לצבאות ברחבי העולם יש משימה מאוד ברורה: להילחם כדי להגן על המדינה ולהרוג במידת הצורך. אך לעיתים, צבאות - שלרוב גם נחשבים למבוססים כלכלית ומצוידים במיטב הטכנולוגיה - מוצאים עצמם במשימות שונות לחלוטין, הפוכות ב-180 מעלות מהמטרה המקורית. מי שאומנו מיום הגיוס להרוג, מוצאים עצמם לא פעם בצד השני - במשימות להצלת חיים. הפעם החלטנו לצאת לסיור סביב העולם ולבחון את הפעולות שביצעו צבאות במקום הכי רחוק מהתפקיד המקורי שלהם. לישראל אגב, יש מקום של כבוד ברשימה הזו.

להציל את הלב עם F-16

בחודש מאי 2016, הגיע לבית חולים שבעיר בודו שבנורבגיה אדם גוסס עם כשל חמור בלב ובריאות. האיש נזקק בדחיפות למכונה לחמצון חוץ גופי המוכרת בראשי התיבות ECMO. הבעיה הייתה שמכונה כזו לא הייתה קיימת בבית החולים אליו הגיע החולה והמקום הכי קרוב שבו כן הייתה מכונה כזו, היה בית החולים טרונדהיים, במרחק 450 ק"מ. חייו של האיש היו בסכנה ממשית והזמן שהיה לוקח למכונה להגיע בנסיעה או אפילו בטיסת מסוק, היה ארוך מידי.

F 16 של חיל האוויר הנורבגי (צילום: חיל האוויר הנורבגי)
F-16 נורבגי|צילום: חיל האוויר הנורבגי

אנשי הצוות הרפואי פנו לבסיס חיל האוויר הקרוב בבקשה לעזור להטיס במהירות את המכונה. בצבא לא שאלו יותר מדי שאלות - חוץ ממה גודל המכונה. מתברר שבדיוק באותו הזמן עמדו להמריא זוג מטוסי קרב מסוג F-16, ועל אחד מהם היה בידון להובלת ציוד. במבצע זריז במיוחד, הכניסו לשם את המכונה, טייס הקרב הפעיל מבער אחורי ועשה את הדרך לבית החולים בפחות מחצי שעה. לפי הדיווחים בכלי התקשורת, החולה ניצל בזכות המשימה הזו. "בדרך כלל אנחנו מכסים את המרחק הזה ב-35 דקות, הפעם הצלחנו ב-25", צוטט אחד מטייסי הקרב בכלי התקשורת המקומיים.

הנחתים המלכותיים הצילו מאה אלף בני אדם

בעקבות המלחמה בסודן, במאי 2017 התפרץ באזור משבר הומניטרי חמור שאיים על חלק ניכר מהאוכלוסייה. כדי לעזור לאוכלוסייה המקומית, הגיעו לג'ובה שבדרום סודן עשרות רבות של נחתים בריטיים – שנחשבים לכוח לחימה איכותי במיוחד.

באישור האו"ם, הגיעו לאזור צוותי הנדסה ורפואה של חיל הנחתים הבריטי בליווי לוחמים לצרכי אבטחה והקימו במקום תשתיות מים וביוב. כמו כן, הקימו החיילים בית חולים ואימנו צוותי חילוץ לאיתור מקרים דחופים. על פי עובדי הסיוע המקומיים, בפעולה זו הבריטים הצילו את חייהם של לא פחות ממאה אלף בני אדם.

מסוק בריטי מעביר ציוד רפואה (צילום: משרד ההגנה הבריטי)
מסוק בריטי מעביר ציוד רפואה|צילום: משרד ההגנה הבריטי

אותם נחתים בריטים פעלו ב-2006 בלבנון, בזמן מלחמת לבנון השנייה. בזמן שישראל תקפה יעדים במדינה וחיזבאללה ירה רקטות, אנשי הנחתים והצי נשלחו לחופי לבנון לחלץ משם לקפריסין כ-4,400 אזרחים שנשקפה סכנה לחייהם.

נלחמים בנגיף האבולה

בשנת 2014 התרחשה במערב אפריקה התפרצות קטלנית של נגיף האבולה. בזמן מאוד קצר, המחלה, ששיעור התמותה בגללה עומד על כ-90 אחוז, קטלה למעלה מ-4,000 בני אדם וכ-8,000 נדבקו.

