ה"דיילי מייל" חשף לאחרונה שהדוכסית קמילה, אשתו של הנסיך צ'רלס, משמשת בתפקיד פיקודי בכיר ב-SRR (Special Reconnaissance Regiment), אחת מיחידות המודיעין החשאיות ביותר בצבא הבריטי. לא ברור עד כמה הדיווח הזה מדויק, אבל הפרסום חולל סערה לא קטנה בממלכה ובעולם: כל כך מעט ידוע על "רגימנט הסיור המיוחד" שהתקשורת עטה על כל פרט חדש.

ה-SRR הוקמה באמצע שנות ה-2000 כדי לסייע ליחידות כמו ה-SAS (הקומנדו) וה-SBS (הקומנדו ימי) לאסוף מודיעין מקו החזית ולהילחם בטרור ובפעולות גרילה באזור עיראק. מאז צפו דיווחים שהם גם פועלים במדינות אחרות, אפילו בצפון אירלנד.

בעוד שיחידות מיוחדות כמו ה-SAS זכו וממשיכות לזכות בכתבות יח"צ, בצבא הבריטי הקפידו להשאיר את ה-SRR בצללים. למעשה, עד היום לא אישרה ממשלת הוד מלכותה את עצם הקמתה וקיומה של היחידה. מנגד, היו לא מעט גורמים במשרד ההגנה הבריטי שדאגו להדליף לתקשורת סיפורים על ה-SRR - ורובם סיפורי גבורה.

הטעות המודעינית וההרוג הלא נכון

על פי כלי התקשורת בממלכה, רגימנט הסיור המיוחד הוקם בשנת 2005. ימי המלחמה בעיראק, ימים שבהם נהרגים מאות חיילים כתוצאה מפעולות של אל קעיאדה ושאר ארגוני המורדים ששטפו את המדינה עם מטענים, מתאבדים וצלפים. בקואליציה קיבלו החלטה אסטרטגית להילחם בטרור באמצעות יחידות מיוחדות כמו כוח דלתא או אריות הים מארה"ב, וה-SAS ו-SBS הבריטיות. אבל כדי שאלה יוכלו לעבוד צריך מידע מודיעיני מדויק, ולמשבצת הזו נכנסה ה-SRR.

בתחילת דרכה מנתה היחידה כמה עשרות חיילים, מחציתם סוכני שטח והשאר אנשי מפקדה ומנתחי מידע. הסוכנים חדרו לשטחי המורדים בעיראק, אספו מידע והכווינו את הצוותים של היחידות המיוחדות. בשנת 2007 כבר גדלה היחידה לסדר כוח של 750-500 חיילים וסוכנים, ואלה היו מעורבים עמוק במה שמכונה "Surge" - שיטת לחימה שהורידה את מספר ההרוגים בעיראק מ-900-800 בשנה להרוג אחד בלבד בשנת 2012.

אנשי היחידה התמחו בהפעלה של סוכנים/סייענים מהשטח. לשם הם הגיעו אחרי הסתננות שקטה ולא פעם שימוש בתחפושות. היחידה הוקמה במתחם של אקדמיית סנדהרסט היוקרתית, ועל פי פרסומים שונים בכלי התקשורת, שם נמצא עד היום בסיס ההכשרה שלה. אנשי השטח יושבים בבסיסים של ה-SAS וה-SBS.

בזמן המלחמה בעיראק הוצבו סוכני היחידה בכוחות משימה ייעודיים שהוקמו מאנשי יחידות מיוחדות מארה"ב, בריטניה ומדינות נוספות. בין השאר הם היו חלק ממה שמוכר כ"כוח משימה שחור" או "אביר", כוח שפעל בקרב פלוג'ה - לשם הסתננו ככל הנראה אנשי הרגימנט עוד לפני הגעת הצבא הגדול. נטען כי כוח זה חיסל למעלה מ-3,500 מחבלים עוד לפני שנת 2008. סוכנים של היחידה נפרסו גם בבגדד ובאזורים אחרים במדינה שבהם שלטו המורדים. בחלק מהסיפורים שהודלפו ככל הנראה ממשרד ההגנה נטען כי צוותים שלמים של היחידה הצליחו לשהות בשטח שבועות ארוכים ואף חודשים מבלי שיבחינו בהם.

החשיפה התקשורתית הראשונה של ה-SRR באה דווקא בעקבות תקלה מבצעית חמורה. זמן קצר לאחר הקמת היחידה, בשנת 2005, הוחלט בצבא הבריטי לשלוח צוותים של הרגימנט למלחמה בפיגועים שהכו בממלכה. ב-22 ביולי, יום לאחר ארבעת פיגועי הנפל בתחבורה הציבורית בלונדון, כיתרה היחידה ללוחמה בטרור חשוד בקרון של רכבת. שמו היה ז'אן צ'רלס דה מנזס, אבל הפרט הזה התגלה רק לאחר מותו: השוטרים החמושים קיבלו מה-SRR מידע שלפיו מדובר בעצם בחוסיין עות'מן, אחד החשודים בפיגועים.

היחידה הסודית של קמילה
ז'אן צ'רלס דה מנזס. חוסל בטעות

בעקבות המידע שהתקבל מה-SRR, היחידה ללוחמה בטרור עקבה אחרי מנזס כשירד במדרגות הנעות אל רציף הרכבת, ואז רץ לעבר קרון רכבת פתוח והתיישב. רק לאחר שנורה ונהרג התברר שאין לו קשר לפיגוע או לטרור בכלל.

