תחושת חוסר ביטחון - אותה תחושה שקשה לתאר אותה במילים אבל קל מאוד להזדהות איתה, אופפת רבים מאזרחי ישראל בחודשים האחרונים. אפשר לומר שהפיגוע הרצחני בתל אביב בסוף השבוע שעבר רק הגביר את התחושה הזו וללא ספק, גם חשף נקודת תורפה מרכזית במשטרת ישראל – המחסור בשוטרי הסיור.
כל שר לביטחון פנים או מפכ"ל חדש שנכנסו לתפקידם בשנים האחרונות, יצאו בהצהרות פופוליסטיות ובתכניות מהפכניות שמטרתן להעלות את תחושת הביטחון בקרב האזרחים. בפועל, למשטרת ישראל חסרים אלפי שוטרי סיור ומאות ניידות: אלה אמורים להפגין נוכחות ברחובות, במרכזי הקניות, לסכל פיגועים על רקע לאומני או פלילי, לגרום למחבלים או לעבריינים לחשוב כמה פעמים לפני שהם מתכוונים להפעיל את המטען או לבצע ירי לעבר מקומות הומי אדם.
התלונות של אזרחים על כך שפניותיהם למוקד 100 לא זוכות למענה מיידי, הן מציאות עגומה. המוקדנים מטפלים ברצינות בתלונות האזרחים, אבל אין להם יכולת לשגר ניידת און-ליין לטפל באירוע, חמור ככול שיהיה. זמן התגובה של ניידות משטרה נע בין חמש ועד ל-20 דקות, תלוי במיקום שלהן בעת קבלת הדיווח מהמוקדנים. בלילה זמן התגובה אף ארוך יותר מכיוון שפחות ניידות משטרה פעילות בלילה.
שוטרי הסיור – החולייה האחרונה בשרשרת המזון
על פי נתוני משטרת ישראל נכון לסוף שנת 2014, במשטרה משרתים כ-28 אלף שוטרים, רק חמישית מהם בסיור (7,200 מהם - שוטרי מג"ב). בסך הכל, 3.4 שוטרים ל-1,000 תושבים בישראל - נתון נמוך מאוד יחסית למדינות אירופה. לשם ההשוואה, באיטליה, כ-5.8 שוטרים לאלף איש. בצ'כיה, 5.78. בגרמניה ובבלגיה, כ-4 שוטרים לאלף איש. בבריטניה: 3.8. בסלובקיה: 3.8 ובאירלנד - 3.6. במשטרת מחוז תל אביב משרתים כ-2,800 שוטרים, המספר הגבוה ביותר במשטרה, אמנם, אך ביחס לכמות האוכלוסייה והמשימות במחוז – מדובר בנתון עלוב למדי. אם לוקחים בחשבון שבכל יום נכנסים לתל אביב רבתי למעלה משני מיליון בני אדם, הסיכוי שלהם לסכל פיגועים – פליליים ולאומניים - אינו גדול. במטה הארצי אגב, משרתים כ-5,700 שוטרים.
במשך שנים רבות, משטרת ישראל התייחסה לשוטרי הסיור שלה כ"סרח עודף", כאחרונים בשרשרת המזון. השוטרים הפחות איכותיים ואלה שנענשו בגין עבירות משמעת, נשלחו לעבוד בסיור. מישהו בצמרת המשטרה צריך להפנים: שוטרי הסיור יכולים להיות חוד החנית של משטרת ישראל, הראשונים להגיע לכל אירוע. כן, המשטרה זקוקה לחוקרים איכותיים, אנשי מודיעין ובלשים, אבל יותר מכל, היא זקוקה לכך שאמון הציבור יוחזר למשטרה, וזאת בעזרת שוטרי סיור איכותיים ופחות שוטרי מנהלה. יתכן והפיגוע ברחוב דיזינגוף היה נמנע או נעצר בעיצומו, אילו רק היו שוטרי סיור בסביבה.
