הבסיס האווירי בבגראם (צילום: http://washingtonindependent.com)
הטליבן לא מפסיקים להסתער על הגדרות. הבסיס האווירי בבגראם|צילום: http://washingtonindependent.com

אזרח שמתגייס לשרות צבאי יודע שהוא נכנס למקום מסוכן, במסגרתו הוא עלול להיפצע ואף להיהרג. עם זאת, למרות כל הסכנות הטמונות בשירות קרבי, מרבית החיילים יודעים שלרוב כאשר יגיעו לבסיס – הם יהיו במקום בטוח באופן יחסי. אלא שבגלובוס שלנו יש כמה מדינות מסוכנות ופרועות במיוחד, ששם גם הבסיס הפך להיות לחלק מהחזית.

סיני: בסיס הכוח הרב לאומי

עד לפני מספר שנים היה השירות של חיילים מצבאות שונים במסגרת כוחות האו"ם בסיני נוח למדי. החיילים יכלו בזמנם הפנוי לטבול בחופי סיני ולהכיר תיירות מכל העולם. אלא שבשנים האחרונות הכל השתנה לרעה, זאת לאחר שהשבטים הבדואים בסיני עברו תהליך של הקצנה דתית.

הבעיה הזאת התגברה מאוד לאחר נפילת משטרו של מובארק. בבסיס שנמצא בסמוך לעיר אל עריש משרתים חיילים מארה"ב, אוסטרליה, איטליה, אורוגואי ובסך הכל 11 מדינות. כבר שנים רבות שהם סובלים מחדירות של בדואים שגונבים תחמושת, אלא שבתקופה האחרונה הבסיס הפך להיות מקום מסוכן במיוחד מאחר שהבדואים רואים בו סוג של בן ערובה ומקום לפורקן של זעם. באחד המקרים שהתרחש לפני מספר חודשים עצרו כוחות הביטחון של מצרים מספר בדואים שהיו חשודים במעורבות בטרור. בתגובה כיתרו הבדואים את הבסיס ואיימו לפרוץ אליו. האיום הוסר לאחר שהעצורים שוחררו. מקרה נוסף מהחודש שעבר התרחש לאחר שיצא לאקרנים סרט שהעליב את הנביא מוחמד. עשרות בדואים פרצו לבסיס וירו לכל עבר תוך שהם פוצעים מספר חיילים קולומביאנים. זה המקום להזכיר שלבדואים לא הייתה בעיה לרצוח 16 חיילים מצריים בכדי להוציא פיגוע. כמו שזה נראה כיום, האירוע הבא בבסיס הכוח הרב לאומי בסיני הוא רק עניין של זמן.

אפגניסטן: מוצב הארמדילו

באופן טבעי מרבית הבסיסים המאוימים נמצאים כיום בזירת הלחימה שבאפגניסטן וארמדילו היה אחד מהם. המוצב הוקם ב-2001 במחוז הלמנד שבאפגניסטן והוחזק על ידי חיילים מבריטניה ודנמרק. את שמו הוא קיבל בגלל הארמדיל שהיה קמיע של מפקד המוצב הראשון, סרן דני אנדרס. הקמע לא ממש עזר ואנדרס נהרג שבועות ספורים אחרי הקמת המוצב שספג בכל יום התקפות של הטליבן, שכללו ירי נק"ל, צלפים ופצמ"רים. המוצב נועד להיות עמדה קדמית להכוונת אש ארטילרית על עמדות הטליבן ובנוסף להוציא סיורים לכפרים הקרובים. לא מעט חיילים איבדו את חייהם במוצב ובסיורים שהוציא עד שבשנת 2010 הוחלט לסגור את המקום. ארמדילו זכה לסרט תיעודי במסגרתו ליווה צוות טלוויזיה את הלוחמים מדנמרק במשך מספר חודשים. בסרט ששודר בערוץ ההיסטוריה ניתן לראות את ההפגזות היום יומיות, החיילים שנפצעו ונהרגו ולא מעט גופות של לוחמי טליבן מצוידים היטב שנהרגו על ידי הלוחמים מדנמרק.

