"הגיבוש לגדס"ר מתחיל עכשיו", הכריז אחד הבוחנים המקצועיים, בתוך החשיכה שהתפשטה על דיונות החול בבסיס האימונים של חטיבת הנח"ל. מול המפקדים עמדו הטירונים החדשים, שרק לפני שבועיים עלו על מדים.

באותו רגע, אי אפשר היה לפספס את האש שהתפרצה מהעיניים של החיילים טריים. בכל אחד מהם הרצון להוכיח שהם מסוגלים לעבור את הגיבוש בהצלחה, ויותר מכל - שהם ראויים להיות חלק מגדוד הסיור של חטיבת הנח"ל.

מה שמתרחש בין כותלי מתחם הגיבוש, נשאר בסוד עד הרגע שבו החיילים מגיעים. כך סגל המפקדים מבטיח שהנבחנים לא יתכוננו מראש למה שיעברו במהלכו. "רק ככה אפשר לראות למה הם באמת מסוגלים", מסביר סגן יובל חן, מי שפיקד על צוות המגבשים.

לצד חוזק פיזי, המשימות בגיבוש שמות דגש גם על החוסן המנטלי של הטירונים. "תוכן הגיבוש מחולק לכמה סוגים", מפרט סגן חן. "וזה לא נגמר בחוסן הרגשי והפיזי - לצד אלו, יש גם תחנות שדורשות יצירתיות, עבודת צוות וחשיבה מחוץ לקופסה".

גדס
"זה לא נגמר בחוסן הרגשי והפיזי"|צילום: דובר צה''ל

דוגמה לכך ניתן היה לראות בתחנת הזחילות: הבוחנים יודעים לזהות מי משקיע, מי תחרותי, מי מצליח להגיע ראשון, מי עוזר לחברים שלו ומעודד אותם, ומי חושב רק על עצמו. "החייל לא צריך להיות בהכרח הכי מהיר או הכי חזק", הוא מציין. "גם הפחות בולטים יכולים לבוא לידי ביטוי באקטים האלו, כי תכונה נוספת שאנחנו בוחנים היא לתת את כל כולך ולא לוותר".

לכל פעולה שמבצעים החיילים נדרש הישג שונה, ובכל אחת כזאת קיים מגוון רחב של מדדים שקובעים כמה החיילים מתאימים לגדס"ר הייחודי: "ההערכה בגיבוש מתרחשת באופן דיסקרטי לחלוטין", מדגיש סגן חן, "אנחנו לא מכווינים את המגובשים, לא רומזים להם כלום ולא נותנים להם תחושה של הצלחה או כישלון".

"כדי ליצור צוותים מגובשים, מאוחדים וחזקים שינועו ביחד ויבצעו כל משימה בצורה הכי טובה שיש, כל לוחם נדרש לתת ללא גבולות לחבריו", מוסיף סגן חן. "אנחנו בודקים בגיבוש גם את רמת החברות והרעות אחד כלפי השני, את הכושר האינטלקטואלי של כל אחד מהם, את הבגרות, האחריות והיכולת להתנהל באופן עצמאי תוך חתירה מתמדת למצוינות".

הבוחנים אוספים מכל תחנה את המידע על כל אחד מהמועמדים, ובסופו של דבר מעבדים אותו להערכה שקובעת אם המגובש עומד בקריטריונים.

"הלוחמים שמגיעים בסופו של דבר לגדס"ר הם אלו שהוכיחו שהמוטיבציה שלהם גבוהה ושיש להם חוסן מנטלי חזק", מסכם סגן חן. "הם הלוחמים שיוכלו לשאת בקשיים ועומסים גדולים מהרגיל, לא יתפשרו, יהיו הכי טובים, ותמיד תמצאו אותם בחוד החנית של החטיבה".

הכתבה פורסמה במקור באתר צה"ל.