שלושה תפריטים חדשים המיועדים לימי אימון בשטח נכנסו לתוקף בחודש האחרון. השיפור בארוחות, המעניקות מגוון טרי ורחב יותר של מזון לחיילים, הוטמע בבסיסי האימון של חמש חטיבות החי"ר, בבה"ד 1, בבית־הספר למ"כים ולמקצועות החי"ר (ביסלמ"ח), בבתי הספר לשריון, לאיסוף קרבי, להנדסה ותותחנים.
התפריטים המשופרים מיועדים לספק מענה ליום שלם בשטח ומורכבים משלוש ארוחות מרכזיות ושתי ארוחות ביניים. היחידות יוכלו לבחור בין תפריט הכולל ארוחת צהריים עמידה המתבשלת באמצעות ערכת חימום מיוחדת, לבין תפריטים המשלבים ארוחת צהריים חמה או קרה. בצורה זו, זמינות הפריטים הטריים תעלה והלוחמים יצרכו פחות מנות קרב בימי האימון בשטח. "במסגרת עבודת מטה העוסקת בשיפור מענה ההזנה לשטח למדנו שהחיילים רוצים שני דברים: מנות אישיות לכל חייל וגיוון במנות שלהם. אם בעבר החייל היה מקבל במסגרת האימונים גבינה וסלט מסוג אחד, היום הוא מקבל שני סוגים, מביניהם יוכל לבחור את הסוג המועדף עליו", הסבירה רס"ן ביאנה ביידר, ממלאת מקום ראש ענף מזון באגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה (אט"ל).
עוד בנושא:
טבסקו לבריטים, שוט אלכוהול לאיטלקים: כך נראות מנות קרב בצבאות העולם
שמישהו ידליק את המזגן באוהל: גאדג'טים לחיילים מפונקים
קולנוע וג'קוזי: הבסיסים הכי טובים בצה"ל
תפריט חדש המוצע ללוחמים ולחיילים בהכשרות בשטח משלב ארוחת צהריים מוכנה ועמידה, שנכנסה רק לאחרונה לצה"ל, אשר מכילה אורז ומנת בשר כמו שווארמה, נתחי עוף, קציצות בקר או רצועות בקר. בחודשים הקרובים צפויה להיכנס לתפריט גם מנה צמחונית, המכילה נתחי סויה ואורז, ובימים אלו ענף המזון בוחן גם שילוב של מנת מרק עמידה. ארוחת הצהריים בתפריט זה מוגשת לחיילים בצירוף ערכת חימום הפועלת על בסיס מנגנון חד־פעמי המאפשר לחמם את המזון במהירות בתנאי שטח, ללא צורך בחשמל או בהבערת אש. "כל מה שהחייל צריך לעשות ברגע שהוא מקבל את המנה הוא להכניס את הארוחה העמידה לערכת החימום, למלא בה מעט מים, ולחכות כעשר דקות לחימום המזון", הסבירה רס"ן ביידר. "החיילים מקבלים ביתר קלות ארוחה חמה ומזינה". ארוחת צהריים זו, כך מסבירים באט"ל, מתאימה במיוחד לבסיסים שאין באפשרותם להסיע את המזון לחיילים בהכשרות, כיוון שהחייל יכול לשאת אותה בתיקו זמן רב ולחממה רק כשירצה לאכול. אותו תפריט משלב ארוחת בוקר חלבית הכוללת גבינות, שוקו, ירקות ולחם, וכן ארוחת ערב המבוססת על פריטים משומרים כמו שעועית לבנה ברוטב עגבניות ודג משומר.
מה לשים לך בבגט?
תפריט המזון החם משלב ארוחת צהריים המבושלת בבסיס ומגיעה חמה לחיילים, כשארוחת הבוקר והערב דומות לתפריט ארוחת הצהריים העמידה. לעומתם, התפריט הקר משלב ארוחת צהריים שאינה מצריכה חימום וכוללת בשר בקר מעושן ונקניק. לתפריטים החדשים נכנסו פריטים שלא נראו בעבר באימונים בשטח, כמו חרדל וקטשופ אישי, שניצל בארוחת הצהריים ה"חמה" ואבקה להכנת מרק לארוחת ערב.
לאחרונה נכנסו גם בגטים ופיתות לשימוש בימי השטח, אותם הבסיסים מקבלים לפי הזמנה ממרכז המזון. המאפים, שמגיעים קפואים, דורשים הפשרה בלבד, ללא צורך באפייה או בחימום.
מה בתפריט?
ארוחת בוקר
גבינות, ירקות, לחם פרוס, שוקו/מעדן
ארוחת ביניים
לחם פרוס, ממרח קקאו אישי, ריבה אישית
ארוחת צהריים לבחירה
ארוחה עמידה ובה אורז ושווארמה עוף/רצועות בקר/קציצות בקר + ערכת חימום
או
ארוחה חמה הכוללת שניצל שטוגן בבסיס
או
ארוחה קרה המכילה בשר בקר מעושן, נקניק חצי יבש ותירס
תוספות לכל ארוחות הצהריים: ירקות, פירות, טחינה, חומוס, לחם פרוס, חרדל, קטשופ ומלפפון כבוש
ארוחת ערב
דג משומר בשמן, שעועית לבנה ברוטב עגבניות/אבקה להכנת מרק, תירס, עלי גפן, ירקות, טחינה, חומוס, פירות, לחם פרוס
ארוחת לילה
גבינות, ירקות, לחם פרוס, חלבה/עוגה אישית