אפגניסטן: הבסיס האווירי בבגראם

מבחינה חיצונית בגראם באפגניסטן הוא שדה תעופה צבאי משוכלל של ארה"ב, ממנו ממריאים מטוסי תובלה מתקדמים, כטב"מים טורפים ומטוסי קרב רבים. אלא שהבסיס הענק, 32 דונם, רחוק שנות דור מתנאי הנוחות שלהם רגילים אנשי צוות אוויר. הבסיס הזה סופג בכל יום התקפות של רקטות, מכוניות תופת שמתפוצצות על שעריו, מחבלים מתאבדים ובעצם כל מה שקיים בארסנל של הטרור. בשנת 2007 ביצע הטליבן התקפת התאבדות על אחד משערי הבסיס בזמן שסגן נשיא ארה"ב דאז, דיק צ'ייני, ביקר בבסיס. 23 בני אדם נהרגו וכמה עשרות נפצעו. יוסף אחמדי, אחד מדוברי הטליבן, נטל אחריות לפיגוע וציין שבן לאדן עצמו תכנן את הפיגוע שהיה אמור להרוג את סגן הנשיא. ב-2010 הסתערו על הבסיס עשרות מחבלים כשלפחות 20 מהם נשאו חגורות נפץ. המחבלים היו לבושים במדי הצבא האמריקאי ורק בנס הפיגוע הסתיים בלי נפגעים מכיוון שלא הצליחו להיכנס לבסיס. רוב התקריות בבגראם לא זוכות לסיקור עיתונאי מהסיבה הפשוטה שזה כבר לא חדשות. יש עוד לא מעט בסיסים מסוכנים באפגניסטן אבל החלטנו להשאיר מקום למדינות נוספות.

חיילים באפגניסטן (צילום: ntnews.com.au)
מעמיסים תחמושת בקצב שבו יורים אותה. בסיס באפגניסטן|צילום: ntnews.com.au

סוריה: הייט אל ארקאן

אל ארקאן הוא בסיס שנמצא בסמוך לכיכר אומיית שבמרכז דמשק ובו ממוקמים חלק ממפקדות הצבא הסורי. במדינות מתוקנות פיקוד הצבא הוא המקום הבטוח ביותר אלא שבסוריה מדובר בבניין שהפך למטרה של מתאבדים, ירי נק"ל ומדי פעם גם פצצות מרגמה. מה שברור זה שהגנרלים הסורים לא יכולים להרגיש בטוחים – לא מעט סרטוני קרבות בסוריה שהראו את הבניין כשהוא מעלה עשן.

הפיגוע האחרון היה בחודש שעבר אחרי ששני פיצוצים החרידו את המקום. בהודעה של צבא סוריה החופשית נמסר שעשרות אנשים נהרגו בפיגוע, בהם גם לא מעט קצינים בכירים שאחראים למעשי טבח במדינה. גם שאר מפקדות המטכ"ל הסורי לא נחשבות לבטוחות. בפיגוע שהיה ב-18 ביולי נהרגו לא מעט בכירים בהם גם אסף שווקאת, סגן רמטכ"ל ומבכירי המשטר שהיה גם קרוב משפחתו של אסד. יחד אתו נהרג גם שר ההגנה הסורי, דאוד ראג'חה. בריאיון לטלגרף אמר אזרח סורי לאחר הפיגועים: "אנחנו רגילים לשמוע משם רעש של יריות והתפוצצויות", מה שמלמד ללא ספק על תנאי שירות קשים.

צ'צניה: בסיס הצבא הרוסי בקנקאלה

ברגע שאומרים לחייל הרוסי הממוצע שהוא יוצא לעשות קו בצ'צ'ניה, לא משנה באיזה בסיס הוא ישרת, הוא יודע שכנראה זה לא יגמר בטוב. בסיס קנקאלה (Khankala) נמצא מזרחית לגרוזני הבירה ומשמש כבית חטיבת הרובאים הממונעת ה-42. אמנם המלחמה שם הסתיימה כבר לפני מספר שנים אולם חיילים עדיין נהרגים שם מדי פעם ומתברר שלא מעט מהם גם נעלמים, אם כי לא ברור כמה עורקים וכמה נחטפים. צבא רוסיה לא מפרסם דבר בנושא אולם לדברי גורמים רוסיים תנאי השרות במקום אחראים ללא מעט התאבדויות.

צלף רוסי בצ'צ'ניה
צלף רוסי סמוך לבסיס בצ'צ'ניה. המורדים לא מוותרים

הרוסים נוהגים להגיע לבסיס בדרך האוויר מכיוון שהדרכים לשם מסוכנות מדי, אך גם באוויר הם לא מצליחים לחמוק מהסכנה. האירוע הקשה ביותר שהרוסים ספגו בבסיס היה כאשר המורדים הפילו לפני מספר שנים מסוק תובלה מדגם מי 26 באמצעות טיל כתף נגד מטוסים. מדובר במסוק אדיר ממדים ועל סיפונו היו 127 חיילים ואנשי צוות שנהרגו כולם. אחרי אותה הפלה קטלנית של המי 26 הופל מסוק נוסף, מדגם מי 8. כיום הבסיס נחשב ל"שקט" אך החיילים שם עדיין נהרגים – מסיבות שהשלטון במוסקבה מסרב לפרט.

>> החייל שגרם לאלפי אמריקאים לבכות בהתרגשות