הבוקר (ראשון) הודיעו בצה"ל רשמית: לא יהיו לוחמות בטנקים. אחרי שנה וחצי של פיילוט מוצלח החליטו בצבא שלא להמשיך או להרחיב את הפיילוט שמשלב לוחמות בחיל השריון, זאת למרות שהפיילוט והשילוב הוכתרו כהצלחה ושפרט ללוחמות עצמן אף הוכשרו ארבע מפקדות טנקים לפני פחות משנה.
"בהערכת המצב שבוצעה בזרוע היבשה עם חיל השריון עלה כי השלב הבא בהתנסות מחייב גדילה משמעותית בכוח האדם ותשתיות למימוש התהליך" הסבירו בצבא, "לאור זאת הוחלט כי בעת הזו נכון לחזק את שילוב הלוחמות ביחידות הקיימות, ולא להקים יחידות לוחמות חדשות".
התירוץ הזה מעצבן. מקומם אפילו. פיילוט חשוב שנחל הצלחה מופסק בגלל תיעדוף תקציבי. כי לצבא לא מתחשק כרגע לפתח את התשתיות למימוש התהליך. והרי מהן התשתיות? טנקים וורודים? פיתוח של פגזים מיוחדים עם מלמלה? בסיס צבאי נפרד רק לבנות?
לא בדיוק. סביר להניח שאותן תשתיות שהצבא נדרש לפתח כדי להמשיך את שילוב הלוחמות בחיל הוא בנייה של מגורי בנות בבית הספר לשריון. אוהל וקרוואן מקלחות, אולי בניין אם ממש בא לצה"ל לפנק. זה מה שיפגע בתקציב הביטחון? על זה יקום ויפול חיל השריון?
הרי הצבא – מעצם היותו צבא העם, "כור ההיתוך" של החברה הישראלית והדרך של חלקים רבים בעם להשתלבות והתפתחות בחברה הישראלית בשנים שאחרי השירות - משקיע מיליונים, אם לא יותר, ביצירת תנאים נוחים ובשילוב של חיילים דתיים וחרדים, שילוב של חיילים עם בעיות רפואיות שונות, של חיילים מרקע קשה אשר זקוקים לתמיכה כלכלית ורגשית ואפילו בשילוב של טבעונים.
בצבא הרי מבינים היטב את החשיבות האדירה שבשילוב אנשים מכל המגזרים בכל התפקידים ושל יצירת קשר בין הצבא והעם – לא סתם קיימים בצבא תפקידים כמו מורות חיילות, מש"קיות ת"ש, מדריכים במוזיאונים צבאיים ואפילו תקשורת צבאית. זה לא סוד שהשירות הצבאי הוא מפתח חשוב להצלחה והשתלבות גם בחברה האזרחית וצמצום פערים והצבא משקיע בכך מיליונים.
אבל איכשהו, כמעט כמו תמיד, דווקא כשזה מגיע להשקעה בשילוב נשים בכל התפקידים, מתן הזדמנות שווה ללמעלה מ-50% מהאוכלוסייה, דווקא אז ההוצאה הזו נחשבת מיותרת ולא הכרחית. תמיד יש משהו חשוב יותר. תמיד יש משהו דחוף יותר. אי אפשר שלא לקבל מהסיפור הזה את התחושה הקשה שהצבא פשוט מזלזל בשילוב לוחמות בפרט ונשים בכלל ומשקיע בנשים פחות מאמץ ותשומת לב מאשר כמעט בכל מגזר אחר.
ב-2019 מותר לצפות מצה"ל ליותר, בטח כשהוא לא נדרש כאן לעשות טובה לאף אחד, רק לאפשר לנשים ראויות לבצע את המשימה אליה אותרו, הוכשרו והוסמכו בהצלחה.