שבועיים אחרי שיפן הודיעה כי מטוס חמקן שלה מסוג F-35 התרסק לים כ-140 ק"מ מהבסיס ממנו המריא, צוותי חילוץ רבים מנסים לאתר את שרידי המטוס וגם את הטייס שעדיין מוגדר נעדר. בארה"ב חוששים שצוללות שיצאו מסין ורוסיה, ינסו להגיע לשברים ולמשות אותם מהים, כדי לשים את ידן על הסודות של המטוס המסווג.

"בשורה התחתונה זה יהיה ממש לא טוב לעתיד של ארה"ב, אם היא ויפן לא ימצאו במהירות את המטוס (שהתרסק)", אמר נחרצות הגנרל בדימוס דייויד דפטולה, שהיה טייס קרב ותפקידו האחרון סגן ראש המטה למודיעין בחיל האוויר של ארצות הברית. "הן יהיו מוכנות לשלם כל מחיר שבעולם כדי להשיג את ה- F-35, לא קיים מחיר שרוסיה וסין לא ישלמו כדי לעשות את זה", העריך.


לדבריו, אם צוללות של רוסיה או סין יגיעו לאזור, יחקרו את הקרקעית ויאתרו את מטוס החמקן שהתרסק הן ירוויחו "אוצר של מידע על מערכת הנשק היקרה ביותר בעולם". עוד נטען כי ההתרסקות הזו היא הפעם הראשונה שיש להן את ההזדמנות לשים את היד על המטוס, קשה ככול שתהיה. זאת משום שההתרסקות הקודמת של מטוס החמקן (והראשונה) הייתה על אדמת ארה"ב ולכן, שם לא הייתה בעיה כזו.

לפחות על פי דבריו של מי שהיה בכיר בחיל האוויר האמריקאי, ולצדו מומחים נוספים, אפשר לדמיין מרדף של צוללות מתחת לפני הים אחר "הפרס" ששוכב לו על הקרקעית. אולם סביר שיש מי שעושה הכל כדי לעקוב אחרי צי הצוללות של אותן מדינות ולמנוע מהן להגיע לאזור.

צוללת רוסית (צילום: Gettyimages IL, getty images)
"חשש שצוללת רוסית תגיע לאזור ההתרסקות"|צילום: Gettyimages IL, getty images

כל זה ובכלל לא ברור מה מצבו של המטוס שנמצא כנראה לעומק של 1,500 מטר. יש לציין שרוסיה מפעילה צי של צוללות "צללים" שנועדו לצלילה עמוקה מאוד ומחקר. גם לארה"ב ויפן יש יכולות מתקדמות, המאפשרות את החיפוש אחרי המטוס שנפל.

תחילה היה חשש בקרב חילות אוויר רבים מכך שהמטוס התרסק בגלל תקלה או פגם בייצור, כולל בחיל האוויר הישראלי. אך כאן, מדובר במטוס חמקן שייצרו במיצובישי, יפן, ולא בקווי היצור בארה"ב, שם מייצרים גם את מטוסי האדיר של ישראל. לכן כנראה המערך העולמי כולו לא קורקע בתגובה להתרסקות. אם אכן יש תקלת ייצור, זו לא תשפיע על המטוסים בשאר העולם.