בשיחה שערכתי עם קצין בכיר במשטרה, הוא הסכים שהגיע הזמן להפוך את הפירמידה. ""כמות שוטרי הסיור במשטרת ישראל היא נמוכה מאוד ולא מספקת. צריך פחות שוטרי מנהלה ו'שומן' במטה הארצי לטובת שוטרי סיור שסיירו ברחובות, כמו שוטרי מקוף בניו-יורק", טוען הקצין. "אף אחד לא סופר את שוטרי הסיור. שוטרי שמתגייס למשטרה מעדיף ללכת לבילוש, למודיעין, אפילו למוקד 100, העיקר לא להגיע לסיור. זו עבודה שוחקת מאוד עם שכר לא מתגמל. הגיע הזמן שהמשטרה תעלה את שכרם של שוטרי הסיור ותיקח לשם את האיכותיים ביותר".
"שוטרי הסיור השחוקים מבקשים לעזוב לתפקיד אחר או עוזבים בכלל את המשטרה כעבור מספר שנים", מוסיף קצין במשטרה לשעבר. "גם אם לא ניתן היה למנוע את הפיגוע בתל אביב, אפשר היה ללכוד את המחבל במהירות רבה או למגר את תוצאותיו הקטלניות, אילו רק הייתה נוכחות של שוטרים. זה לא הגיוני שאזרח יוצא מהבית ולא רואה בכלל שוטרים ברחוב. אפשר להבין אזרחים שמתלוננים על כך שאין להם שום תחושת ביטחון".
דוגמה לחוסר תחושת הביטחון ששוררת בקרב האזרחים, ניתן לראות במקרה של ד', תושבת תל אביב שהחליטה שלא לסמוך על הודעת המשטרה ועיריית תל אביב ולא לשלוח את בנה לבית הספר. "לקחתי אותו איתי לעבודה. אני לא סומכת על אף אחד. כמעט אף פעם לא ראיתי שוטרי סיור אצלי בשכונה. למה צריך לחכות לפיגוע כדי לראות שוטרים ברחובות תל אביב? זה דבר שצריך להיות מקובע", קובלת ד', "גם היום, כשיצאתי מהבית, לא ראיתי שום מחסומים או שוטרים".
תגובת משטרת ישראל: "במשטרת ישראל מתנהלת עבודת מטה שמטרתה חיזוק מערך השיטור בתחנות המשטרה בשני צירים - שוטרי סיור רגליים במקומות הומי קהל ושוטרים קהילתיים מוכוונים לאוכלוסייה המקומית. במקביל, מתגבשת תכנית להפעלת הכוח במשטרה ובמסגרתה ייבחנו הצעות כיצד לחזק מערכים עמוסים כגון, מערך הסיור בכוחות שונים שקיימים בגזרת המרחב / המחוז / היחידות הארציות. בנוסף, במסגרת שיתופי הפעולה עם הרשויות המקומיות (תכנית השיטור העירוני), חוזק מערך הסיור בשנים האחרונות במאות תקנים אליהם יתווספו בשבועות הקרובים למעלה מ-160 תקנים נוספים ל-13 יישובים לטובת הקמת מערכי אכיפה עירוניים ובסה"כ, חוזקו עד כה כ-50 יישובים בתקני סיירים לטובת השיטור העירוני. בעיר תל אביב, הוקם מערך אכיפה עירוני שמונה 50 שוטרים ובירושלים יתווספו 50 שוטרים במסגרת הקמת מערך דומה. פעילותה המבצעית של המשטרה, פריסת מערך הסיור והצבת כוח האדם נקבעת בהתאם למשימות ולמאפייני האירועים להם נדרשת המשטרה לאורך כל שעות היממה, ועל בסיס הערכות מצב לשם מתן מענה אפקטיבי וממוקד לצרכי הציבור ובטחונו. בחודשים האחרונים מובילה המשטרה פרויקט גיוס לשם השלמת השורות שכותרתו "עכשיו יותר מתמיד - שומרים על הבית. מתגייסים למשטרת ישראל". הגיוס למשטרה הוא לשלל תפקידים, בין היתר, למערך שוטרי הסיור".
עוד ב- פז"ם: