"באר שבע בירת הנגב, המעוז העיקרי של כוחות האויב במרכז הנגב, נפלה הבוקר בפני כוחותינו. ריכוזי האויב שניסו לשמור על קיני ההתנגדות עד בא תגבורת חוסלו מבעוד מועד". במילים אלו נחתם מבצע יואב, המבצע לכיבוש צפון הנגב ודרום מישור החוף במלחמת העצמאות לפני 64 שנים בדיוק.
בחומרים ומסמכים יחודיים, שנחשפו לראשונה על ידי ארכיון צה"ל במשרד הביטחון, והועברו באופן בלעדי למערכת פז"ם כחלק ממדיניות חשיפת חומרים ותהליך דיגיטציה שנערך בארכיון, נראים שלבי כיבוש העיר באר שבע. החל בהסתערות לפני הכניסה לעיר וכלה בפעילות בתוך העיר עצמה, יחד עם מסמכים יחודיים שמפיחים חיים בתמונות השחור-לבן, שהוצאו זה עתה ממדפי הארכיון.
60 אחוז משטח המדינה בשבעה ימים
מבצע יואב היה אחד מהמבצעים הגדולים ביותר והמשמעותיים ביותר במלחמת העצמאות – היה זה המבצע שבו נכבשו חלקים נרחבים מהנגב ומדרום מישור החוף, כמו כן מדובר בפעולה הראשונה שהחלה במתקפה של חיל האוויר, וכזו שקירבה את המדינה הצעירה לכיבוש העיר אילת במהלך מבצע עובדה, שניכס לה נמל ימי נוסף על נמלי הים התיכון.
>> נושמים צבא? לסיפורים הכי מעניינים, הצטרפו לפייסבוק של פז"ם
במבצע שהחל ב-15 באוקטובר 1948 והסתיים שבוע לאחר מכן, השתתף כח בשם "חזית הדרום", שכלל את חטיבות הנגב ויפתח של הפלמ"ח, חטיבת גבעתי, גדוד משוריין מחטיבת 8, חטיבת עודד והכח הארטילרי הגדול ביותר שהיה ברשות ישראל באותם הימים. בנוסף, לקחו במבצע חלק כוחות חיל הים, שכיתרו את הכוחות המצרים מכיוון הים והטביעו ביום האחרון של המבצע ספינת מלחמה מצרית. במקביל לכל אלה השמידו מטוסי חיל האוויר כלי טיס של האויב, ותקפו יעדים אסטרטגיים וטקטיים של המצרים וסייע לכוחות הקרקע.
בסופו של המבצע שלטה מדינת ישראל באופן מלא בכל שטחי הנגב הצפוני, לרבות בירתו, העיר באר שבע, אשר נכללה על פי תכנית החלוקה של האו"ם בשטחי המדינה הערבית, ונפלה עם פרוץ המלחמה לשלטון האחים המוסלמים.