בונד, ג'יין בונד

למרות הטעות הטרגית המשיכה היחידה לעשות חיל ולצמוח. סוכניה נשלחו גם לאפגניסטן, לתימן ולחלק ממדינות אפריקה שהפכו לבסיסים של ארגוני טרור (בעיקר) אל קאעידה.

ב-2009 הגיע הרגימנט לצפון אירלנד כדי לסייע לגופי המשטרה והמודיעין שם – לא ברור אם לבקשתם או למורת רוחם. ה-SRR פעל נגד הארגונים השונים והוביל גלי מעצרים ופשיטות על יעדים שונים ומצבורי נשק. הרגימנט נסוג משם ב-2011 בעקבות ביקורת ציבורית, אבל חזר שוב בשנת 2015. על פי דיווחים שונים, היום פועלים בצפון אירלנד בין 50 ל-70 סוכנים שמבצעים מעקבים ואוספים מודיעין עבור יחידות המשטרה והצבא.

השנה דווח כי אנשי היחידה פועלים גם בסומליה ותימן. הם עושים זאת לצד סוכני ה-MI6, המקבילה הבריטית למוסד הישראלי. מהמעט שידוע הם פועלים בעזרת אמצעים טכנולוגיים מתקדמים, אבל בעיקר כפי שהם יודעים לעשות הכי טוב - דרך חדירה שקטה לשטחים הנשלטים על ידי ארגוני הטרור ופעולות מסוערבות. בין השאר הם מכווינים מטוסים ללא טייס, מטוסי קרב ויחידות מיוחדות נגד מטרות טרור, וסיכולים ממוקדים המתרחשים בתימן על בסיס קבוע.


הרגימנט לוקח כיום חלק פעיל במבצע "נחישות טבועה", השם שארה"ב נתנה לפעילות הצבאית שלה ושל בעלות בריתה בקואליציה הבינלאומית נגד דאע"ש בעיראק ובסוריה. הבריטים נחשבים לגורם משמעותי באותה קואליציה, ולמרות היעדר פרסומים רשמיים בנושא, די ברור שכבר בתחילת המערכה הגיעו לשם הסוכנים של ה-SRR. אם לשפוט על פי מבצעי העבר, הם הגיעו לשטח לפני הכוחות של היחידות המיוחדות ומטוסי התקיפה, אספו מידע וחומר מודיעיני, ובנו למעשה את בנק המטרות.

מידע ראשון בנושא דלף בינואר השנה, אחרי שבמשרד ההגנה הבריטי לא התאפקו והפיצו בשמם של "גורמים" איך הצליחו שתי סוכנות מודיעין של היחידה להיחלץ מקרב עם אנשי דאע"ש, וגם להרוג כמה מהם. אותו פרסום חשף שגם נשים משרתות כלוחמות וסוכנות שטח ביחידה.

היחידה הסודית של קמילה (צילום: הצבא הבריטי)
גם נשים משרתות ביחידה|צילום: הצבא הבריטי

בחזרה לצללים

על פי מה שפורסם, קצינות המודיעין מה-SRR פעלו כחלק מכוח משימה שאסף מודיעין עבור ה-SAS. הן נעו תחת מסווה בשטחי המדינה האיסלאמית בסוריה במטרה לגייס מרגלים. במהלך אחת מהפעולות שלהן, כשנעו בלבוש מקומי וברכב מסווה, הן נתקלו במחסום פתע ובו מספר לוחמים חמושים של דאע"ש. החמושים סימנו להן לעצור במטרה לבדוק אותן, ועל פי גורמים בממשל הבריטי, הקצינות ניסו בתחילה לדבר עם אנשי דאע"ש ולגרום להם לחשוב שהן מקומיות. ברגע שהיה ברור שאנשי דאע"ש חושדים בהן, פרץ קרב יריות שהשאיר כמה מהמחבלים מתים, והן נמלטו משם עם כלי הרכב שלהן.

היחידה הסודית של קמילה
על פי דיווחים, קצינות מה-SRR הצליחו להימלט מאנשי דאע"ש במהלך משימת גיוס מרגלים. אילוסטרציה

"הן ירו מאקדח ותת מקלע שבו היו חמושות, ושתיהן נמלטו משם ללא פגע. הרכב שלהן כמעט נהרס בקרב הזה והיה מחורר מכדורים. שתי הנשים הללו הן ללא ספק הנשים הכי קטלניות בכוחות המזוינים", נכתב ב"דיילי מייל", שם צוין כי מדובר בשתי נשים באמצע שנות ה-20 לחייהן.

הסיפורים המעטים שדלפו לתקשורת על פעילות היחידה מלמדים על הצלחה גדולה של מי שמוגדרים "רוחות הרפאים" לצד שאר אנשי הכוחות המיוחדים. בזכות המידע שלהם חוסלו מאות ואף אלפים מאנשי דאע"ש, בהם מפקדים בכירים. בזכותם יכולים כוחות הקואליציה לתקוף מהאוויר אלפי מטרות.

מדי פעם צצים סיפורים שעולים על הדמיון, סיפורים שככל הנראה מודלפים כדי להרתיע את אנשי המדינה האסלאמית ואולי גם לשווק את הכוח הצבאי של הממלכה. לפחות על פי התגובות לחשיפת התפקיד של הדוכסית, נראה שביחידה היו מוותרים על זה ומעדיפים להישאר בצללים.