בחודשים אוגוסט וספטמבר 2019, כותרות שפותחות את הבוקר ומבשרות על תקיפה לילית שיוחסה למטוסי קרב ישראלים בסוריה ועיראק הפכו לדבר שגרתי כמעט, שקורה מדי שבוע.

מנגד, בשבועות האחרונים כמות הדיווחים על אירועים שכאלו ירדה דרסטית. קשה שלא לעשות הקשר לבחירות בישראל שהתקיימו בחודש ספטמבר, כשחלק מהביקורת על ראש הממשלה ושר הביטחון בנימין נתניהו הוא כביכול מינוף התקיפות לצרכים פוליטיים.

במקביל, כמה כלי תקשורת זרים טוענים בתוקף שרוסיה שהצבא שלה פועל בין היתר בסוריה מעורבת ישירות בכך, הציבה אולטימטום בפני ישראל ובולמת אותה מלתקוף.

זוג סוחוי 25 ממריאים לתקיפה בסוריה (צילום: משרד ההגנה הרוסי)
נטען שבלמו את הישראלים. מטוסים רוסים בסוריה|צילום: משרד ההגנה הרוסי

"עד לעת האחרונה ישראל תקפה בסוריה באופן שגרתי", צוטט גורם בטחוני רוסי באחד מהפרסומים הזרים בנושא, "אבל עכשיו אחרי פעולות והזהרות מפורשות שהועברו אליו, הצבא הישראלי לא נקט בפעילות צבאית בסוריה, גם אחרי פעולות בפרופיל גבוה של האיראנים כולל שיגור טילים".

גורם רוסי ציין את מערכות ההגנה האוויריות המוצבות בסוריה, סוללות ה-300-S ו-S-400 כגורם מרתיע כביכול, על אף פרסומים קודמים שדוחים את הטענה הזו בתוקף ואמר כי: "ישראל לא רוצה לקחת את הסיכון ולבחון את מערכות ההגנה שלנו בסוריה".

עוד נטען בכלי התקשורת הרוסים, שבמפגש האחרון בין נתניהו לפוטין הועברה אזהרה חד משמעית שלא לתקוף בסוריה ולטענתם "דיאלוג קשה" גרם לישראל לשקול את התוצאות. מצד ישראל לא נרשמה הודעה או התייחסות לפרסומים בנושא.

לכל הסיפור הזה יש להוסיף גם דיווחים על כך שמטוסי חיל האוויר הרוסי בלמו במספר הזדמנויות תקיפות של מטוסי קרב ישראלים בסוריה. בספטמבר מספר הדיווחים האלו התגבר משמעותית, נטען כי במועדים שונים מטוסי SU-35 רוסים יירוטו והסיטו מטוסי F-16 ו- F-15 ישראלים מייעדם בסוריה.

לא ניתן לאמת את הדיווחים האלו אבל יחד עם שאר הטענות זה תואם את התקופה שבה ישראל, ככל הנראה, הפסיקה לתקוף בסוריה.

טראמפ מתקפל, פוטין גדל

הסיבות לכך שלא היו תקיפות או שלפחות לא דווח על כאלו יכולות להיות מגוונות, מחשש ישראלי מאירוע טקטי שידרדר את האזור למלחמה עם איראן וחיזבאללה ועד להבנה שהמב"מ - המערכה בין המלחמות - אמנם פוגעת באיראנים אבל לא מכריעה אותם.

איראן ממשיכה להעביר נשק לחיזבאללה בלבנון ולמיליציות בסוריה, שמתעצמות מתחת למטרייה הגדלה של רוסיה על חשבון המטרייה המתקפלת של ארה"ב.

תגן על מטוסי אסד? סוללת S-400 (צילום: RIA novosty)
מרתיע? סוללת S-400 שנפרסה בסוריה|צילום: RIA novosty

אתרים למעקב אחר טיסות דיווחו כי ב-12 בספטמבר, בשעה שנתניהו המתין לפוטין באותה פגישה לה נאלץ להמתין שעות, נחת בבסיס T-4 שבסוריה מטוס תובלה של שהגיע לשם מטהרן. מדובר בבסיס בו נוכחות רוסית וגם הרבה מאוד איראנים, שכבר הותקף בעבר על ידי ישראל.

ב-1 באוקטובר 2019 שוב נחתה בבסיס T-4 טיסת תובלה שהגיעה לשם ישירות מאיראן. העובדה שאלו נחתו בבסיס צבאי שבו נוכחות איראנית מאסיבית מלמד שכנראה לא מדובר במטען אזרחי. כך שלא נראה סביר שאין תקיפות כי אין מה לתקוף.

מנגד, ההערכות הן שלאיראנים ברור שמערכות ההגנה הישראליות הן לא כמו בסעודיה שם תקפו ולצה"ל עוצמה צבאית שיכולה לפגוע בהם קשות. זה לא מונע מפעילים ונשק איראנים לזרום לסוריה ואלו לא נמצאים שם כפעילי שלום.

חוליה אירנית אוחזת ברחפן בסוריה (צילום: דובר צה
חוליה אירנית אוחזת ברחפן בסוריה. האיום לא הוסר|צילום: דובר צה"ל