סיירת מטכ"ל הישראלית, ה-Navy SEALs, כוח דלתא, ה-SAS הבריטית, GIGN הצרפתית ו-GSG 9 הגרמנית. כל אדם שחובב צבא (וסרטי אקשן) מכיר את היחידות האלה כמו את כף ידו. אין מה לעשות, הן יחידות הקומנדו הקטלניות והמפורסמות בעולם; חשאיות ומסווגות מצד אחד, ומפלצות יחסי ציבור מצד שני.
על היחידות האלה נכתבו ספרים עבי כרס, אך בעולם קיימות יחידות מיוחדות הרבה פחות מוכרות, הנחשבות לקטלניות ומרשימות לא פחות; יחידות שהחיילים שלהן פועלים בעולם מרתק שפורץ את גבולות הדמיון. החיילים האלה, שנותרים תחת מעטה האנונימיות ולא זוכים לתהילה, העבירו לא מעט מחבלים לעולם שכולו טוב – ולפעמים אפילו הצילו את המדינה שלהם. ולא, אנחנו לא מגזימים. הנה כמה מהן.
החסידות השחורות
SSG, קבוצת השירות המיוחד של פקיסטן המכונה גם "החסידות השחורות" על שם המדים המיוחדים שלה, מחולקת לשמונה גדודים שבכל אחד מהם כ-700 לוחמים וקצינים. ביחס ליחידות עלית היא נחשבת לגדולה במיוחד, אך למרות זאת היא נחשבת למקצועית בלוחמה בטרור ובפעולות מעבר לקווי האויב.
מאז שהוקמה באמצע שנות ה-50, צברה היחידה ניסיון מבצעי רב במבצעים נגד הודו. בין שלל המבצעים ניתן למנות פשיטה מוצנחת על מעוזי טליבן ומבצעים רבים אחרים עם ה-CIA. בסוף שנות ה-80 חילצו הלוחמים את נוסעי טיסת פאן אם 73 שנחטפה על ידי מחבלים, בפעולה בה נהרגו ונפצעו כ-120 נוסעים מתוך 360 שהיו על המטוס. ב-2014 מחבלי הטליבן לקחו 1,000 בני ערובה בבית ספר במדינה והחלו להוציא אותם להורג. מי שעצר אותם היו לוחמי היחידה, שפשטו על המתחם וחילצו 840 תלמידים ומורים.
הכשרת הלוחמים ליחידה נמשכת 25 שבועות ורק אחד מתוך 20 מתגייסים הופך ללוחם מן המניין. יש סיכוי די טוב שהסיבה לכך היא ההכשרה המוגזמת: מבחן הקבלה כולל מסע באורך 58 ק"מ שצריך לסיים בפחות מ-12 שעות – ואחריו ריצה של 8 קילומטרים בציוד מלא.
J W GROM
יחידת הקומנדו הפולנית היא צעירה בשנים: היא הוקמה באופן רשמי ביולי 1990, בעקבות תקרית שהסעירה את פולין: ירי בשני דיפלומטים פולנים בביירות, שהגיע בעקבות הסיוע הפולני ליהודים שעלו מברית המועצות. ממש כמו שעמיר פרץ דחף להקמת כיפת ברזל, הגנרל הפולני לוטננט קולונל סלוומיר פטליקי היה נחוש להקים יחידה מיוחדת ללוחמה בטרור שתעבוד בצורה "קצת פחות שגרתית", ותוכל להתמודד עם אירועים כמו זה שקרה בביירות.
זמן קצר אחר כך, היחידה הוקמה בסיוע יועצים מה-SAS הבריטי ומכוח דלתא האמריקני. היא נבנתה בצלמן, ועד היום היא מתאמנת ועובדת איתן – למשל באפגניסטן ובעיראק. גודלה של היחידה מסווג, אולם ההערכות מדברות על כ-500 לוחמים שמחולקים לארבע פלגות.
פלגה A מתמחה בלחימה יבשתית; B מתמחה בלוחמה בטרור באזורים ימיים ובקומנדו ימי; C, המרתקת מכולן, מתמחה בתחום מסווג ואסור לפרסום; והפלגה האחרונה היא, איך לא, פלגת לוגיסטיקה, כי אין מה לעשות - גם את זה צריך. לצד הכשרות שונות בתחום הלחימה בטרור, כמו שחרור בני ערובה ו"פעולות שחורות" מעבר לקווי האויב, כ-75 אחוז מלוחמי היחידה מוכשרים גם כפרמדיקים.
נמרי השלג
היחידה הסינית האכזרית הוקמה בשנת 2002 תחת המשטרה החמושה, שאחראית על ביטחון הפנים במדינה הענקית. למעשה, מדובר ביחידת ימ"מ ללוחמה בכל תחומי הטרור בסין, שהוקמה בחשאי ודבר קיומה נחשף רק ארבע שנים אחר כך.
היחדה שמונה כ-400 לוחמים וקצינים מתגאה בפעולות מהירות ומדויקות. כדי להתגייס לשורותיה צריך לשרת לפחות שנתיים במשטרה החמושה ולקבל המלצה ממפקד היחידה. המגויסים הטריים עוברים גיבוש בלתי אפשרי שאורכו שבועיים, ומשם הם ממשיכים להכשרה הנמשכת כשנה וכוללת קורסים כמו סנפלינג, קליעה, חבלה, רפואה ועוד.
נמרי השלג מתרכזים בלוחמת קרב מגע – ומאופיינים בחוסר רחמים כלפי האויב. בהקשר זה, נציין שכמעט ולא קיים מידע על פעילות היחידה, אך אחד מהמבצעים שדווקא כן פורסמו הוא אכזרי במיוחד. במהלך פעילות נגד דאע"ש בסין (כן, הם הגיעו גם לשם) - לוחם היחידה הטביע מחבל למוות בשלולית מים גדולה.
הקומנדו הימי של ספרד
הנה דוגמה מושלמת ליחידה עם יח"צ לא-מתפקד-עד-לא-קיים, שנחשבת למרות זאת לאחת המוערכות בעולם. הקומנדו הימי של ספרד הוקם במתכונתו הנוכחית בשנת 2009, אחרי שהצי הספרדי איחד מספר יחידות מיוחדות. לוחמי היחידה מתמחים בצלילה קרבית, בחבלה ימית – וכמובן בלוחמה בטרור, חילוץ בני ערובה ופעולה בשטחי האויב. תהליך ההכשרה עמום ומסווג, אך דבר אחד כן ידוע: 80 אחוז מהמועמדים נושרים, ויש קורסים שכל החניכים נשרו מהם.
מטבע הדברים, רוב פעולות היחידה חסויות – אך שתיים מהמעניינות שבהן שדווקא כן פורסמו, הן ההשתלטות על ספינת משא צפון קוריאנית שניסתה להבריח טילים למורדים בתימן - וחילוץ בני ערובה צרפתים מידיי פיראטים סומלים. ככל הנראה, הלוחמים הספרדים השתתפו גם במלחמת עיראק השנייה ובמלחמת אפגניסטן.
הטייסות לפרויקטים מיוחדים
בואו נשים את הדברים על השולחן: לאמריקאים יש כל כך הרבה יחידות מיוחדות, שאפשר להרכיב מהן צבא שלם; חלקן לא מוכרות בכלל בעולם, כמו הטייסות לפרויקטים מיוחדים. התפקיד של הטייסות המיוחדות הוא לטוס לאורך חופי מדינות האויב ולאסוף מודיעין באמצעות מערכות אלקטרוניות "מיוחדות". המטוסים טסים לבד או בזוגות לנקודות שונות בעולם, משם הם פועלים בגובה רב או נמוך ומפעילים מערכות לאיתור מקורות קרינה, מצותתים לקווי תקשורת – ובעיקר מצלמים ביום ובלילה. בקיצור, הייטק.
באופן רשמי הטייסות האלה בכלל לא קיימות, כמו העיר נס ציונה, אך שבבי מידע עליהן דלפו לציבור באפריל 2001, כשמטוס ביון של הצי התנגש במטוס קרב סיני. האירוע אילץ את הטייס לנחות נחיתת אונס בשטחי סין ועורר בהלה רבה בקרב האמריקאים, שחששו תחילה כי מדובר באחד המטוסים "המיוחדים".
הטייסות האלה טסו כבר במלחמת וייטנאם, והדבר היחיד שהצי האמריקני מוכן לחשוף היום הוא שהן "מיועדות למשימות סיור ימי וסיוע לפעולות של הצי". לצורך ביצוע המשימות הן מצוידות בדגמי מטוסים שאף אחד לא יודע את שמם. למעשה, בכל פעם שהשם הודלף לתקשורת - מיהר הצי להחליף את המטוסים.
רגימנט הסיור המיוחד
אין מה לומר, לבריטים יש נוכחות מרשימה ביציע הכבוד של היחידות המיוחדות. לרוב מתכוונים ל-SAS, אך הפעם נדבר דווקא על ה-SRR, רגימנט הסיור המיוחד – שכולל גם לוחמות.
יחידת ה-SRR הוקמה באמצע שנות ה-2005 במהלך המלחמה בעיראק, במטרה לסייע ל-SAS, לקומנדו הימי SBS – וגם לכוח דלתא ואריות הים האמריקניות. אחרי שהמחבלים העיראקיים קטלו מאות חיילים אמריקאים ובריטים, הקואליציה החליטה שצריך יחידה שתספק מודיעין מדויק, לא פעם בעזרת כניסה לשטחי האויב – ולמשבצת הזו בדיוק נכנסה ה-SRR. מאז, לוחמי היחידה הגיעו גם לאפגניסטן, לסומליה, לתימן – וכנראה שגם לסוריה.
מה שמייחד את לוחמי ולוחמות היחידה זה שהם מגיעים לשטח הרבה לפני כוח דלתא או ה-SAS. לרוב הם אלה שמסתננים ראשונים ומעבירים לאותן יחידות את המידע הנחוץ. הסיפורים המעטים שדלפו לתקשורת על פעילות היחידה מלמדים על הצלחה גדולה: בזכות המידע שלהם חוסלו אלפים מאנשי דאע"ש, בהם מפקדים בכירים. הודות להם, כוחות הקואליציה יכלו לתקוף מהאוויר אלפי מטרות ויעדים. שתיים מהלוחמות, אגב, זכו לתהילה אחרי שנתקלו במארב של דאע"ש – והשמידו את המחבלים.
קבוצת Cozy Bear
לאנשים של קבוצת "קווזי בר" אין מושג איך נראה שדה הקרב: כל הפעילות שלהם נעשית תחת אור הפלורסנט ומשב המזגן (וכשהם לובשים קפוצ'ונים, כיאה להאקרים אמיתיים). ועכשיו ברצינות: מדובר באחד מהכוחות הכי מאיימים כיום.
קבוצת Cozy Bear היא ככל הנראה חלק ממערך הביון הרוסי, ומטרתה לנהל מלחמת סייבר ולאסוף מידע במרחב הקיברנטי. הקבוצה רשמה לזכותה לא מעט הצלחות, ביניהן פריצה למחשבי הפנטגון ולמערכות המפלגה הדמוקרטית בארה"ב. בזמן המלחמה באוקראינה, למשל, לוחמיה הצליחו להשבית אתרים אסטרטגיים במדינה כמו תחנות הכוח. איך הם עשו את זה? די בקלות: הם שלחו הודעות פישינג לעובדים וחדרו לרשת.
לא ברור כמה האקרים פועלים בשירות הקבוצה או איזה גוף מודיעיני רוסי באמת מפעיל אותה. מה שבטוח זה שלאנשים האלה יש כוח גדול יותר מכל יחידה מיוחדת והם מסוגלים לזרוע כאוס אמיתי.