רס
רס"ל אליהו אלימן ז"ל|צילום: באדיבות המשפחה

סיפור הקשור בצה"ל מסוף השבוע האחרון ממחיש שוב את הכוח של הרשתות החברתיות ומעל לכל מוכיח שיש עוד ישראליות טובה ורעות בין לוחמים, גם אם חיו בתקופות שונות לגמרי.

אוראל יוסיפוביץ' (22) חייל בסדיר, הוא חובב מושבע של מציאות ומדי שבוע מגיע לסייר בשוק הפשפשים ביפו כדי לחפש חפצים ישנים שמעניינם אותו.

בבוקר יום שישי האחרון (8.3) הוא הגיע לאחד הדוכנים בשוק ובמהלך החיפוש אחר פריטים ישנים, הבחין במשהו חריג ולא שגרתי: קופסה מיוחדת שהכילה בתוכה עיטורים, אותות, תמונות וגלויות של חייל צה"ל, רס"ל אלי (אליהו) אלימן ז"ל שנהרג במלחמת יום כיפור.

אוראל לא היסס. הוא החליט לקנות את הקופסה, במטרה לאתר את בני משפחתו של אלימן ולהשיב להם את החפצים. למרות שהסוחר התעקש על מחיר של 150 שקלים ולא הסכים לרדת, החייל הבהיר לסביבתו שהיה משלם גם מחיר גבוה יותר. לאחר הקניה הוא מיהר להעלות פוסט לעמוד הפייסבוק שלו עם תיעוד החפצים וביקש את עזרתם של הגולשים באיתור בני המשפחה.

"אני מעוניין מאוד למצוא מישהו שקרוב אליו ולתת לו את החפצים הנ''ל", כתב החייל בפוסט. "כאב לי הלב לראות את הדבר הזה בשוק הפשפשים, זה לא משהו שמותר למכור / לעשות רווח עליו. זה משהו שצריך להיות אצל משפחתו וכנראה בטעות הגיע לשוק. אשמח אם תעזרו לי ושתפו את הפוסט במטרה למצוא מישהו שנשאר ממשפחתו".

החייל לא הסתפק בכך וסיפר למקורביו: "עשיתי עבודת בילוש כדי למצוא פרטים אישיים עליו ודרכם להגיע למשפחה. נכנסתי לאתר 'יזכור' ונדהמתי להכיר את סיפורו של אדם מיוחד". בעקבות הפוסט לא איחרו להגיע תגובות מאנשים שהכירו את החייל שנפל במלחמה, עד שנוצר קשר עם אחיינו של המנוח, שנפגש עם החייל אוראל ואסף את החפצים.

"הם התרגשו מאוד", שחזר החייל באוזני מקורביו. "רצו לשלם לי אבל סירבתי בתוקף. הסברתי להם שזו חובתי המוסרית להחזיר את הקופסה וזכות גדולה לסגור עבורם את המעגל המרגש הזה".

"החייל אוראל עשה מעשה אצילי מאין כמותו", סיפר בהתרגשות גיסו של אלימן ז"ל, ראובן ישראל, ל-mako פז"ם. "אני מעריך שהרבה אנשים עברו וראו את הקופסה ולא חשבו לברר למי היא שייכת. בזכות הפוסט שלו אנשים נחשפו למה שעשה אלי ז"ל ויצרו איתנו קשר, אני מודה לו מאוד. הוא ריגש את המשפחה כשהחזיר לנו את הפריטים".

כיצד הגיעו פריטיו של אלימן לסוחר בשוק הפשפשים? ככל הנראה במשך השנים נמכרה תכולת ביתה של אשתו לסוחר ובכלל זה, הקופסה היקרה עם חפציו. "כנראה שבשגגה מישהו לא הבחין בתכולת הקופסה שהייתה בדירה ומכר אותה", ציינו קרוביו של החייל שהשיב אותה, "הכי חשוב שהיא חזרה לידי בני משפחתו".

"המשיך לתקן טנק אחרי שהפגזים נפלו"

הפוסט שהעלה החייל אוראל הציף את סיפור גבורתו של רס"ל אלי אלימן ז"ל. שהשתתף בין היתר גם במבצע כראמה ביולי 1968 שמטרתו הייתה לתקוף את מפקדת פת"ח בירדן. כשגויס שוב במלחמת יום הכיפורים מצא את מותו הטראגי. "הוא נהרג כאשר התעקש לתקן את הטנק בעת ההפגזה ובפגז הראשון שנחת החיילים זחלו מתחת לטנק ואלי המשיך במסירות נפש בעבודתו, עד שנהרג מפגיעת הפגז השני", שחזר גיסו, "זה היה אלי, צנוע ואוהב אדם".

אלימן הותיר אחריו שתי אחיות ואח ומתברר שזמן קצר לאחר מותו אחד מחבריו הטובים לפלוגה קרא לבנו שנולד על שמו. "הבת של אותו לוחם שעובדת כיום כמורה, סיפרה לי איך כל שנה היא לוקחת את התלמידים שלה לקבר של אלי בהר הרצל ומספרת את סיפור חייו", ציין גיסו. "אלי כמו הרבה חיילים אלמונים היו גיבורי מלחמת יום כיפור שהעם לצערי לא זכה להכיר".

רס
אלימן ז"ל בשירותו הצבאי|צילום: באדיבות המשפחה

הגולשים שיבחו את א' על מעשהו. אחד מהם אף הזדהה כמפקדו של אלימן ז"ל, תיאר את סיפור נפילתו בקרב וטען כי מסר לצבא את המידע בעזרתו איתר הצבא את גופתו, חודשים לאחר נפילתו.

באתר "יזכור" נכתב על אלימן שנולד בקהיר שבמצרים ב-1947 ובגיל עשר עלה ארצה עם משפחתו. למד בבית ספר יסודי בעפולה ולאחר מכן בבית ספר 'אורט'. ב-1965 גויס כמכונאי טנקים לחיל החימוש. נלחם במלחמת ששת הימים והשתחרר מהצבא בדרגת סמל.

כשהשתחרר עבד כאזרח עובד צה"ל ברמת הגולן והיה ממקימי היישוב רמת מגשימים. כשהכיר את אשתו עברו לגור בבת ים. עם פרוץ מלחמת יום כיפור גויס לגדוד סיור 189 שמטרתו לתקן טנקים שנפגעו על ידי המצרים ולהכשירם לפעילות מבצעית.

ב-18.10.1973 נהרג אלימן ז"ל בדור-סואר, סיני יחד עם שלושה מחבריו ושניים אחרים נפצעו. שר הביטחון דאז, משה דיין כתב מכתב תנחומים למשפחתו: "אלי היה חייל מסור, חבר נאמן, כל מי שהכיר אהבו". הוא נקבר בהר הרצל והועלה לאחר מותו לדרגת רס"ל. יהי זכרו ברוך.