שנת 2013 נחשבת בעיני בכירי צה"ל וקברניטי המדינה כשנה שקטה באופן יחסי. רצף התקריות שהתרחשו בחודשים האחרונים לא שינו את הגישה, כך לפחות אנו למדים מהכותרות וההצהרות של בכירי הצבא. "למרות האירועים הטרגיים, הם אינם מעידים על מגמה של הסלמה ביהודה ושומרון", אמר הרמטכ"ל לאחר רצח שני חיילי צה"ל, גל קובי ותומר חזן, לפני כשבועיים. אמירות דומות שוגרו גם מלשכת שר הביטחון וממשרד ראש הממשלה. בצמרת צה"ל קראו לזה "הסלמה מקרית". למרות דברי הפיקוד הבכיר ובעקבות הפיגוע בישוב פסגות, מפקדים בשטח מספרים על מגמה שונה, די הפוכה, מזו שמציגים בדרגים הגבוהים.
בשיחה עם פז"ם מספרים קציני שמוצבים בגזרת איו"ש כי הם מרגישים שישנה עלייה באירועי הטרור העממי, ואף מזהירים מפני אינתיפאדה שתהיה דומה לראשונה. קציני הצבא בשטח מספרים על עלייה מתמדת שאף מוצגת בנתונים של השב"כ. "אנחנו באמת שולטים בכל הקשור להתארגנויות טרור ומניעת פיגועים", אמר מג"ד בצה"ל שסייג, "אבל עוצמים עיניים בכל הקשור לטרור העממי ולמגמות שמצטיירות לנו מול העיניים".
"ההערכה השולטת היא שהציבור הפלסטיני אדיש למצב ושגם לרשות אין כרגע אינטרס להבעיר את השטח", מסביר קצין מאוגדת יהודה ושומרון. "מבססים את זה על תגובות של הפלסטינים להרוגים שהיו בשנה האחרונה. הציבור לא נענה לקריאות של נקמה. מוסיפים לזה את האינטרס של ההנהגה שמתמקדת כרגע במגעים עם ישראל. פה לדעתי הטעות הגדולה. אנחנו מתעלמים מרצף אירועים וזה לא כולל את מה שמגיע לתקשורת. אתם מקבלים את המקרים החמורים או כאלה שמעניינים, כלומר מקרי מוות או פציעה חמורה, אבל בכל יום יש זריקה של בקבוקי תבערה, של אבנים. הרבה יותר ממה שהיה בעבר וזה לדעתי מעיד על מה שקורה מתחת לפני השטח. יותר מהתארגנויות טרור גדולות. אגב, גם פה אתה רואה שמסכלים יותר ויותר התארגנויות טרור. גם זה מעיד על המצב בשטח".
בדיקת הנתונים של השב"כ מראה לנו תמונה מטרידה במיוחד. עליה של חמישים אחוז לערך בכמות הפיגועים. על פי השב"כ בספטמבר 2013 נרשמה עלייה חדה בהיקף הפיגועים ביחס לחודש אוגוסט, 133 אל מול 99 שהיו באוגוסט. העלייה הגדולה ביותר נרשמה בשטחי יו"ש, 104 מול 68 שהיו באוגוסט. על פי השב"כ, בחודש האחרון היו בגדה ארבעה מקרי ירי, שבעה מקרים של מטעני חבלה ו-117 השלכות בקבוקי תבערה.
מג"ד בצה"ל שמשרת כיום בשטחי הגדה מסביר. "הנתונים האלה אומרים הכל ותוסיף לזה מאות זריקות אבנים. זה מלמד על המצב בעם, האנשים למטה שיתניעו את ההתקוממות. החיילים מרגישים את התגברות השנאה בשטח ומעבירים את זה אלינו. אנחנו מעלים את זה למעלה ובגלל זה מאוד הופתעתי מכל הכותרות של המטכ"ל".
"אנחנו מתעלמים מחנוכייה של אזהרה"
סמח"ט של אחת מחטיבות החי"ר הוסיף, "אנחנו מתעלמים מנורות אזהרה. יותר מזה – אנחנו מתעלמים מחנוכייה שלמה של אזהרה. נכון, האינתיפאדה הבאה לא תהיה דומה לשנייה. בעיקר בגלל שאנחנו מאוד חזקים בשטח, אבל היא בהחלט תהיה דומה לראשונה: התקוממות עממית קשה של התפרצות זעם שנצבר כבר תקופה ארוכה. כרגע אנחנו רואים את זה במספר האירועים וזה המדד האמיתי יותר מכל מחקר כזה או אחר. להגיד שאין קשר בין האירועים, מבחינתי זה אמירה מאוד מוזרה שלא נגיד מנותקת. הקשר זה המצב בשטח והייאוש. זה מביא יותר ויותר אנשים לקום ולעשות מעשה והפיצוץ יהיה כשהבודדים יתאחדו באופן ספונטני. זה מה שקרה בסוף שנות ה-80. הטריגר יכול להיות כל דבר קטן. באינתיפאדה הראשונה זה היה תאונת דרכים. גם זה יכול לקרות וזה יכול להיות גם מעצר שיסתבך באופן חריג וגם זה כבר היה לנו. הדוגמאות כיד הדמיון. שורה תחתונה – כל ניצוץ יכול להדליק את השטח ואז נהיה בבעיה".
הסמח"ט מזהיר מפני המצב ואומר, "הגדודים שלי מתמודדים עם דברים שקשה מאוד לתת להם מענה. רצח של חייל על ידי צלף בודד, חטיפה ורצח של חייל אחר, ניסיון רצח של ילדה: כל המקרים האלה שקמים בודדים ועושים, מדובר במקרים שאין להם מענה הולם. אין גוף מודיעין שיכול להביא לך מידע על כל משוגע שקם בבוקר ורוצה להרוג יהודי. אגב, גם התגובות שלנו לאירועים שקרו מאוד מוגבלים בגלל המצב ובגלל הגבלות הדרג המדיני. זה מסתכם בנוכחות מוגברת, מעצרים ומחסומים. לא מעבר".
הקצין מאוגדת יהודה ושומרון מוסיף. "יש נתק לא ברור עם הדרגים הגבוהים, לפחות לתחושתי, אנחנו בדרך לפיצוץ. זה אולי לא יקרה מחר בבוקר, אבל אם לא יהיה שינוי זה יקרה יותר מהר ממה שאנחנו חושבים. אז תקום ועדת חקירה שתבדוק איך הגענו למצב ואיך לא התרענו. אנחנו מדברים השבוע על 40 שנה למלחמת יום כיפור שם הכל היה מתחת לאף והתעלמנו. עכשיו זה אותו הדבר, הכל נמצא לנו מתחת לאף ומול העיניים. ולמרות כל זה אנחנו אומרים שלא תפרוץ אינתיפאדה שלישית. מתעלמים מהמספרים והאירועים ורצים קדימה".