"חמאס ערוך לסבב לחימה מידי מול ישראל. הם הפיקו לקחים מצוק איתן ומבחינתם הם מוכנים לפעול נגד ישראל", כך טוענים גורמי ביטחון בישראל.
שמונה חודשים לאחר מבצע צוק איתן ובמערכת הביטחון כבר נערכים לאפשרות שחמאס יפתח בקרוב מאוד במהלך חד צדדי, תוך שהוא מפר את הסכם הפסקת האש הזמני. קיים חשש כי הארגון ייחל בשיגור של רקטות וטילים לישראל וינסה לחטוף חיילים.
במערכת הביטחון עוקבים בדריכות ובדאגה אחר הזרוע הצבאית של חמאס, 'גדודי עז-אדין אקאסם' ואחר התעצמותן של היחידות המיוחדות שהארגון הקים או שדרג (קומנדו ימי, סוג של סיירת מטכ"ל, יחידת צוללנים, יחידת תצפיתנים ויחידת חבלה). מאז צוק איתן, חמאס עובד מסביב לשעון בייצור רקטות וטילים ובניסיונות להבריח אמצעי לחימה מסיני, דרך מנהרות וי.אי.פי בודדות שנותרו.
ע"פ גורמי בטחון, חמאס הצליח באחרונה להבריח לרצועה מערכות אלקטרוניות חדישות, מכשירי קשר משוכללים עמידים בתנאי מים וביצות, ציוד צלילה חדיש ומחפרונים. ציוד חדיש נוסף בו מחזיק חמאס, הוא מערכת מצלמות אינפרה אדום מתוחכמות במעגל סגור, שנועדו לרשת חלקים גדולים בעזה. מדובר בסוג של "האח הגדול", בגרסה של חמאס. המטרה של אותה מערכת היא לעקוב אחר כוחות צה"ל שעורכים סיורים על גדר המערכת וכמובן להתריע בזמן אמת על פלישה ישראלית לרצועה.
השב"כ וגורמי ביטחון הצליחו לתפוס חלק גדול מהציוד שהוברח לרצועה ובאחרונה גם נעצרו כמה סוחרים עזתיים, שהיו מעורבים במכירת ציוד אלקטרוני לחמאס.
חמאס, כך התברר, הקים מעין ביצורים ותצפיות המשקיפות לעבר אזור עוטף עזה, על הישובים הגובלים בגדר הרצועה. מעבר לכך, ישנה סבירות גבוהה שהארגון הקים כמה מנהרות תקיפה חדשות, כפי שתושבי כרם שלום טענו, כי שמעו רעש של חפירות מתחת לבתיהם. עם זאת, נציין כי בצה"ל בדקו את העניין ושללו את הטענה שמדובר במנהרות.
"כדי להקים מנהרת תקיפה של 1.5 עד 3 קילומטר, הם זקוקים לפרק של זמן של עד שלושה חודשים, תלוי בכמות החופרים והציוד שיש להם", טוען גורם ביטחוני, "הם הצליחו לשקם חלק גדול מהיחידות שלהם והם ערוכים מבחינתם לסבב לחימה מידי. בגדול אין להם מה להפסיד. הם רוצים להגיע להישגים שלא הצליחו להגיע אליהם בצוק איתן. המצב הכלכלי בעזה גרוע וחמאס ינסה להסיט את עניין המצב הכלכלי וזעם התושבים למלחמה נגד ישראל, שתשפר לכאורה את מצבם".
במערכת הביטחון ממשיכים לעקוב אחר פעילות חמאס ומתברר שמאות מחבלים ששוחררו בעסקת שליט, גויסו ברובם לשורות הארגון. כעת הם פועלים בזרוע הצבאית ובמשטרה ברחבי הרצועה.