הניסיון לבחון את החלטות הרמטכ"ל שהן על פניו, קשות ודרמטיות ולשקלל אותן כנגד התוצאות הטרגיות של האירוע, הוא ניסיון הפוגע בעיקר ברגשות של המשפחות השכולות, שאיבדו את היקר מכל. אי אפשר, לא ראוי ולא מקצועי לשקלל את הדברים זה כנגד זה, הכל מתגמד לעומת האסון הנורא.

אך חייבים להבין, הרמטכ"ל מקבל החלטות במטרה למנוע את האסון הבא ולהשפיע על הנורמות והסטנדרטים המצופים מיחידות צה"ל בכלל ומיחידות מיוחדות בפרט. על מנת להשפיע על התרבות הארגונית ובעיקר על ההבנה, שסדר ארגון ומשמעת אינם נוגדים יוזמה ויצירתיות אלא מהווים את הבסיס להם.

מתוך הצורך לדאוג להעמיד את היחידה המבצעית הזאת, מהר ככל האפשר על הרגליים, ולשדר לכל שדרת הפיקוד בצה"ל, שאסור שהתוצאות הקשות של האירוע ירפו את ידיהם וכי נכון להמשיך ליזום, להוביל, לפעול בלי מורא, אך בסביבה שבה לא מסכנים חיי אדם לשווא, סביבה שבה מפקד בכל רמה, נדרש לעשות את הכל כדי להבטיח את חייהם של פקודיו, בשגרה, במצבי חירום ואפילו במלחמה.

"העונש למפקד - מחמיר מאוד"

על פניו ברור שזה אירוע שלא היה צריך לקרות, אסור שיקרה. לא מדובר בתאונת אימונים או תאונה בפעילות מבצעית, למרות שגם שם בתחקיר שלאחר מעשה, ברוב המקרים, ניתן וצריך היה למנוע את האסונות. האירוע הזה שונה, בעיקר משום שמפקד היחידה לא יכול היה לדמיין בחלום הכי רע שלו שאירוע מן הסוג הזה יכול להתרחש בכלל וביחידתו בפרט (אם יש מפקד שכן, שיקום).

לאחר תחקיר מעמיק ונוקב של היחידה, ביקש מפקדה לפרוש מתפקידו. טוב עשה הרמטכ"ל שלא קיבל את בקשתו. המפקד שהיה עסוק בו-זמנית בפעילות מבצעית, הטיל על סגנו להיות אחראי לאימון. ביחידה מן הסוג הזה, נמצאים הקצינים הטובים ביותר של צה"ל, שדרת הפיקוד העתידית של הצבא, מצופה ממפקד צוות, מפקד פלגה וסגן מפקד יחידה מובחרת, לדעת להתפצל ולבצע משימות שונות, בגזרות שונות, לא רק באימונים, גם במלחמה.

אף על פי כן החליט הרמטכ"ל לבטל את העלאתו לדרגת אל"ם ואת מינויו למפקד חטיבת מילואים מובחרת ועוד קבע שבמשך שנתיים לא יבצע תפקיד פיקודי. זה עונש מחמיר מאוד לאחד הקצינים המוערכים ביותר בצה"ל. הדחת סגן מפקד היחידה וכל שרשרת הפיקוד המעורבת גם היא אינה דבר של מה בכך, אך החלטה זאת הייתה מחוייבת המציאות.

האלוף יצחק גרשון (צילום: דובר צה
אלוף (מיל') יצחק ג'רי גרשון|צילום: דובר צה"ל

בשנתיים האחרונות הצבא מתאמן באופן אינטנסיבי ופועל בכל הגזרות באופן ראוי לציון, המערכת על כל יחידותיה, מבוקרת באופן שיטתי על מנת להבטיח סדר, ארגון ומשמעת לצד בחינה של רמת המוכנות של היחידות למלחמה. כל מפקד בכל רמה ובוודאי ראש הצבא חייב לפעול לפיתוח שדרת הפיקוד, לעצמאות, יוזמה ויצירתיות, זה הוא הערך המוסף האיכותי, שאפשר לצה"ל בעבר ושיאפשר לצה"ל בעתיד לנצח ולהכריע גם את המלחמה הבאה, שכולנו תקווה שלא תגיע.

יהי זכרם של רס"ן איתמר אלחרר ורס"ן אופק אהרון ברוך.


הכותב אלוף (מיל') יצחק ג'רי גרשון, סגן מפקד פצ"ן בחירום