שנת 2016 נפתחה בעונת גיוסים נוספת – כאשר במהלך החודש האחרון וגם בימים אלו, מתגייסים בנים ובנות לתפקידים עורפיים בכלל המערכים – שלישות, מודיעין, רפואה ועוד. במהלך חודש מרץ, עתידים להתקיים הגיוסים הקרביים – לגדודי החי"ר, יחידות השדה והיחידות המיוחדות – ואתם כמובן מוזמנים להתעדכן במדריך תאריכי הגיוס שלנו שמתעדכן באופן תדיר.
בשיתוף עם פאנל פרויקט המדגם בהנהלת ד"ר אריאל איילון, ערכנו סקר מקיף בקרב מאות בני נוער בגילאי 15-18 ושאלנו אותם: מה המוטיבציה שלהם לשרת בצה"ל? לאן היו רוצים להתגייס? ממה הם חוששים בשירות הצבאי שלהם? את תוצאות הסקר המלאות נפרסם כאן במהלך השבועות הקרובים.
"צבא מקצועי? אנחנו לא יכולים להרשות את זה לעצמנו"
אחת השאלות המרכזיות בהן עסקנו בסקר, היא האם בני הנוער של שנת 2016 היו מתגייסים לולא הייתה חובת גיוס. 68 שנה אחרי הקמת צה"ל, נשמעים לא מעט קולות בנושא צבא מקצועי. המאבק להעלאת שכר החיילים שהתנהל לאחרונה רק חיזק את הדיון בנושא – וישנם לא מעט שלא מהססים לומר בקול רם: לצה"ל עדיף להיות צבא מקצועי המורכב ממשרתים מקצועיים שעושים זאת מבחירה ובתשלום, ולא להמשיך במודל צבא העם המגייס את כלל האוכלוסייה בגיוס חובה.
(קרדיט: סטודיו mako)
ולמרות זאת, רוב המשיבים – 57 אחוזים, השיבו שהם היו מתגייסים גם לולא היה גיוס חובה. בשיחה שערכנו עם מספר מלש"בים, נשמעו קולות דומים. "צבא מקצועי משמעותו שהצבא יפסיק להיות צבא העם, ויהפוך לגוף בו יקחו חלק סקטורים מאוד ספציפיים בחברה", אומר לנו דוד פרחודניק, בן 18 ממודיעין שמתגייס השבוע לתפקיד חובש.
"אנחנו הולכים לתרום לצבא, אני לא חושב שצריך לשלם לנו. מבחינתנו בחבר'ה, זה דבר ברור מאליו להתגייס לתפקיד משמעותי", מוסיף שקד אוסישקין (17) מכפר שמואל, שמעיד על עצמו כמי שמכוון לשירות ביחידה קרבית. "אני חושב שצבא מקצועי זה רעיון טוב, אבל לא מתאים לישראל. בארצות הברית לדוגמה, יש פחות צורך בכוחות האלה. אנחנו לא יכולים להרשות את זה לעצמנו", מוסיף רותם בראל, בן 18 ממושב משמר איילון.
>> מכורים לפז"ם? הירשמו לפייסבוק שלנו
26% מהנשאלים לעומתם השיבו שלדעתם, לא היו מתגייסים לצה"ל אם לא הייתה חובת גיוס. "זה תלוי בהרבה דברים, לדוגמה, באיזה עבודה הייתי עושה בצבא", השיבה לנו דניאל בודרו (18) מתל אביב כששאלנו אותה לגבי צבא מקצועי. 17% מהנשאלים ענו שהם לא יודעים.
המוטיבציה עדיין גבוהה
עוד ביקשנו מהנשאלים לדרג את המוטיבציה שלהם לשירות בצה"ל - ו-56 אחוז מהנשאלים ענו שהמוטיבציה שלהם לשירות היא גבוהה. 29% הגדירו את המוטיבציה שלהם כבינונית ואילו 15% כנמוכה. "אצל חלק מבני הנוער המוטיבציה גבוהה, אצל חלק נמוכה, אבל בגדול – אני יכול להגיד שכן, יש יותר עם מוטיבציה גבוהה, בזכות החינוך של בתי הספר, תנועות הנוער, קבוצות ההכנה לצה"ל, שנות שירות ומכינות קדם צבאיות", מסכם לנו עוז מנגד, בן 18 מכרמי יוסף, ובין אם המצב הוא כך גם אצלכם או לא – אין ספק שהדיון הזה ממשיך להסעיר גם היום.
(קרדיט: סטודיו mako)
מי היא חטיבת החי"ר שדורגה במקום הראשון בקרב הנשאלים? תוצאות הסקר המלאות יפורסמו בשבועות הקרובים בפז"ם.