חייל מעשן - אילוסטרציה (צילום: עודד קרני)
השנה נפתחו מאות תיקי חקירה בענייני סמים (אילוסטרציה)|צילום: עודד קרני

צה"ל ממשיך להילחם בתופעת שתיית האלכוהול והשימוש בסמים בקרב החיילים: המשטרה הצבאית החוקרת (מצ"ח) פתחה השנה מאות רבות של תיקי חקירה בענייני סמים, כשמדובר בעלייה של כמה עשרות ביחס לשנה שעברה. משטרת ישראל תפסה עד סוף חודש נובמבר השנה כ־350 חיילים בחופשה שנהגו תחת השפעת אלכוהול, כ־50 מתוכם קצינים ונגדים - כמות דומה לזו שנמצאה בשנה שעברה.

"בנוסף להתמודדותנו עם האיומים הביטחוניים מרחוק ומקרוב, אנו נדרשים להתמודד אל מול אויב מסוכן אשר פועל בקרבנו. זהו נגע הסמים והאלכוהול, שהפך לרעה חולה בחברה הישראלית, ולצערנו לא פסח על שורות צה"ל". כך כתב הרמטכ"ל, רא"ל בני גנץ, באיגרת ששלח לחיילי צה"ל ומפקדיו לציון שבוע המלחמה בסמים ובאלכוהול בשבוע שעבר ביחידות ובבסיסים השונים.

במצ"ח מדווחים כי השנה מספר משמעותי מהתיקים שנפתחו עסקו בסמים, מרביתם בגין שימוש. "תפיסת הסוחרים נמצאת במגמת עלייה בשנים האחרונות, והשנה נתפסה כמות שיא של כמה עשרות סוחרים, בעקבות מודיעין ממוקד שקיבלנו", ציין גורם בכיר במצ"ח. הסמים הנפוצים ביותר בקרב חיילי צה"ל הם חשיש ומריחואנה.

גם השימוש בסמים סינתטיים, שאינם מן הצומח, תופס תאוצה. "ישנה כניסה רבה של חומרים מסוכנים לשוק - סמים סינתטיים שניתן לקנות בכל פיצוצייה. עם זאת, ההשפעה של החומר דומה ואף חמורה מזו של הסמים המוכרים, ובכל פעם שאנו מזהים חומר חדש הוא נכנס לפקודת הסמים המסוכנים ומתבצעת כנגדו אכיפה", הסביר הגורם.

הסם "חגיגת", לדוגמה, נכנס לפקודה בתהליך זה לפני מספר חודשים. עד כה נחקרו עשרות חיילים בעקבות שימוש בסמים הסינתטיים. כמו כן, במהלך 2012 נדגמו כ־6,000 חיילים בבדיקות שתן, מהם אחוזים בודדים נמצאו כמשתמשים בסמים.

לדברי עו"ד עידן פסח, מומחה בטיפול בחיילי צה"ל והדין הצבאי, החומרים הסינתטיים נמכרים בפיצוציות באופן גלוי ואין אכיפה מלאה לגבי מכירתם. הסם עצמו נמכר בשקית עליה כתוב שהיא חוקית לשימוש מעל גיל 18. השקית מכילה עלים שהם כביכול הסם, אלא שבפועל הסם הוא חומר כימי המרוסס עליהם, מיובש ונארז. כך הוא מקבל חזות הדומה לקנאביס. "המוצרים נמצאים בשוק כבר שלוש שנים, וחיילים רבים החלו להשתמש בהם ולהכניס אותם לבסיסים בלי לחשוב שזה לא בסדר", סיפר עו"ד פסח.

פקודת הסמים המסוכנים מסדירה את סוגיית הסמים בישראל וחוקקה על ידי הכנסת. זהו חוק אזרחי פלילי שמתוקף כוחו מעמידים לדין חיילים בעבירות סמים. המחוקק מנסה לרדוף אחר המצב בשוק: רשימת תרכובות כימיות נקבעות כ"סם" ונכללות בפקודת הסמים המסוכנים. "הכימאים יכולים לשנות משהו קטן בתרכובת ואז זה כבר לא סם, מותר להשתמש ולמכור. גם בסם 'נייס־גאי' משנים בכל פעם את התרכובת", הוא הסביר והוסיף: "ישנו חוסר בהירות וחשוב שחיילים שמשתמשים בחומרים האלה יבינו את המשמעויות של חקירה, העמדה לדין ורישום פלילי. מומלץ לבדוק את החוק ולהתייעץ", הבהיר עו"ד פסח.