בעקבות התפרצות המגפה, הבריטים הכריזו על מבצע GRITROCK. במסגרתו נשלחו בתי חולים, ציוד הנדסי, מערכות קשר לאזור מוכה האסון. תחת המבצע הבריטי פעלו גם אנשי צבא מאירלנד וקנדה. מטוסי תובלה כבדים של חיל האוויר הבריטי והקנדי הטיסו למערב אפריקה טונות של ציוד.

חיילים אמריקאים בדרך למלחמה באבולה (צילום: צבא ארצות הברית)
חיילים אמריקאים בדרך למלחמה באבולה|צילום: צבא ארצות הברית

במקביל, ארה"ב הכריזה על מבצע צבאי משלה ושלחה למדינה למעלה מ-700 לוחמי עלית מהדיביזיה המוטסת ה-101. נשלחו יחידות רפואה, הנדסה והוקם פיקוד ייעודי. בסה"כ שלחה ארה"ב כ-4,000 חיילים. בנוסף, צבא ארה"ב אפילו פרס תשתית Wi-Fi במערב אפריקה, כחלק מהמאבק במגפת האבולה וסיוע לכלל הכוחות. זה השתלם אחרי שב-2015 ההתפרצות נבלמה. אנשי הצבא חזרו למדינות שלהם אחרי הסגר ארוך, כדי לוודא שלא נדבקו.

מור"קים של מבצעים הומניטריים

בניגוד לרוב הצבאות, באתר של צבא אוסטרליה ישנו עמוד שלם שמוקדש למורשת המבצעים ההומניטריים שלו. ניתן למצוא שם סיפורים על "מבצע סיוע לפקיסטן", שם סייעו האוסטרלים בציוד רפואי, הנדסי ואווירי בשנים 2005 אחרי רעידת אדמה וב-2010 אחרי שיטפונות. ב-2008 סייעו מסוקי סער מסוג פומה בחילוץ של מאות בני אדם שנלכדו בבורמה אחרי שבמדינה הכתה סופת ציקלון. לפיליפינים הם העבירו בעזרת מטוסי התובלה שלהם למעלה מ-280 טון ציוד אחרי הטייפון הקשה של 2013. גם לשם נשלחו מספר מסוקי סער, ואלה חילצו עשרות לכודים בעזרת היחידה האוסטרלית המקבילה ל-669.

לצפון עיראק הם הגיעו אחרי שדאע"ש תקפו את היזידים בהר סינג'ר והעבירו טונות של ציוד בעזרת מטוסי C-17 והרקולסים. כמות המזון שהעבירו הספיקה לכ-4,000 בני אדם. בנוסף, כלי טיס אוסטרליים העבירו פצועים לבתי חולים ברחבי המדינה. בשנת 2014 הם הטיסו לדרום סודן למעלה מ-200 טון ציוד הומניטרי, פעולה עליה חזרו גם בנפאל ב-2015. ב-2016 הם שלחו לפיג'י למעלה מ-1,000 חיילים ואלה סייעו בשיקום המדינה אחרי שיטפונות שנגרמו מסופת ציקלון. כמו כן, מסוקים סייעו בחילוץ לכודים, מטוסי תובלה ניהלו מבצעי אספקה ואיתור נעדרים, הם שיקמו תשתיות ובתי ספר ודאגו להעביר מזון לכפרים מבודדים.

ציוד רפואי אוסטרלי (צילום: צבא אוסטרליה)
העזרה האוסטרלית|צילום: צבא אוסטרליה

מקררים להמונים

בימי שגרה צבא הודו הוא המגן של המדינה מול האויבת העיקרית - פקיסטן. אבל לעיתים, הצבא ההודי מתפקד גם כזרוע של הממשלה לסיוע לעניים ובעיקר לכפרים מבודדים. זה כולל סיוע רפואי, אספקה של מזון, ציוד הכרחי ואפילו בנייה של קווי מים וחשמל.

מחלקות הפיתוח של הצבא ההודי מפתחות בדרך כלל ציוד לחימה ולצד זה מספקות גם פתרונות לאוכלוסייה המקומית. כך למשל, הם סיימו לאחרונה לפתח  מקרר שמופעל על ידי אנרגיית שמש ומכיל 240 ליטר. הפיתוח, שהומצא על ידי סא"ל סינג צ'ארק, זכה לתמיכה נלהבת למדי מצד מפקדי הצבא ההודי. האב-טיפוס יכול להפוך למזגן או לכלי קירור שמגיע עד טמפרטורה של מינוס 12 מעלות. את המקרר הנייד ניתן להעמיס על ריקשה או כלי תחבורה אחר ולנייד אותו לאזורים הנידחים ביותר במדינה, לטובת כפריים מנותקים, ולסייע להם לשמור על מזון טרי לאורך זמן.

