בעקבות הירידה בנתוני הגיוס: גרמניה שוקלת להחזיר את שירות החובה לצבא היבשה הבונדסוור, שבע שנים אחרי שבוטל. לפי הצעת החוק שהגישה מפלגת השלטון, גברים ונשים שיגיעו לגיל 18 יחויבו ב-12 חודשי שירות.

הצעת החוק של מפלגת השלטון מגיעה על רקע טענות בוושינגטון כי מדינות אירופה העשירות, ובראשן גרמניה, מסתמכות על העוצמה והכסף האמריקניים – ולא משקיעות מקופתן בתחום הביטחוני. כמו כן, הצבא הגרמני סובל ממחסור בתקציב שהוביל אותו לרמת מוכנות נמוכה באופן קיצוני.

כפי שפורסם בעבר ב-mako פז"ם, הצי הגרמני לא יכול להפעיל את הצוללות שברשותו והן מושבתות רוב הזמן. בעיות קיימות גם בחיל האוויר: רוב מטוסי הקרב לא נמצאים במצב טיסה, והטייסים סובלים משעות אימון מועטות.

לאור האתגרים הביטחוניים ביבשת והמלחמה העולמית בטרור בה פועלים גם חיילים גרמנים, נבחנת האפשרות לגייס לצבא נתינים זרים ולהעניק להם אזרחות גרמנית. גם תכנית זו מעוררת ביקורת רבה: רבים טוענים שהנתינים לא יהיו נאמנים לגרמניה, ואחרים משיבים שהתכנית תהפוך את צבא גרמניה לצבא של שכירי חרב.

ההצעה הראשונית של הממשלה עוררה דיון ציבורי רחב. לדברי מזכ"ל מפלגת השלטון, אנגרט קרמפ-קרנבאואר, "אנחנו חיים במדינה נהדרת ועשירה, ושנת שירות נותנת לצעירים הזדמנות לתת משהו בחזרה ולתרום לביטחון המדינה".

חבר פרלמנט נוסף, אוסווין וייץ', הוסיף כי השרות צריך לחזור למתכונת של 12 חודשים עבור כל צעיר וצעירה המגיעים לגיל 18, "שיתגייסו לצבא או ישרתו במסגרת אזרחית בבתי חולים". מנגד, באופוזיציה גורסים כי שירות חובה לא יסייע לביטחון המדינה – ומוסיפים ששירות כה קצר יהיה לא יעיל ויבזבז הרבה מאוד כסף.

הצבא הגרמני היה בעבר בין הצבאות הגדולים באירופה, כשלרשותו עמדו יותר מחצי מיליון חיילים. כיום משרתים בצבא כ-179 אלף חיילים בלבד, ורק בשנה שעברה כשל הבונדסוור באיוש 21,000 משרות.  עד שנת 2011 היה בגרמניה גיוס חובה, שבמסגרתו כל צעיר גרמני היה מחויב לשנה של שירות צבאי או לאומי, ובמקביל הצבא הגרמני הפך לצבא קבע. למרות השכר הגבוה והתנאים המשופרים, צעירי גרמניה לא מיהרו להתגייס לצבא – בעיקר בעקבות המטען הרגשי הכבד וההיסטוריה של הצבא הגרמני.

גרמניה היא לא המעצמה האירופית היחידה ששבה להשקיע בכוחות המזויינים שלה. לפני כחצי שנה דווח כי נשיא צרפת עמנואל מקרון פועל להחלת 30 ימי היכרות עם הצבא הצרפתי, כשלפי התכנון, במחזור הראשון יגויסו בין 600,000 ל-800,000 בני נוער.

חיילים צרפתים באייפל (צילום: Jeff J Mitchell, gettyimages)
חיילים צרפתים במגדל אייפל|צילום: Jeff J Mitchell, gettyimages

לפי סקר שערך לאחרונה העיתון הצרפתי "לה פיגארו", 65% מהמשיבים היו בעד שירות חובה שאורכו כחודש לכל בני ה-16 במדינה, לעומת 59% בשנה שעברה. החוק החדש, שיעלה למדינה הצרפתית כ-1.6 מיליארד אירו בשנה בנוסף ל-1.75 מיליארד נוספים, הוא פופולרי ביותר בקרב צעירים בני 18 עד 24.

עוד בפז"ם:
>> איום עולה? צה"ל VS צבא טורקיה