מעלה אדומים: אקדמיית Make.Cyber

במעלה אדומים יצאו בתוכנית עירונית להעלאת אחוזי הגיוס בעיר ליחידות המודיעין והסייבר. מנהליה מסבירים כי הייחוד בתוכנית הוא בכך שאין תנאי קבלה מקדימים והיא מאפשרת הזדמנות לכל המתגייסים לעתיד שמעוניינים להגיע ליחידות אלו.

"כל נער שרוצה להיכנס לעולם של מודיעין, סייבר וטכנולוגיה, יכול להגיע למרכז שלנו – לא משנה באיזה רמה הוא, ולעלות לרמה הכי גבוהה שיש", מסבירה דניאל צארום, מנהלת המרכז. "הקמנו אקדמיה ייחודית מסוגה, שהמטרה העיקרית שלה היא לקבל את כולם. הבנו שאנחנו רוצים לתת מענה איכותי בתחום הסייבר לבני נוער בעיר, שהן לאו דווקא התוכניות המוכרות".

במהלך חודשי הקיץ האחרון אותרו וגויסו תלמידי חטיבה ותיכון שיתחילו את מסלולי הסייבר והחדשנות, שלבסוף יובילו אותם לגיוס ליחידות המבוקשות. מטרת התוכנית היא מתן הזדמנויות שוות לכל בני הנוער שמתעניינים בתחום, תוך הבנה שזהו עולם המחר, בין אם בשירות הצבאי או התעסוקתי.

אקדמיית Make.Cyber מעלה אדומים (צילום: יח
"כל מי שרוצה להיכנס לעולם המודיעין מגיע". המרכז במעלה אדומים|צילום: יח"צ

"החלום שלי הוא להגיע ליחידה 8200, או יחידה שמשלבת מחשבים וטכנולוגיה, ועם מה שלמדתי כאן יש סיכוי שזה יקרה", אומר דולב מבורך (16) המשתתף בתוכנית. הוא מספר ששמע עליה בשיחה עם חבר. "יש במרכז אווירה משפחתית ולומדים בו המון. דרכו למדתי המון על כל עולם המחשב".

מנהלת המרכז דניאל מוסיפה: "כדי לבנות את המרכז הזה אספנו אנשי מקצוע מכל הארץ, יוצאי יחידות קרביות. אנחנו ברמה גבוהה של מקצוענות אבל אין מגבלות. כל נער ונערה שרוצים לקחת חלק יוכלו למצוא את עצמם כאן".

תנאי קבלה: המרכז פתוח לכולם, מכיתות ו'-י"ב.

אילת: מגמת ביטחון מידע ואיראן

בנקודה הדרומית ביותר בישראל, נלמדים שיעורים שלא מופיעים באף מערכת שעות בארץ. מדובר ב"מגמת ביטחון מידע ואיראן", תוכנית ייחודית שהוקמה באילת לפני כשנה וחצי ע"י דבורה, ילידת איראן שעלתה לארץ בגיל 7. דבורה מגיעה מרקע ארוך שנים בקהילת הביטחון והמודיעין בישראל, ובעלת ניסיון של 20 שנה בתחום.

"פרסית היא אחת השפות הקשות בעולם ונמצאת באותה רשימה עם השפה הסינית, אמהרית והונגרית", מסבירה דבורה, "לבנות תוכנית לימודים כזו זה לא מובן מאליו. לדרוש מתלמידי תיכון לתרגל פרסית, יחד עם עבודות נוספות וקריאת מאמרים – זה אתגר לא פשוט. אך לשמחתנו, המגמה מצליחה מאוד, עם אחוזי הישארות גבוהים - התלמידים מתעניינים ולומדים המון".

המגמה (צילום: באדיבות המרכז)
"תלמידי אילת מתעניינים מאוד באיראן". המגמה|צילום: באדיבות המרכז

מטרת המגמה היא לחשוף את הנוער באילת ללימודי יחסים בין לאומיים במזרח התיכון, לחבר אותם לעולם המודיעין בדגש על חקר הסייבר, תוך פיתוח יכולות עמידה בפני קהל ועבודה בשיתוף פעולה מיטבי.

