לשוטרי משטרת ישראל, כמו לשאר אנשי כוחות הביטחון, אסור להשתתף במחאות ובהפגנות. אולם המאבק שהם מנהלים בתקופה האחרונה על שכרם גרם להם לשבור את הכלים ולצאת למחאה ברשת - וגם ברחוב.

ביום שישי (8.9) נערכו משמרות מחאה מול בתיהם של שר האוצר משה כחלון, מנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד ובכירים נוספים באוצר. יצוין כי למעט שר האוצר עצמו, עובדי המשרד האחרים שההפגנות התנהלו מול בתיהם הם פקידים ולא נבחרי ציבור. כמו כן, בימים האחרונים פרסמו שוטרים תמונות של עצמם כשהם מסתירים את פניהם ומחזיקים שלטים כמו "גנבו לי 7 אחוז מהשכר", או "אני שוטף כלים אחרי המשמרת".

השוטרים מוחים על כך שמשרד האוצר מונע את השוואת תנאי שכרם לאלה של משרתי הקבע. מדובר בסיפור שהוא היסטורי ממש, משום שכבר ב-1979 החליטה ממשלת ישראל שיש להשוות את תנאי השכר של השוטרים והסוהרים בישראל לאלה של אנשי צבא הקבע. הממשלה אף הורתה על הקמה של ועדה שתכלול נציגי אוצר, משטרה ונציבות המדינה כדי ליישם את ההחלטה. רק שמאז כלום לא קרה.

בשנת 2006 נחתם הסכם שכר חדש בין משרד האוצר לצה"ל. בין השאר נקבע בו שתהיה תוספת שכר, כמו גם תוספת של  7% - פיצוי בגין מה שהוגדר כ"היעדר ביטחון תעסוקתי". סעיף זה נקבע משום שאחת לכמה שנים נאלץ צה"ל לפטר אנשי קבע בצעדי ייעול שנדרשים ממנו בלי קשר ליכולתם של אנשי הקבע והתפוקה שלהם. השוטרים דרשו את ההשוואה הזו גם לשכרם, אולם המדינה התנגדה לכך. נטען שבמשטרה קיים ביטחון תעסוקתי גדול יותר בהשוואה לצה"ל. הוועדה לא הצליחה ליישב את הסכסוך וזה הגיע לבית המשפט.

מחאת השוטרים (צילום: צילום מסך מתוך פייסבוק)
מחאת השוטרים|צילום: צילום מסך מתוך פייסבוק

לאחרונה קבע בית הדין הארצי לעבודה כי המדינה מפירה את החלטת הממשלה מ-1979. משרד האוצר הודיע כי בכוונתו לערער על החלטת בית הדין לעבודה, וכי יפעל לשינוי החלטת הממשלה ולביטול ההצמדה. מקורות באוצר טוענים שההצמדה תעלה למדינה כ-7 מיליארד שקלים בעלות חד פעמית ועוד 700 עד 800 מיליון בכל שנה. השוטרים מצדם החליטו להחריף את המאבק: גמלאי המשטרה ובני המשפחות של השוטרים יצאו להפגנות. השוטרים עצמם העלו לרשת תמונות אנונימיות במחאה על מה שהם מכנים "גזל השכר".

"אנחנו אותם שוטרים שעומדים בחזית נגד הטרור", אמר לנו שוטר וותיק. "לא יכול להיות שכל הזמן דופקים אותנו ואנחנו נשתוק רק בגלל שאסור". שוטר יס"מ הוסיף: "יש לנו חברים שנהרגו, אנחנו עובדים סביב השעון וגם ככה המשכורות של השוטרים בארץ זה בדיחה. יש פה החלטה של המדינה, רק שאותה מדינה מצפצפת על החוק וממש גונבת לנו כסף. די, נמאס לשתוק".

בתגובה לדברים נשלחה לכל השוטרים הודעה במייל המשטרתי מראש מחלקת המשמעת במשטרה, נצ"מ עו"ד מירי היבנר. בין השאר נכתב במייל: "על שוטרים חל איסור לתמוך בעמדה פוליטית כלשהי ולהעביר ביקורת על החלטות ממשלה והתנהלותה. באשר למאבק לקבלת תנאי השכר והגמלאות (היעדר בטחון תעסוקתי), ברצוננו להדגיש כי פיקוד המשטרה והמשרד לביטחון הפנים עוסקים רבות בנושא והם אלה שמייצגים את עמדת המשטרה בפני הגורמים הרלוונטיים".

לצד הדברים האלה הדגישה היבנר: "פרסום תמונות ברשתות החברתיות מהוות אף הן צורת ביטוי בין אם הן מלוות בכיתוב כלשהו ובין שאינן. אנו פונים לכלל השוטרות והשוטרים ומבקשים לגלות אחריות אישית ולהפעיל שיקול דעת לפני פרסומים. יש להקפיד לנהוג בצורה ששומרת על תדמית המשטרה ושוטריה".

השוטרים שדיברנו איתם טוענים שהמייל הזה רק הכעיס אותם יותר, וכי בכוונתם להמשיך במאבק.

ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "משרדי הממשלה פועלים על פי החלטות הממשלה והנחיות היועץ המשפטי לממשלה. ההליך עומד ותלוי בבית הדין הארצי לעבודה ואנו נמתין להכרעתו. במקביל, הנחה ראש הממשלה את מנכ"ל משרדו, אלי גרונר, לעמוד בראש ועדה שתדון בנושא".