כוננות סילבסטר

בתחום האלכוהול ביקרה המשטרה הצבאית בעשרות מבסיסי צה"ל במהלך שנת 2012, ערכה חיפושים וביצעה אכיפה בכבישים באמצעות נשיפונים וינשופים. "המטרה שלנו היא לקיים פעילות מסיבית שתייצר הד", סיפר מפקד ימ"ר מרכז במצ"ח, רס"ן איציק דיין.

במהלך פעילות מצ"ח בצריפין נכנסו החוקרים לחמישה בסיסים, ואף עמדו בשערי המחנה וביצעו בדיקות נשיפה לגילוי אלכוהול. "פעמים רבות אנחנו נתקלים באירועי אלימות ושימוש בלתי חוקי ברכב בהם היה מעורב אלכוהול", אמר הגורם הבכיר.

בערב השנה האזרחית החדשה, המועד לפורענות בשל המסיבות הרבות, תקיים המשטרה הצבאית מבצע "מכים גלים", הנערך מדי שנה בשיתוף משטרת ישראל, במטרה לזהות ולטפל בנהיגה תחת השפעת אלכוהול. "במבצע ישתתפו מפקדים וכ־100 שוטרים אשר יוצבו בכל רחבי הארץ, הן בסמוך למקומות בילוי והן בצמתים מרכזיים", סיפר רע"ן שיטור במשטרה הצבאית, סא"ל יובל שואן.

שוב שערורייה בצבא. ארכיון (צילום: חדשות 2)
חיילים שמשתמשים בסמים הסינתטיים לא תמיד מכירים את ההשלכות (אילוסטרציה)|צילום: חדשות 2

תכנים על מלחמה בסמים - בקורס קצינים

הרשות הלאומית למלחמה בסמים ובאלכוהול תערוך במהלך השנה הקרובה בשיתוף עם צה"ל סקר רחב היקף בקרב אלפי חיילים מכל הדרגות והיחידות: לוחמות, תומכות לחימה ועורפיות, במטרה למדוד את היקפי השימוש בסמים ובאלכוהול בצבא, ולבנות לפיהם תוכנית עבודה למלחמה בתופעות אלה.

"הסקר יכלול מאות שאלות בנושאים כמו חשיפה לסמים ואלכוהול, הרגלי צריכה ועוד", סיפר מנכ"ל הרשות, יאיר גלר. "זאת הפעם הראשונה שאנחנו מבצעים סקר בהיקף כזה רחב, ומושקע פה מאמץ אדיר", הוסיף. לדבריו, בעבר המחקר התמקד יותר בסמים, אך הפעם ישלב גם את סוגיית האלכוהול, ולקראת סוף השנה יפיק תמונה של צריכת החומרים בצבא. הסקר הינו אנונימי, ויתבצע באמצעות קציני חינוך ביחידות השונות שיעבירו אותו לחיילים.

חיפוש סמים בצבא (צילום: אורי ברקת)
במהלך פעילות מצ"ח בצריפין נכנסו החוקרים לחמישה בסיסים (אילוסטרציה)|צילום: אורי ברקת

עד שתיבנה תוכנית העבודה החדשה למלחמה בסמים ובאלכוהול, בצה"ל ממשיכים להיאבק בתופעה במישור ההסברתי: החודש יוכנסו תכנים בנושא לקורס הקצינים בבה"ד 1, ובהמשך לקורסים פיקודיים נוספים, ביניהם קורס מ"כים, קורס טיס, קורס חובלים והכשרות נגדים. "המסר למפקד הוא שיש לו אחריות לא רק על הצד המקצועי והמבצעי של החיילים שלו, אלא גם על ההתנהגות שלהם בחופשה. כשחייל מתנהג בצורה מסוכנת יש לזה משמעות, ועל המפקד להעביר את המסר ולהוות דוגמה אישית לפקודים", טען גלר.

כמו כן, ביום שני האחרון השיקה הרשות מסע פרסום חדש, הכולל תשדירים בגלי צה"ל לצמצום צריכת האלכוהול - "כשאתה שותה אלכוהול - אתה לא אתה", ופרסומות באתר "עולים על מדים", המיועד בעיקר למלש"בים אך פונה גם לחיילים בשירות סדיר, קבע ומילואים.

נוסף לאמצעי הפרסום, הרשות ומפקדת קצין המשטרה הצבאית הראשי ישיקו במשותף ניידת חדשה שתוכל לערוך בדיקות שתן לגילוי סמים בסופי השבוע במוקדי הבילוי המרכזיים בארץ. בניידת, אותה רכש הצבא בעצמו, הושקעו לא פחות מחצי מיליון שקלים, כאשר על האבזור הייתה אחראית הרשות. הניידת תצא לדרכים בחודשים הקרובים.

במחנה בפייסבוק

>> החייל שתה עם עובדים זרים - ונשקו נגנב