"אחד הדברים הכי גדולים שלמדתי היה שלקבוצה יש כוח יותר גדול בפתרון בעיות מאשר ליחיד", מספרת עפר יפת, תלמידת כיתה י' הלומדת במגמה. "למדתי להיות עצמאית, אבל גם להקשיב ולפתור בעיות יחד".

אביתר כהן, תלמיד אחר, מוסיף: "בזכות המגמה אני מכיר את איראן יותר לעומק ואת היחסים שלה איתנו. אני מרגיש שדרך המגמה למדתי לעמוד מול קהל ושיפרתי את היכולת שלי לחקור נושאים שמעניינים אותי".

תנאי קבלה: ללא תנאי קבלה.

כרמיאל, ב"ש וירוחם: תוכנית "להבים"

אלו החולמים להגיע ל"יחידה 81", יחידה טכנולוגית מובחרת במערך המבצעים המיוחדים שבאף המודיעין, יקבלו סיכוי לא רע להגיע לשם באמצעות תוכנית "להבים" הפועלת בכרמיאל, באר שבע וירוחם.

תוכנית "להבים" מכשירה בני נוער בגילאי 15-18 למקצוע הרחפנות בצה"ל, שלוקח חלק נרחב ביחידה, המתמחה בייצור אמצעים לשימוש כוחות במבצעים חשאיים ומיוחדים. בתוכנית משתתפים בני נוער מצטיינים מהפריפריה, בני העדה הדרוזית, מהעדה האתיופית ועוד.

מטרת התוכנית היא הקניית מיומנויות נדרשות בעולם הרחפנות, כמו בניה, הרכבה, תכנות, שליטה, התמודדות עם בעיות טכנולוגיות ועוד. "אנחנו מלווים את הנוער שמשתתף בתוכנית לא רק לפני הצבא, אלא גם במהלך השירות הצבאי ואפילו אחריו", מספרת מיטל שקד, מנהלת פרויקט 'עתידים לצה"ל', בו לוקחת התוכנית חלק.

תכנית להבים (צילום: אורן מזרחי)
"עובדים יד ביד עם הצבא". תוכנית להבים|צילום: אורן מזרחי

יסמין גסיל, תלמידה בכיתה י"ב הגיעה אל התוכנית כשנפתחה בשנה שעברה, ינואר 2021. לאחר שהצטרפה לתוכנית היא זומנה למיונים ליחידה 81 ואף עברה אותם בהצלחה. "אני מנוף הגליל, והתוכנית בכרמיאל. זה מאתגר להגיע בתחבורה ציבורית, ואני גם הבת היחידה – אבל זה שווה את זה. למדתי הרבה על עצמי ועל היכולות שלי, על עבודה בקבוצה. הכי נהניתי ללמוד איך מפעילים את הרחפן עצמו".

"אנחנו עובדים יד ביד עם הצבא", מספרת המנהלת מיטל, "יש הבנה שתחום הרחפנות הופך חשוב יותר ויותר. לכן אנחנו מקבלים לתוכנית נוער שמוכן לעבוד קשה. חשוב להדגיש שהתוכנית אינה מבטיחה קבלה ליחידה, כל מי שמתקבל עושה זאת בזכות עצמו לאחר שלמד, חקר והשקיע".

תנאי קבלה: 4 יח"ל במתמטיקה ומיונים נוספים דרך "עתידים לצה"ל", במהלך כיתה ט' לקראת התיכון.

מקום פעילות: מכללת אורט בראודה בכרמיאל, מרכז חוסידמן בבאר שבע ובירוחם.


נראה כי בכל רחבי הארץ, עיריות ומועצות מוכנות לעשות המון כדי לשלב כמה שיותר מתגייסים ביחידה 8200 וביחידות מודיעיניות וטכנולוגיות נוספות.

בזמן שמתקיים שיח ציבורי בנושא שוויון הזדמנויות לנוער מהפריפריה ביחידות המובילות, נראה כי הבשורה החיובית במסלולים אלו היא ההזדמנות שיוכלו לקבל יותר בני נוער, מיישובים רבים ומרוחקים יותר, מאוכלוסיות מגוונות יותר.