

קים ג'ונג און (צילום: ap)
קים ג'ונג' און. עדיין האיש המפחיד בעולם?|צילום: ap

כמובן שכישלון מביך כמו זה לא בא בחשבון בצפון קוריאה, בייחוד לא כשהמנהיג קים ג'ון און צופה בניסוי, ולכן נראה שאנשי צפון קוריאה החליטו לרמות את העולם ולהחליף כמה פריימים של הצילום בניסוי מוצלח יותר. לדברי החוקר, העריכה בסרטון הייתה "כבדה" ולמעשה די חובבנית. "אתה רואה שהזוויות משתנות, וכשאתה מנגן את זה אחד לצד השני, רואים את ההבדל", אומר. מאוד מהר הצליחו למצוא את הצילום המקורי, והסתבר כי הם השתילו בסרטון תמונות מניסוי של ירי טיל מסוג סקאד שהתבצע בשנת 2014.

נראה שמהאנשים הרעים והמפחידים של העולם, הפכו קברניטי צפון קוריאה יותר לבדיחה, וזה מצטרף גם לטענות שלהם על ניסוי בפצצת מימן. לדברי מומחים בעולם, המדדים שנלקחו מצביעים על כך שהם הצליחו לפוצץ מתקן גרעיני, אבל לא משהו שמתקרב לפצצות מימן. "לא רואים הבדל גדול בעוצמה של הניסוי הזה מהקודמים, בטח לא קפיצה גדולה כפי שהיינו אמורים לראות", אמר פרופ' עוזי אבן, מומחה מאוניברסיטת תל אביב בכתבה שפרסמנו לאחר הניסוי. טענותיו של אבן מצטרפות לטענות של לא מעט מומחים בעולם שמטילים ספק ביכולת של צפון קוריאה למזער את המתקנים הגרעיניים, כלומר, לשגר אותם למדינות אחרות.