המקרר ההודי (צילום: צבא הודו)
המקרר ההודי|צילום: צבא הודו

אנשי חוק במידת הצורך

לא פעם נאלצים אנשי הצבא להיות השוטרים במדינות בהם המשטר קרס, או שאיבד שליטה בעקבות משבר הומניטרי חמור. כך למשל, משנת 2006 נמצאים מאות לוחמים אוסטרלים וניו זילנדים במזרח טימור.

אולם לצד אלה, אין ספק שאחד מהתפקידים היותר מעניינים שזוכים לעשות אנשי הצבא, הוא ציד פושעי מלחמה. באו"ם מבינים שלאנשים שלהם ולאינטרפול אין יכולות אמתיות להתמודד עם אותם פושעים, ופה מגיע המשחק של הכוחות המיוחדים.

בעקבות פירוק יוגוסלביה, העמים שהתפצלו החלו לטבוח האחד בשני. לאזור נשלחו  "ציידים" מה-SAS הבריטי וכוחות מיוחדים של ארה"ב כדי לצוד את פושעי המלחמה ולהביא אותם לדין.

חיילים בריטים בסודן (צילום: משרד ההגנה הבריטי)
חיילים בריטים בסודן|צילום: משרד ההגנה הבריטי

בתחילה, הכוחות המיוחדים של ארה"ב ניסו להתנער מהמשימה, אך בעקבות בקשה מיוחדת של האו"ם ואחרי מבצע אחר שהתקיים בכלל בסומליה – והפך לסרט המפורסם בלק הוק דאון - הכוחות המיוחדים האמריקניים נתנו גז, והחלו ללכוד פושעי מלחמה. צוותים פעלו במסווה ואיתרו את פושעים שנעצרו על ידי יחידות אחרות, כמו ה-SAS הבריטי, כוח דלתא וגם אריות הים. גם הקומנדו הצרפתי והגרמני היו מעורבים בסיפור הזה.

מקום של כבוד: ישראל

אין ספק שלישראל יש מקום של כבוד ברשימת המבצעיים ההומניטריים ברחבי העולם. זה מתחיל עוד בימי עבר, לצה"ל ולגופי המודיעין היה תפקיד ייחודי שלא היה לאף גוף מקביל: חילוץ יהודים ברחבי העולם וניהול של מבצעי עלייה. חלק מהם, למשל העלאת יהודי תימן, סוריה וכמובן אתיופיה, נערכו תוך סיכון חיים אדיר של הצוותים בשטח.

מנהלת "שכנות טובה" ברמת הגולן|צילום: דובר צהל

כבר בשנת 1979 אנשי חיל הרפואה הגיעו לסייע לפליטים קמבודיים בגבול תאילנד. ב-1985 מטוסי חיל האוויר הטיסו משלחת גדולה וציוד למקסיקו סיטי כדי לסייע בעקבות רעידת אדמה גדולה במדינה, וזה קרה שוב בארמניה ב-1988, גם כן אחרי רעידת אדמה. עשרות חיילים וקצינים הגיעו לארגנטינה אחרי הפיגוע הקשה בבניין הקהילה היהודית בבואנוס איירס. באותה שנה צה"ל שלח כמעט 300 קצינים וחיילים בעלי תפקידים שונים לרואנדה שאחרי רצח העם. ישראל הקימה שם את אחת מהמשלחות הרפואיות הגדולות ביותר, והיא עשתה זאת שוב חמש שנים לאחר מכן, כשסייעו לפליטים האלבנים בקוסובו. למעשה, מעטות המדינות שפקד אותן אסון, והמשלחות הישראליות לא הגיעו אליהן על מטוסי חיל האוויר.

גם היום ישראל נמצאת בחזית המלחמה ההומניטרית בסוריה. בכל יום נקלטים בארץ פצועים וחולים סורים לטובת טיפול רפואי. ישראל הוציאה במסגרת מנהלת "שכנות טובה" למעלה ממאה מבצעי סיוע מסוגים שונים. למעשה, בכל יום מעביר צה"ל לסוריה דלק, גנרטורים, ציוד רפואי, מזון אפילו חבילות מטרנה וחיתולים.